четвер, 2 грудня 2021 р.

3 грудня - Міжнародний день людей з інвалідністю

Впродовж першої декади грудня представлено інформаційну викладку "Дивіться на нас як на рівних!"

Міжнародний день людей з інвалідністю – Міжнародний день ООН, встановлений резолюцією Генеральної Асамблеї ООН 14 жовтня 1992 року, який відзначається щорічно 3 грудня.
Генеральна Асамблея закликала держави проводити подальшу інтеграцію осіб із інвалідністю в життя суспільства. Міжнародний день людей із інвалідністю не є святом, а покликаний привернути увагу до проблем цих людей, захисту їхніх прав, гідності і благополуччя, акцентує увагу суспільства на перевагах, які воно отримує від участі людей з інвалідністю у політичному, соціальному, економічному і культурному житті. Цей день є нагадуванням людству про його обов'язок виявляти турботу і милосердя до найбільш незахищеної частини суспільства - людей із інвалідністю. Ця мета була поставлена у Всесвітній програмі дій відносно людей з інвалідністю, прийнятій Генеральною Асамблеєю в 1982 році і названа Десятиліттям людей з інвалідністю.
В основі принципу соціального захисту осіб з інвалідністю лежить не лише соціальне забезпечення, а й їх захищеність через створення для них у суспільстві відповідних умов та рівних можливостей для реалізації життєвих потреб, здібностей та творчого потенціалу. Тому важливим і нині залишається завдання щодо подальшого впровадження у життя всіх норм чинного законодавства для вирішення проблем людей з інвалідністю, щоб кожен відчував себе захищеним та потрібним суспільству.
Від того, як суспільство ставиться до людей, кому з тих чи інших причин важко або неможливо самостійно подбати про себе, залежить рівень цивілізованості цього суспільства. Інвалідність - не вирок. Такі люди є повноцінними і ефективними членами суспільства, відмінними фахівцями і навіть політиками, економістами, соціально активними людьми, які надихають багатьох, у тому числі і абсолютно здорових членів нашого суспільства. Увага держави, толерантність, милосердя, людяність кожного з нас допоможуть спростити життя людей з обмеженими можливостями.


Збірка творів. Повіримо у себе!/упорядник Олена Осмоловська: збірка творів укр. та рос. мовами.- Київ: Видавничий центр "12", 2016. - 80 с.
До збірки увійшли твори учасників та переможців районних турів ХХVКиївського міського фестивалю творчості дітей та молоді з функціональними обмеженнями "Повіримо у себе" у номінації "Авторська поезія та проза" двох вікових категорій: "Діти" та "Молодь". Тут можна познайомитися з поетичною творчістю Неклюдової Марії, користувача нашої бібліотеки.



Д. Э. Тада. Дарси. - Киев: Свет на Востоке, 2012. - 128 с.
Джоні Ерексон Тада відома у всьому світі своєю мужністю, талантом проповідниці, письменниці і художниці. Вона сама прикута до інвалідного візка, і як ніхто вміє достукатись до серця дитини, що страждає, показавши йому на особистому прикладі і на прикладі героїв своїх книг, що життя може бути насиченим і прекрасним навіть тоді, коли ти прикутий до візка. Так як це було з Дарсі, героїнею книги...




Оксана Мастерз: параолімпійка//Це зробила вона.-Київ, 2018. - С. 101.
Про історію життя та успіху параолімпійської спортсменки Оксани Мастерз. Її життя - не казка, це біль, боротьба й перемога."Тяжка праця, підтримка близьких і віра в себе - складові успіху. Я вірю, що, докладаючи зусиль, кожен може втілити свою мрію в життя", - стверджує Оксана Мастерз.




Радушинська Оксана. Метелики в крижаних панцирах. - Львів: Видавництво Старого Лева, 2015. - 160 с.
Ця повість про дівчинку-підлітка, прикуту до візка після автомобільної катастрофи, у якій загинули її батьки.. Чи може героїня знайти справжніх друзів і навіть перше кохання? Чи зможе відкритись світові, перебуваючи у панцирі зі страху перед людським нерозумінням, перешіптуванням за спиною? Чи зможе довести усім довкола і насамперед собі, що найважливіше - людська гідність.




Бачинський А. 140 децибелів тиші/ Андрій Бачинський. - Львів: Видавництво Старого Лева, 2015. - 128 с.
В автомобільній аварії юний музикант Сергій втрачає не тільки батьків, але й слух. Він мусить навчатися по-новому спілкуватися з ровесниками в інтернаті, подолати зневіру і відчай, аби важка втрата не вбила в ньому повністю бажання жити. А також - вирватися зі злочинного кола і врятувати названу сестру від лиха...


Немає коментарів:

Дописати коментар