середу, 15 грудня 2021 р.

19 грудня - День Святого Миколая Чудотворця


З 10 до 20 грудня розгорнуто книжкову виставку-привітання "Чудотворце Миколаю! Люблять всі Тебе і знають!"

День Святого Миколая – одне з найрадісніших і найочікуваніших свят року.

З року в рік маленькі українці чекають подарунки від Святого Миколая, який традиційно залишає їх під подушками. Всі вірять в його чудеса і в те, що подарунки він приносить тільки слухняним. Але хто такий Святий Миколай? Найголовніше те, що на відміну від більшості святих, святий Миколай – це дійсно реальна історична особистість.

Легенда про Святого Миколая
Святий Миколай – чудотворець, благодійник, чарівник. У ніч на 19 грудня, в день його пам'яті, він розносить подарунки дітям, вітає із зимою, благословляє на добрі справи.
Микола жив у місті Патара, у Малій Азії. Народився він в 280 році в родині багатих і благочестивих батьків Феофана і Нонни. Дядько Миколи був єпископом патарським. Юнак зростала в любові і добрі, але його глибоко засмучувала навколишня бідність і убогість городян. Він, як міг, допомагав бідним сім'ям, дітям-сиротам. Щоб не принижувати людей милостинею, він ночами розносив їжу, одяг, ласощі і клав на порозі бідних будинків. Згодом люди дізналися про благодійника і вже відкрито йшли до нього зі своїми бідами і проблемами.


Хто такий Святий Миколай?
Ще в юному віці він став батьком для сиріт, милостивим подавцем для бідних, в біді – помічником, в горі – утішником. Микола залишив світське життя і віддався службі Господу. Продав після смерті батьків все добро, гроші роздав убогим і жебракам, а сам відправився паломником в Палестину. Повернувшись, став священиком в місті Міри, а згодом – єпископом.
Святий Миколай – образ, який асоціюється з високими людськими моральними цінностями, глибокою вірою в Бога і праведність існування на землі.
Не гроші, а любов, порядність, доброчесність і благородство правлять світом!




Володимира Круковська. Святкуймо Миколая. - Львів: Євросвіт, 2002. - 48 с.: іл.
Книга містить вірші, присвячені Святому Миколаю, сценарії для святкування цього свята у дошкільних закладах, школах, родинах, а також розповідь про традиції святкування Миколая в Україні та інших країнах, легенди та історію Його життя.





Віка Мізюк. Муха, дзвоник і Різдво. - Львів: Видавництво Старого Лева, 2020. - 240 с.
На маленьку Муху (яку насправді звуть Марійка) чекають незвичні зимові свята. Її бабця опиняється в лікарні, і зв'язку з нею майже немає. На Миколая серед інших подарунків дівчинка отримує чарівний дзвоник, який має чарівну силу. Хто ж його подарував і навіщо?




Гордер Ю. Різдвяна містерія. Перекл. з норвезької Наталія Іліщук. - Львів: Літопис, 2019.- 252 с.
Відомий норвезький письменник Юстейн Гордер у своїй книжці майстерно передає неповторну атмосферу очікування великого дива Різдва Христового. Розділ книжки присвячений Святому Миколаю і очікування див.





Лист до Миколая// Ярина Винницька. У Країні Сирних Коників. - Львів: Terra Incognita, 2017. - С 6-8.
Історія розпочинається у старовинному Львові, де живе дівчинка Варвара. І от на початку грудня знані львівські пекарні почали готуватись до Різдва, випікаючи пампухи, струдлі, медові пряники, завиванці... Варвара роздумує над тим, що замовити Миколаю собі в подарунок- і раптом збагнула: усі тільки просять і просять, ніхто навіть не згадає про самого Миколая - він, певно, єдиний у цілому світі тієї ночі не отримає подарунка...





Мандрівка святого Миколая: Антологія. Легенди, казки, оповідання/ Упорядник З. Жук. - Львів: Свічадо, 2007. - 180 с.
В антології зібрано оповідання, казки, нариси українських письменників про свято на честь святого Миколая. містить видання і переказ житія святителя Миколая, і кілька найвідоміших українських народних легенд про Його чуда.





Молитва до Миколая
Святий Миколаю,
Я Тебе благаю:
Пошли щастя й світлу долю
Козацькому краю.
Дідусь і бабуся - 
Щоб були здорові,


Татусь і матуся - 
Щоб жили в любові,
Усім добрим діткам
Принеси гостинці
І подаруй Божу ласку
Кожній сиротинці.
Надія Гуменюк



Один раз на рік, в чарівну грудневу ніч, у всіх у нас є можливість бути благодійниками заради власного задоволення і Божої милості!

Із великим світлим святом!
З Миколаєм вас, малята!

Немає коментарів:

Дописати коментар