суботу, 6 березня 2021 р.

До Шевченківських днів


До Шевченківських днів з 1 до 11 березня розгорнуто віртуальну книжкову виставку "Сучасний Кобзар з минулого".

5 березня відбулися поетичні читання "Слово, що живе й промовляє".



В читальній залі старшого відділу впродовж березня демонструється виставка художніх репродукцій "Художник слова та пензля".

Кожен народ має свої пріоритети, свої духовні величини.

Такою величиною на Україні є, безперечно, Тарас Шевченко.




















Це справді та постать, яка стала втіленням духу українського народу та гідно представляє Україну світові. Іншої такої величини немає.

Шевченкове віще слово, вся його творча спадщина та приклад його життя - це найвища Академія для нашого народу, в якій сконцентроване все - наша мова, історія звичаї та традиції; наша етика та естетика; національна філософія, основи українознавства та державотворення, наша духовність; наше минуле, сучасне і майбутнє.

Пізнавши Шевченка, кожен пізнає не лише Україну, а цілий світ.





















Жулинський М. Г. Духовний будівничий України: Книга-альбом/М. Жулинський. - Київ:Мистецтво, 2016. - 320 с.: іл.
Шевченкове Слово - духовний код української нації, вже понад 200 роківє шляхом до самоутвердження і духовного зростання народу, пробуджує почуття національно їчесті та гідності, поваги й любові до рідної культури, мови, звичаїв. Збірник наукових статей, виступів, інтерв`ю ученого-літературознавця, академіка НАН України Миколи Жулинського наближує до розуміння творчості і особистості Тараса Шевченка, розкриває його ціннісні орієнтири, роз`яснює національну місію, місце в українській та світовій культурі.











Згадай мене, брате! Тарас Шевченко в контексті свого часу/ авт.-упоряд. Ю. Іванченко. - Київ: Парлам. вид-во, 2018. - 432 с.
Тарас Шевченко приятелював, дружив і спілкувався з багатьма сучасникамиз різних верств тогочасного суспільства. Багатьом він присвятив свої твори, що входять до першого розділу цієї книжки. Також представлено епістолярну спадщину Т. Шевченка, уривок з автобіографічної повісті "Художник", листи, спогади друзів і знайомих про Кобзаря, в яких він постає як людина виняткової сердечності, толерантності, яка над усе любила свій знедолений народ і високо цінувала щирість і доброзичливість у взаєминах між людьми. Нариси про сучасників, яким Шевченко присвятив свої твори, ілюстративний матеріал - малярські та графічні твори Шевченка та багатьох інших тогочасних митців, рідкісні фото та архівні матеріали допоможуть глибше сприйняти час, у який він жив і творив.
Видання адресовано широкому читацькому загалу.












Тарас Шавченко. Дитячий Кобзар/ упоряд. Зірка Мензатюк, худ. Марина Михайлошина. - Львів: Видавництво Старого Лева, 2015. - 64 с.: іл.
Це видання - "Кобзар" для дітей, з яскравими ілюстраціями та текстами, зрозумілими дитині.

















І, поза всяким сумнівом, сьогодні нікому не потрібно доводити очевидної істини: поки є Шевченко - доти живе Україна!



Немає коментарів:

Дописати коментар