середа, 10 березня 2021 р.

8-14 березня - Масляна, Масниця.

З 5 до 15 березня розгорнуто книжкову виставку "Масляна походжає, всіх дітей розвеселяє!".

11 березня відбулась година спілкування "Що за свято - смакота!".

Останній тиждень перед Великим постом - це Масляна (Масниця, Сирна неділя, Масляниця, Запусти, Колодка, Колодій).




















Це свято символізує перемогу сили світла та тепла над темрявою та холодом. Масляну на Україні ще називали "колодієм". так іменували майстра, що робив колеса..

Масляна або Масниця складається з трьох частин: зустрічі, що починається у понеділок, кульмінації у "широкий" четвер і "прощальної неділі".

Головною їжею українців на Масниці були вареники з сиром і сметаною, а також гречані млинці, смажені на маслі або смальці.

Ідея пробудження, котра становила сутність свята, не обмежувалася пробудженням людських почуттів, а стосувалась оновлення всього живого.




















Це час ігор і розваг. На масляному тижні по селах носили солом`яне опудало, в яке діти кидали сніжки. Опудало потім спалювали або топили в річці.

Масляна завершувалась "прощальною неділею", коли всі прощались з масляним, смачним і веселим тижнем і водночас просили у близьких вибачення за всі образи.

Веселого та смачного святкування!

Немає коментарів:

Дописати коментар