четвер, 9 квітня 2020 р.

Вінничина в історії авіації (віртуальна подорож до Всесвітнього дня авіації і космонавтики)

Чому Вінниця?

Саме Вінницю відвідали працівники нашої бібліотеки влітку 2019 року, побували у багатьох музеях і визначних місцях, інформацією і враженнями від яких хотіли б поділитися.

Вінниця має багато цікавинок, що приваблюють туристів: фонтан Roshen, водонапірна Вежа, музей Пирогова, музей Коцюбинського, музей історії трамваю, Вервольф (ставка Гітлера), музей ретротехніки та багато ін.


Є у Вінниці особливий Музей Повітряних Сил України - музей авіаційної техніки і засобів протиповітряної оборони просто неба.

Змістовну і цікаву екскурсію для двох чоловік провела пані Наталя, за що ми щиро вдячні.


Фронтовий бомбардувальник
Су-24
Висотний високошвидкісний винищувач
МіГ-25


















Музей Повітряних Сил знаходиться на закритій території Командування однойменних військ. Це створює труднощі для бажаючих відвідати одну із найцікавіших експозицій міста.



До державних свят у закладі проводять Дні відкритих дверей, в інший час треба попередньо домовитись. Однак графік таких заходів краще уточнювати.









































Військово-історичний музей відкрили у 2001 році на території теперішнього Командування Повітряних сил Збройних Сил України. 







Станом на 2019 рік експозиція закладу нараховує 41 експонат військової техніки, а у фонді налічується більше 2800 предметів. Серед них 18 літальних апаратів - 4 вертольоти: Мі-2, Мі-8Т, Мі-24, Ка-27ПЧ та 14 літаків тактичної авіації. 













"Маестро" - іменний Су-15, названий на честь Леоніда Бикова



Експозиція засобів зенітних ракетних і радіотехнічних військ ППО нараховує 12 одиниць техніки, у тому числі 9 зенітно-ракетних комплексів і 3 РЛС. Всього з 2005 по 2018 рік музей відвідало близько 200 тисяч екскурсантів.











Винищувачі, бомбардувальники, штурмовики, гелікоптери, радіолокаційні установки та розвідувальні безпілотники – загалом півсотні бойових машин. 


















Учбово-тренувальний L-39















Літак вертикального злету і посадки Як-38



































8 травня 2014 року в музеї Повітряних Сил України відбулось відкриття «Алеї Слави».

Пам'ятний знак «Не повернулися з польоту» відкритий 5 травня 2009 року.


2009

8 травня 2014

20 серпня 2015


ВІЧНА ПАМ'ЯТЬ ГЕРОЯМ!



Є можливість оглянути не лише експозицію з бойових машин, які є на озброєнні українського війська, але й відвідати музейні кімнати, розташовані у клубі ВПС. 
У них містяться експонати, присвячені пілотам українським льотчикам, зокрема пілотам, які загинули в АТО – це Олександр Білий, Дмитро Могилко та Дмитро Майборода. Це особисті речі героїв, форма, представлені навіть книги бойових вильотів.

Візитною карткою музею під відкритим небом, який займає майже два гектари, є навчально-тренувальний винищувач ЯК-11. Це єдина бойова машина з часів ІІ Світової війни, яка збереглася на території України. А всепогодний дальній винищувач Су-27, винищувач Міг-15біс – авіаційна техніка, яку можна побачити тільки у Вінниці. 
Загалом серед експонатів музею десятки літаків та вертольотів різних модифікацій, зенітні ракетні комплекси Повітряних Сил та ППО Сухопутних військ. Представлена також техніка, яка зараз використовується у зоні проведення Операції  Об'єднаних сил та стоїть на озброєнні Повітряних Сил.


За нагоди радимо відвідати цей унікальний музей!

З Всесвітнім днем авіації і космонавтики!


Немає коментарів:

Дописати коментар