суботу, 4 квітня 2020 р.

"Партнерство заради миру і безпеки" (4 квітня - День створення НАТО)

North Atlantic Treaty Organization, NATO або НАТО - Організація Північноатлантичного договору, Північноатлантичний Альянс, був заснований 4 квітня 1949 року у США з метою захисту миру і стабільності. Сьогодні організація налічує 30 країн.

Заснували Альянс представники 12-ти країн - США, Великобританії, Франції, Італії, Бельгії, Нідерландів, Люксембурга, Канади, Данії, Ісландії, Норвегії та Португалії.
У 1952 році до НАТО приєднались Греція і Туреччина, у 1955-у - ФРН.
У 1982 році приєдналась Іспанія, у 1990-у - об`єднана Німеччина зайняла місце ФРН, а в 1999-у до НАТО вступили Угорщина, Чехія, Польща;

у 2004-у - Болгарія, Латвія, Литва, Румунія, Словаччина, Словенія та Естонія, а в 2009-у - Албанія та Хорватія;

2017 року членом НАТО стала Чорногорія, 2020 - Північна Македонія.

У 2010 році була прийнята нова стратегічна концепція "Активна участь, сучасна оборона", в якій визначено три найважливіші задачі НАТО в новій геополітичній ситуації - колективна оборона, врегулювання криз та безпека на основі співпраці.

Відносини України і НАТО були встановлені в 1991 році, з моменту вступу України до Ради північноатлантичного співробітництва відразу після розпаду Радянського Союзу.
Саме Україна стала першою країною СНД, яка 8 лютого 1994 року стала учасницею програми "Партнерство заради миру".
9 листопада 1997 року в Мадриді була підписана Хартія про особливе партнерство між Україною та Організацією Північноатлантичного Договору.
У 2002 році Президент Леонід Кучма зробив офіційну заяву про намір України стати членом НАТО і 11 січня 2003 року було створено Національний центр з питань Євроатлантичної інтеграції України, яку 2 квітня 2010 року ліквідував Віктор Янукович.
18 вересня 2014 року Президент Петро Порошенко під час виступу у Конгресі США закликав надати Україні статус союзника поза НАТО, а через 3 місяці заявив, що питання вступу України до НАТО вирішуватиметься через 5-6 років на референдумі, коли країна буде відповідати категоріям та стандартам Альянсу.
2 квітня 2020 року відбулась відеоконференція глав МЗС 30 країн Альянсу через пандемію хвороби COVID-19.
Головною темою віртуального засідання став вплив пандемії коронавірусу на готовність Альянсу оборонятися.
Також міністри затвердили подальші заходи на підтримку країн України і Грузії.




Поглиблення партнерських відносин 30 країн з навчаннями в стратегічному Чорноморському регіоні, а також спільна робота по протидії гібридній війні.
Двері Альянсу залишаються відкритими для майбутнього членства України в НАТО - механізму, який дозволяє країнам, що не мають ресурсних можливостей мати надійну парасольку безпеки.

Це ще один крок, ще один елемент дуже міцного і довгострокового партнерства між НАТО і Україною.

Разом - ми сила!


Немає коментарів:

Дописати коментар