понеділок, 13 квітня 2020 р.

Вороновиця - колиска авіації.


Мальовниче селище Вороновиця, розташоване за 20 км від Вінниці, недарма зветься колискою авіації. У 1869-1876 роках тут проводив свої досліди з літальними апаратами винахідник першого у світі літака - морський офіцер, капітан І рангу Олександр Федорович Можайський, випередивши своїм винаходом американців братів Райт на 20 років.




Спадковий моряк, у 28 років лейтенант Можайський у складі екіпажу фрегата «Діана», відправився в навколосвітнє плавання. Талановитий мореплавець, відмінний художник, Можайський керував будівництвом одного з перших у Росії гвинтових кліперів. За мужність Можайський був нагороджений орденом і медаллю: він успішно командував флотилією, що охороняла Амурський лиман.


У сімдесятих роках XІХ століття, вийшовши у відставку, він оселився в маєтку свого трагічно загиблого брата у Вороновиці. Спочатку Можайський проводив досліди з повітряними зміями. Після трьох років вимірів, підрахунків та випробувань авіаконструктор створив повітряного змія такого розміру, що на ньому можна було літати на буксирі за возом, запряженим трійкою коней. Цей повітряний змій став прототипом найпростішого планера. Випробування літальних апаратів проводилися на дачі Можайських над Південним Бугом. Ще під час далеких плавань Олександр Федорович почав цікавитися літальними апаратами. Спостерігаючи за птахами, вивчаючи крило пернатих, Можайський робив відкриття, що дозволили йому пізніше створювати літальні апарати.















У старому вороновицькому парку, розбитому ще наприкінці XVІІІ століття, до наших днів зберігся палац польських магнатів Грохольских, де жив і створював свої літаки Можайський. У триповерховому палаці, що складається з 43 кімнат, зараз розташувалася школа дитячої творчості. Дві зали займає музей історії авіації і космонавтики ім. Можайського. Експозиція музею розповідає про розвиток вітчизняного повітряного флоту, про перших авіаторів і їхні рекорди. Експонати відображають велику роль авіації у Другій світовій війні, розповідають про перші кроки людства в космос, про талант винахідників і мужність льотчиків-випробувачів. 


Основу збірки музею складають документи, фотографії, книги, речі, пов'язані з розвитком авіації та космонавтики, сучасне льотне спорядження, а також меморіальні предмети, що належали О. Можайському, С. Гризодубовій. У фондах зберігається колекція відеокасет з документальним фільмом «З історії розвитку авіації XX ст.» (хроніка) та документальними фільмами з історії космонавтики («Ю. Гагарін — секретний звіт», «Л. Каденюк — зустріч»).
Нині це — державний музей історії авіації та космонавтики України.

Експозиція музею розповідає про розвиток вітчизняної авіації від перших літальних апаратів до реактивних літаків, до польотів космічних кораблів і складається з розділів: зародження і початковий період розвитку авіації; військова авіація; авіація України на сучасному етапі; внесок України в становлення та розвиток космонавтики.


Початок експозиції ознайомлює відвідувачів з першими спробами людини оволодіти небесами. Ще у XV ст. геніальний Леонардо да Вінчі, першим почав розробляти теорію польоту людини, в 1475 р. сконструював апарат вертикального злету (представлено схему апарату Леонардо да Вінчі). Перехід від експерименту до точних розрахунків, науково обґрунтували політ людини у повітрі вчені: М. В. Ломоносов, А.Телешов, Д. І. Менделєєв, М. Е. Жуковський, К. Е. Ціолковський. Але значне місце серед вчених — винахідників належить винаходу О. Ф. Можайського.













Можайський Олександр Федорович народився 21 березня 1825 року, в сім'ї віце-адмірала Федора Тимофійовича Можайського. Закінчивши в 1841 р. Петербурзький кадетський корпус, Олександр Федорович стає офіцером флоту. Про життя та діяльність О. Ф. Можайського змістовно розповідають документи, фото, книги, малюнки, які розміщені у вітринах музею. Збереглись і деякі особисті речі винахідника, це портсигар та картина, намальована самим Можайським. Відвідувачі можуть розглянути модель літака, у зменшеному вигляді, якого сконструював винахідник в 1884 році.

Далі в експозиції представлені авіатори та авіаконструктори, які на поч. XX ст. жили і працювали в Україні. Це авіаконструктори: І. І. Сікорський, К. О. Калінін, Д. Григорович, пілоти: М. Єфімов, С. Уточкін, П. Нестеров, Є. Крутень та ін.


























Про виготовлення перших літаків в Україні розповідають стенди про Харківський авіаційний завод, представлені моделі перших літаків вітчизняного виробництва: К-1, К-2, К-7.

В експозиції велике місце відведено ролі авіації періоду Німецько-радянської війни. В перші ж дні війни небо Вінниччини захищали льотчики 88-го винищувального авіаційного полку, який базувався в с. Бохоники Вінницького району, та льотчики 132 бомбардувального авіаполку, який з 1940 р. базувався поблизу с. Печора Немирівського району. На всіх фронтах льотчики показували приклади мужності та героїзму. Ас номер один Радянських ВПС, тричі Герой Радянського Союзу — Іван Кожедуб. А визволяли Вінниччину льотчики 235 штурмового авіаполку. Представлені фото героїв цього авіаполку: П. Дилько, В. Лазарев, І. Могильчак. 


В цьому полку служив двічі Герой Радянського Союзу льотчик-космонавт Г. Т. Береговий, брав участь у визволенні Вінниччини. В повоєнні роки він неодноразово бував у Вінниці, відвідував однополчан, віддавав шану загиблим друзям, став почесним громадянином м. Вінниця. Відвідував в 70-ті роки і музей, довгий час вів листування з учнями Вороновицької СШ № 1, листи і фото зберігаються у фондах музею. Представлені моделі літаків періоду Німецько-радянської війни — По-2, Іл-4, Ту-2 та ін.



В музеї експонуються портрети льотчиків, Героїв Радянського Союзу, вихідців з Вінниччини. Серед них наші земляки — Колісник Павло Антонович, який народився в с. Степанівка, служив у морській авіації, загинув в 1943 році.
Герой Радянського Союзу — Олійник Григорій Микитович, родом із Вороновиці, відважний герой здійснив 376 бойових вильотів і знищив 23 фашистських літаки. Загинув в 1953 р. під час виконання завдання.
Сучасна авіація представлена в документах, фотографіях, речах:
Герої-льотчики із Вінниччини, які загинули на території Афганістану.
«Українські соколи» — пілотажна група Військово-Повітряних Сил України.
Полковник, льотчик М. Коваль, який неодноразово займав перші місця з вищого пілотажу серед провідних льотчиків світу.
Нагрудні знаки класної класифікації льотного складу ВПС України, введені в 1998 р.
Технічний комплекс «АНТОНОВ».













Україна є і космічною державою. В грудні 1997 р. було здійснено політ, у складі міжнародного космічного екіпажу, льотчика-космонавта, громадянина України — Леоніда Каденюка. В експозиції відображено перші кроки людини в космос, побут космонавтів на орбіті, продукти харчування, одяг тощо.













У приміщенні палацу працює також музей кобзарського мистецтва (меморіальна кімната-музей кобзаря Володимира Максимовича Перепелюка).


Експонати музею відображають талант, енергію, працю винахідників, льотчиків, їх віддане служіння Батьківщині — хороший приклад для наслідування поколінь.



Будьте обачні і здорові!
Цікавтесь і подорожуйте незабутніми місцями Батьківщини!
Пам'ятайте: Україна - країна героїв і винахідників!

Немає коментарів:

Дописати коментар