понеділок, 5 лютого 2024 р.

Україна-ЄС

З 1 до 9 лютого представлено інформаційну викладку "Вивчай Європу-змінюй Україну!"

У нас різне походження, і ми розмовляємо різними мовами, але європейський континент – це наш спільний дім. Країни працювали разом від самого початку Європейського Союзу (ЄС), щоб допомогти одна одній і забезпечити мирне співіснування всіх країн ЄС.
Інформаційні матеріали розповідають про те, що таке Європейський Союз, як його було створено, як можна здобути європейську освіту, як ЄС впливає на наше повсякденне життя.
ЯК УКРАЇНА РУХАЄТЬСЯ ДО ЄС
Шлях України до Європейського Союзу починається з 1993 poky, коли парламент закріпив намір розбудовувати співробітництва з ЄС у вiдповiднiй постанові.
З підписанням у 2014 році Угоди про асоціацію між Україною та ЄС відносини почали розбудовуватися у форматі політичноï асоцiацiï та економічноï iнтеграцiï.
Угода про асоціацію між ЄС та Украïною є однією з найамбітніших двосторонніх угод, які укладав будь-коли Євросоюз з іншими країнами. Ця угода допоможе наблизити украïнське законодавство та стандарти до европейських.
До початку війни Україна виконала 63% всiх зобов'язань вiдповiдно до Угоди.
Шлях України до ЄС:03.2014 – після Революції Гідності – підписання політичноï частини Угоди про асоціацію;
06.2014 – підписання економічноï частини Угоди, включаючи ПВЗВТ;
09.2014 – ратифiкацiя Угоди про асоціацію мiж Україною та ЄС;
12.2014 – початок роботи консультативної комісії ЄС в Україні;
01.2016 – почала функціонувати поглиблена i всеохоплююча зона Вiльноï торгівлі (ПВЗВТ) між Україною та ЄС;
06.2017 – Угода про асоцiацiю між Україною та ЄС набула чинності у повному обсязі;
09.2017 – старт безвізового режиму для украïнців до ЄС;
10.2021 – Угода про спільний авіаційний простір (САП);
березень 2022 – уже у стані війни Україна раніше запланованого приєдналася до об'єднаноï енергосистеми континентальної Європи ENTSO-E (після закінчення вiйни перед Україною та Європою розкриються нові можливості щодо спільного розвитку ринків електроенергії та підтримки «зеленого переходу»);
06.2022 – Україна отримала статус кандидата на членство в ЄС.
Хто найбільше лобіює Україну в ЄС?
Громадяни краïн-членів ЄС вже підтримують вибір Украïни та вважають, що Украïна належить до європейськоï родини. Згідно з опитуванням Flash Eurobarometer, проведених у всіх державах-членах ЄС, 66% згодні з тим, що «Украïна повинна приєднатися до ЄС, коли вона буде готова», 71% вважають, що Україна є частиною європейської сім'ї.
Україна – кандидат на вступ до ЄС: що це означає?Офіційний старт набуття членства в ЄС: Євросоюз визнає та юридично закріплює європейське майбутнє України. Статус кандидата офiцiйно запускає процес набуття Україною членства в Європейському Союзі.
Масштабна трансформація країни: підготовка до членства в ЄС передбачає наближення рiвня життя, добробуту та правового захисту українців, як в країнах ЄС.
Доступ до фінансування: Украïнi буде доступна фінансова допомога для краïн, які готуються до вступу в ЄС, зокрема гранти, інвестиції або технiчна допомога.
Залучення інвестицій: у ході реформ Украïна ставатиме все більш зрозумілою та привабливою для інвесторів. Країни-члени ЄС розглядатимуть інвестиції в Україну як інвестиції у зміцнення та зростання ЄС.
Розвиток співпраці: Україна стане учасником програм та ініціатив ЄС, відкритих для країн ЄС та краïн зi статусом кандидата на членство.
(За матеріалами https://minjust.gov.ua/m/yak-ukraina-ruhaetsya-do-es)

Немає коментарів:

Дописати коментар