понеділок, 12 лютого 2024 р.

19 лютого - День Державного Герба України


З 12 до 20 лютого розгорнуто книжкову виставку-привітання «Цінуймо своє, шануймо символи!»

Державний Герб – це символ, який презентує певну країну як суверенну незалежну державу, офіційна емблема, зображувана на офіційних документах, печатках, грошових знаках держави. У світовій практиці не існує суворої регламентації творення Державного Герба. Практика оформлення Герба спирається на національні традиції, відбиває специфіку геральдичних особливостей розвитку певної країни.

Державний Герб України складається з Малого та Великого Гербів. Малим Державним Гербом України є золотий тризуб на блакитному фоні, затверджений Верховною Радою України 19 лютого 1992 р. Великий Герб України знаходиться ще у стадії розробки. На сьогодні до Верховної Ради України подано кілька варіантів законопроектів.
Тризуб є стародавнім символом, який зустрічався на нашій території з найдавніших часів і шанувався як магічний знак свого роду, оберіг. У вигляді державної символіки він використовувався князями часів Київської Русі, став Державним Гербом УНР, у ХХ ст. як символ репрезентував різні політичні організації. Ставши Державним Гербом сучасної України тризуб символізує тяглість і спадкоємність традицій нашої території.
Архівні документи з питання створення Державного Герба України наведені тут. (За матерілами https://old.uinp.gov.ua/publication/derzhavnii-gerb-ukraini)

Герб України затверджено Конституцією та охороняється на законодавчому рівні. Глузування, глумління та наруга над ним карається.
Існує багато версій походження тризуба, але жодна з них не є загальновизнаною. Згідно найбільш обґрунтованих теорій тризуб є стилізованим зображенням сокола або якоря.
Цікаво, що тризуб як символіка Української Держави, зображений на гербах деяких підрозділів італійської армії. Там підтримується традиція додавання символів тих територій, на якій цей підрозділ отримав перемогу. Так, під час Другої світової війни італійські військові формування воювали на території України. І хоча вони зазнали поразки, після повернення живих солдатів був сформований окремий підрозділ, на гербі котрого красувався символ України.
Найбільший тризуб знаходиться на території Івано-Франківської області. Його виклав один із воїнів УПА на місці боїв повстанської армії із загонами НКВС. Гербу, який викладено з білого гірського каменю, вже понад 70 років.

День Державного Герба України – це національне українське свято, яке пов’язане з боротьбою за незалежність.
 

 Тризуб – це відголос історії нашої нації та символ боротьби за суверенітет нашої Держави. Кожен патріот та свідомий українець схиляє голову перед гербом своєї країни. Тим самим він схиляє голову перед своїми пращурами, які брали участь в розбудові нашої країни та відстоювали її самобутність і незалежність. 


Немає коментарів:

Дописати коментар