середа, 5 липня 2023 р.

Вшанування пам'яті Григорія Сковороди


5 липня впродовж дня відбуваються бесіди - коментовані читання "Григорій Сковорода: усе минає, серцем же людина вічна!".

Авторський вислів – «Світ ловив мене, але не спіймав» – став сьогодні особливо актуальним, позаяк філософа «не зловили» й російські агресори. 


6 травня 2022 р. російські військові поцілили ракетою в будівлю Національного літературно-меморіального музею Г.С. Сковороди у с. Сковородинівка (Харківська обл.), де останні роки жив і творив мислитель. 
І хоча будівля була сильно пошкоджена – вигоріла всередині – автентичні предмети музейного фонду, пов’язані з життям та творчістю Григорія Сковороди, збережені. Вціліла і статуя філософа, яка стала символом війни рф з українською культурою і національною ідентичністю. Після того, як світлини статуї Григорія Сковороди на тлі згарища, що залишилося від музею, облетіли світ, вкотре стало очевидним, що на цій війні воюють не тільки солдати й армії, але й національні символи та наративи, до яких належить і Тарас Шевченко, і Григорій Сковорода, 300-річчя від дня народження якого Україна відзначала саме у 2022 році.
Григорій Сковорода – це наш культурний код, те, що робить нас сильними і справжніми, тими, хто попри всі негаразди і трагічну історію є втіленням високої європейської культури.
У кожного своя стежка до Сковороди, проте всі ми, українці, єдині в тому, що Григорій Сковорода – це не лише наша багатюща історія, а й незглибима духовна спадщина європейського рівня.
Сьогодні в контексті війни ми відчуваємо, як українська спільнота змінюється в інший бік сприйняття нашої історії, тому що ми маємо унікальне багатство – нашу велику культуру, яку починаємо цінувати і сприймати по-іншому саме тепер, а після перемоги наш українській культурний світ буде тільки рости.
Сила його філософії полягає у пізнанні душі і духу.
Поштовий блок, присвячений 300-річчю від дня народження Григорія Сковороди, – благодійний випуск Укрпошти. Зібрані в такий спосіб доброчинні внески будуть спрямовані Укрпоштою на відбудову літературно-меморіального музею Г.С. Сковороди.


























Крилаті вислови та цитати Григорія Сковороди, які не втрачають своєї актуальності вже понад століття: 
Хто соромиться визнати недоліки свої, той з часом безсоромно виправдовуватиме своє невігластво, яке є найбільшою вадою.
Хто добре запалився, той добре почав, а добре почати – це наполовину завершити.
Не за обличчя судіть, а за серце.
Як ліки не завжди приємні, так і істина буває сувора.
Ти не можеш віднайти жодного друга, не нашукавши разом з ним і двох-трьох ворогів.
Безумцеві властиво жалкувати за втраченим і не радіти з того, що лишилось.
Любов виникає з любові; коли хочу, щоб мене любили, я сам перший люблю.
Ні про що не турбуватись, ні за чим не турбуватись — значить, не жити, а бути мертвим, адже турбота — рух душі, а життя — се рух.
Якщо любиш прибуток, шукай його пристойним шляхом. Тисяча на те перед тобою благословенних ремесел.
Не той дурний, хто не знає… але той, хто знати не хоче.
Уникай людей, які, бачачи твої вади і недоліки, виправдовують їх або навіть схвалюють. Такі люди або підлабузники, або боягузи, або просто дурні. Від них не чекай допомоги ні в якій біді чи нещасті.
Як хто посіє в юності, так пожне в старості.
Роби те, до чого народжений, будь справедливий і миролюбний громадянин, і досить із тебе.
Чи не дивина, що один у багатстві бідний, а інший у бідності багатий?
Хіба може говорити про біле той, котрому невідоме, що таке чорне?
Що вподобав, на те й перетворився.
Не шукай щастя за морем.
Визначай смак не за шкаралупою, а за ядром.
Для шляхетної людини ніщо не є таким важким, як пишний бенкет, особливо коли перші місця на ньому займають дурні.
Як нерозумно випрохувати те, чого можеш сам досягти.


Немає коментарів:

Дописати коментар