четвер, 23 лютого 2023 р.

До Дня спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя

З 20 до 28 лютого увазі користувачів представлено матеріали книжкової виставки-заклику "Край Кримський мусимо звільнити й відродити, і варто нам за це боротися і жити!".

26 лютого в Україні відзначають День спротиву російській окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя
У цей день у 2014 році перед будівлею Верховної Ради Криму відбувся мітинг на підтримку територіальної цілісності України. Тоді мітингувальникам протистояли проросійські активісти.
У лютому 2014 року, порушивши міжнародне право, Росія анексувала Крим.
А в березні за результатами невизнаної більшістю країн світу «референдуму» включила півострів до свого складу.
Міжнародні організації визнали окупацію та анексію Криму незаконними та засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості». Верховна Рада України офіційно оголосила датою початку тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією 20 лютого 2014 року.
Після анексії Крим перетворився на військовий плацдарм. Сьогодні окрім кораблів Чорноморського флоту ВМФ тут базуються ракетні комплекси, що атакують українські території. Знаходяться основи зберігання ядерних боєприпасів. А це створює атомну загрозу не лише Україні, а і європейським країнам.
З нагоди Дня спротиву окупації Криму 26 лютого в Україні відбудеться низка заходів.
Це під час брифінгу в “Укрінформі” анонсувала Представниця президента України в Автономній Республіці Крим Таміла Ташева.
25 лютого в кінотеатрі “Оскар” о 15 годині відбудеться спецпоказ документальної стрічки “Крим, як це було” за участю авторів фільму. Деталі у фейсбук-події. Під час заходу можна буде поспілкуватися з авторами кінострічки.
50% коштів від проданих квитків автори фільму перерахують на збір “10 мільйонів для ПАНів із Криму” — на потреби легендарної 10 морської авіабригади, яка у 2014 році вивела з окупованого аеродрому в Новофедорівці всю свою техніку. Завдяки сміливості бригади та Героя України, полковника Ігоря Бедзая, Україні вдалося зберегти морську авіацію як таку.
Спільно з правозахисною організацією “Крим SOS” 26 лютого о 16.00 у Будинку кіно вперше в Україні відбудеться прем’єра фільму “Голос з Криму. Наріман Джелял”. Наразі відомо про щонайменше 181 політв’язня, яких Росія незаконно утримує в тимчасово окупованому Криму або на своїй території.
27 лютого в Офісі уповноваженого Верховної Ради з прав людини також відбудеться подія, покликана привернути суспільну увагу до масштабу скоєних окупантами злочинів.
27 лютого о 18.30 Представництво разом із PEN Ukraine влаштовує захід SolidarityArt — амбасадори політв’язнів-журналістів, митці, музиканти, актори, режисери читатимуть щоденники та листи наших громадян із незаконного ув’язнення.
(за матеріалами https://zmina-info.translate.goog/announcements/zahody-do-dnya-sprotyvu-okupacziyi-krymu/?_x_tr_sl=uk&_x_tr_tl=ru&_x_tr_hl=ru&_x_tr_pto=sc)






 Символ Дня спротиву цьогоріч   — 
 логотип півострова у виконанні   кримськотатарського митця   Рустема Скибіна, 
 оповитий  жовтою стрічкою. 






Пропонуємо для віртуального ознайомлення такі матеріали з фонду бібліотеки:


Крим: енциклопедія, казка, гра/уклад. Ю. Бєсєдіна. - Київ.: Гамазин, 2016. - 64 с.: іл. - (Серія "Енциклопедія - Казка-Гра").
Що нам відомо про Крим? Сонце, море, гори.Маленькі містечка, пишні палаци, легенди і перекази... У цій книжці зібрано казки та легенди кримчаків, і водночас - основну інформацію про історію, культуру та життя в Криму в давні часи і сьогодні.


















Гуркіна, Г .О.; Сердюк, О. В. Традиції та звичаї українців. - Харків: "ТОРСІНГ ПЛЮС", 2008. - 95 с., іл.
Книжка розповідає про стародавні й сучасні звичаї і традиції українців, про їх вірування та світогляд, знання та народну мудрість. Ви дізнаєтесь про найважливіші свята українців, їх побут та життя, а також чим відрізнялося життя українців, які мешкали у різних регіонах.





Гук, В. Гілочка кримського тиса: поезія / В`ячеслав Гук. - Київ: Фенікс, 2018. - 224 с.
До поетичної збірки сучасного українського письменника ввійшли вірші, написані після 2014 року, а також ті, що були створені ще у Криму. Провідною в ній, як і в попередніх книжках поета, є тема часу.



Хайд, Л. Омріяний край: Роман / Лілі Хайд; [пер. з англ. Лукії Зурнаджи]. - Київ.: Дуліби, 2014.- 240 с.
Роман британської письменниці Лілі Хайд - це щемлива і водночас світла оповідь, яка ведеться від імені кримськотатарської дівчини Сафі. Разом з батьками, дідусем та бабусею вона повертається на ту землю, яку вона з дитинства вимріяла, уявляючи її як рай, але замість нього, вона зіткнулася з жорсткою реальністю. Крізь отруйні тенета розчарувань проростають паростки безмежної любові до рідного Криму, який на очах у дівчинки стає реальним раєм.



















Палій, Олександр. КОРОТКИЙ КУРС ІСТОРІЇ УКРАЇНИ. - Київ.: А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2017. - 464 с., іл.
У книзі викладено історію України з давнини до наших днів. Вичерпно подано найважливіші події української історії.







Повною перемогою над агресорами має стати визволення всіх українських територій – деокупація Криму та Донбасу!
Сьогодні ми даємо потужну відсіч ворогу, спротив триває!

 Крим-це Україна! 

Немає коментарів:

Дописати коментар