понеділок, 20 лютого 2023 р.

День Героїв Небесної Сотні

З 13 до 22 лютого розгорнуто книжкову виставку-пам'ять "Полум'я Майдану".

Також 20 лютого, впродовж дня, відбулась година пам'яті "Сотня Небесна Небо тримає і бути сильними нас закликає!"

20 лютого Україна вшановує пам'ять героїв Небесної Сотні – українців, які змінили перебіг історії нашої держави. 9 років тому під час Революції гідності в центрі Києва відбулися масові розстріли протестувальників. Цьогорічна кампанія вшанування, яка триватиме з 15 по 20 лютого, пройде під гаслом «Небесна Сотня – перші герої російсько-української війни». Організатором заходів є Національний музей Революції Гідності.

Програму заходів та ключові акценти кампанії музей спільно з Міністерством культури та інформаційної політики, Українським інститутом національної памʼяті та Ініціативною групою постраждалих/поранених на Майдані презентували 13 лютого на пресконференції у Пресцентрі «Укрінформу».
У рамках кампанії відбудеться низка заходів. Зокрема, круглий стіл «Небесна Сотня – перші герої російсько-української війни» (онлайн), презентація трикнижжя «Небесна Сотня. Життєписи» Світлани Терейковської, екскурсія місцями Революції гідності, панахида, інсталяція, пам'ятна хода та відкриття кількох виставок.
Детально про місце, час і формат усіх заходів можна прочитати на сайті Музею за посиланням.
«Надзвичайно важливо, особливо під час війни, не забувати те, з чого все починалось. Бо це фактично була перша битва російсько-української війни. Це була битва за наші цінності, за європейське майбутнє, за свободу. Вшанування героїв Небесної Сотні й тих наративів, які заклав Майдан, – це те, що стоїть поперек горла російським авторитарним лідерам», – відзначив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.
Соціальна кампанія також включає проєкт «Портрети Героїв Небесної Сотні». Це вже традиційна складова кампанії до Дня Героїв Небесної Сотні. У регіонах на вуличних носіях можна буде побачити портрети і життєві гасла саме тих героїв Небесної Сотні, які народилися чи жили в кожному конкретному регіоні. (Портрети можна завантажити тут, макети для друку – тут).
Торік родичі героїв Небесної Сотні та учасники Революції гідності за підтримки Українського інституту національної пам'яті та Міністерства у справах ветеранів України розробили церемоніал вшанування памʼяті героїв Небесної Сотні. У 2022 році відбулося перше вшанування за церемоніалом по всій країні. Цього року воєнний стан накладає свої обмеження. Інститут рекомендує звернутися до елементів розробленого церемоніалу під час цьогорічних ушанувань, але враховуючи вимоги законодавства та безпекову ситуацію в кожному конкретному регіоні, зазначив під час пресконференції виконувач обовʼязків голови УІНП Максим Ярмистий.














З 2015 року в Україні на державному рівні вшановують 20 лютого День пам’яті Героїв Небесної Сотні. З 18 по 20 лютого 2014 року відбулися масові розстріли протестувальників під час Революції гідності. 20 лютого загинуло найбільше учасників протестів – 48. Їх разом з іншими 54 загиблими та смертельно пораненими майданівцями та п’ятьма активістами, які загинули навесні 2014 року з початком російської агресії на Сході України за демократичні цінності та територіальну цілісність нашої держави, назвали Героями Небесної Сотні. 17 лютого 2021-го Верховна Рада України визнала Революцію гідності одним із ключових моментів українського державотворення та виразником національної ідеї свободи.
Інформаційно-методичні матеріали до памʼятної дати, розроблені Національним музеєм Революції Гідності, за посиланням.
(за матеріалами https://uinp.gov.ua/pres-centr/novyny/nebesna-sotnya-pershi-geroyi-rosiysko-ukrayinskoyi-viyny-predstavyly-programu-zahodiv-do-richnyci-masovyh-rozstriliv-20-lyutogo#)






Пропонуємо для ознайомлення матеріали книжкової виставки:




Небесна сотня / К. Богданович, Х. Бондарева, Ю. Бухтоярова, та ін.; упоряд.: О. Трибушна, І. Соломко; передмови Патріарха Філарета, о. Г. Коваленка, о. Святослава; худож.-оформлювач Л. П. Вировець. – Харків: Фоліо, 2015. – 206 с.: іл. – Укр. та рос. Мовами.
Це книга-реквієм. Книга-посвята тим учасникам Революції гідності, які віддали найцінніше – своє життя – заради того, аби Україна та всі ми встали з колін. Щоб почали змінювати свою державу, а наші діти та онуки дістали змогу жити в іншій країні. Герої цієї книги – звичайні люди з різних куточків нашої держави. Вони дуже різні – заробітчани, науковці, підприємці, вчителі … Якби не Майдан, вони б ніколи не зустрілися. Це він об’єднав їх, зробив побратимами та «воїнами світла». Ця книга була написана заради того, аби пам’ять про величезну самопожертву героїв Небесної сотні назавжди залишилася в серцях українців.

Сьогодні на майдані // Кобзар, В. Ф. Хроніка буднів: новели, повість. – Київ: «Видавництво «Фенікс», 2016. – 160 с.
Збірку складають сімнадцять новел і повість «Двадцять другого травня». У новелах йдеться про драматичні, а часом трагічні події, які трапляються в житті будь-якої людини. Кілька новел тематично пов’язані з феноменом Революції гідності.
Волонтерку-медика Юлю цього дня несподівано розмістили в невеликій окремій кімнаті штабу. Тут на столі стояв міський телефон. Поруч лежало два десятки різношерстих мобільних телефонів.
Юля мала відповідати на виклики, записуючи, хто телефонує, звідки, а також – кому телефонують: прізвище, ім’я, по батькові і дату народження. І, якщо встигне – адресу проживання і місце роботи чи навчання. А вже потім – відповідати на запитання.














Образки з Майдану // Марчук, Г. О. Вибороти долю. – Київ: Видавництво «Фенікс», 2017. – 256 с.
Це книга про долю людини, про її призначення в цьому світі, про надії і сподівання. У цій книзі перед нами проходить ціла галерея жінок – сильних і красивих – здатних на велике всеперемагаюче кохання. 
Я тепер більше буваю на Майдані, ніж удома. Я роблю там будь-яку брудну роботу, до якої мене приставляють, і дуже щаслива з того. А ще – я слухаю Майдан, його господарів і гостей. Чую багато чого, записую – рідко. Але, буває, якісь образи спливають іншим часом і в іншому місці. Тоді я намагаюся щось занотувати …


ГУК, НАТАЛЯ Євромайдан. Звичайні герої. – Київ: Брайт Стар Паблішинг, 2015. – 144 с.
Це збірка розповідей про звичайних і водночас неймовірних людей, які створили революцію 2013 – 2014 років. Тут усього потрошку: долання меж і страхів, шалена любов до Батьківщини, рішучість діяти, бажання залишити нащадкам єдину та квітучу Україну, переосмислення буття й відкриття нового себе, сміливість відстоювати свободу, перемога над байдужістю, буденні дива. Але основа всіх подій єдина – прагнення змінити світ на краще та віра, яка не знає слова «неможливо».


Щоденик Майдану. Майдан від першої особи. Мистецтво на барикадах / упоряд. : Тетяна Ковтунович, Тетяна Привалко; Укр. ін-т нац. пам’яті. – Київ: «Видавництво «Фенікс», 2016. – 304 с.: іл.
У збірнику подані фрагменти спогадів очевидців протестних акцій, що відбувалися в Україні з 21 листопада 2013 року до 22 лютого 2014 року і названі Революцією Гідності. Інтерв’ю зібрані Українським інститутом національної пам’яті у рамках проекту «Майдан: усна історія». До збірника увійшли спогади митців, що представляють різні жанри, види та напрями мистецтва. У спогадах творчих людей відображено їхній суб’єктивний досвід пережитого та узагальнені міркування про роль мистецтва у протестних акціях Революції Гідності. Видання покликане сприяти збереженню пам’яті про Майдан та його учасників.



Морозенко, Марія. Доросла зима : повість. – Київ: Саміт-книга, 2020. – 176 с.
Коли в країні розпочинається революція та війна, і коли у твоєму рідному місті з’являються переселенці, а у класі – новенька з Криму, і коли життя щедро засипає тебе, ніби снігом, нескінченністю запитань і тривог – тоді неминуче приходить ДОРОСЛА ЗИМА. Твоя особлива пора, в якій ти перестаєш бути дитиною, проживаючи дорослі проблеми, дорослу відповідальність і, звісно, дорослу закоханість. Без цього ж ніяк. А далі вже як складеться …



Майдан і Церква / Филипович Людмила Олександрівна доктор філософських наук, професор, зав. відділу історії релігії та практичного релігієзнавства відділення релігієзнавства інституту філософії ім. Г. С. Сковороди НАН України в м. Києві. – Київ: Техніка, 2015. – 656 с.: іл.
Книга є наслідком моніторингу подій зими 2013-2014 рр., що відбулися в Україні після непідписання Україною угоди про асоціацію з Євросоюзом, коли українці вийшли з мирними протестами проти політики влади. До збірки увійшли не тільки хронологія подій, офіційні документи, звернення та заклики релігійних лідерів, неофіційні висловлювання, але й експертні оцінки політиків, державних діячів, а перш за все – релігієзнавців, які покликані об’єктивно і неупереджено, позаконфесійно і полісвітоглядно розкрити суть духовного Майдану.

Революція гідності // Палій, Олександр. КОРОТКИЙ КУРС ІСТОРІЇ УКРАЇНИ. – Київ: А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2017. – 464 с., іл.
Протистояння на вулиці Грушевського дійшло апогею 22 січня, коли бойовими кулями було вбито трьох протестувальників – українця вірменського походження Сергія Нігояна, білоруса Михайла Жизневського та українця Романа Сеника. Злочин було здійснено у святковий для українців День Соборності, одразу після заяв міністрів Януковича про законність використання проти демонстрантів бойових набоїв. У той же день у лісі під Києвом зі слідами тортур було знайдено тіло активіста Майдану Юрія Вербицького, якого викрали з лікарні, піддали катуванням та залишили безпомічного помирати на морозі.
Доти протягом двох місяців мирного стояння сотні тисяч демонстрантів не допустили жодного серйозного випадку правопорушень. Ухвалення диктаторських законів і, особливо, убивства демонстрантів вивели конфлікт з мирного русла.
Традиційні поділи в суспільстві – етнічний, мовний та інші – втрачали сенс. Основний розподіл на Майдані проходив через питання згоди чи незгоди з правом режиму зневажати і вбивати громадян.














Революція Гідності // Сорока, Ю. В. 100 важливих подій історії України. – Харків: Фоліо, 2019. – 205 с.: іл. – (Справжня історія).
16 січня 2014 року Верховна Рада приймає «Диктаторські закони», і мирна акція остаточно переростає у силове протистояння. Відбуваються перші сутички на вул. Грушевського. «Беркут» починає застосовувати помпові рушниці і світло-шумові гранати. 22 січня силовиками були убиті С. Нігоян і М. Жизневський. Центр Києва перетворився на зону бойових дій.
Кривава розв’язка відбулася 18 – 20 лютого 2014 року, коли силовики почали масово застосовувати вогнепальну зброю, що призвело до великої кількості жертв. Україна оплакувала Небесну сотню, кількість якої на той час становила уже 102 людини. Але Майдан витримав останню навалу.





 Вшануймо пам'ять 
 Небесної Сотні – 
 перших героїв 
 російсько-української війни! 


Немає коментарів:

Дописати коментар