середу, 30 листопада 2022 р.

3 грудня-Міжнародний день людей з інвалідністю

Щороку 3 грудня разом із світовою спільнотою Україна відзначає день людей з інвалідністю. Разом з нами живуть люди, фізичні можливості яких обмежені. Це ті, хто з певних причин не може повноцінно забезпечувати себе, доглядати за собою. Інвалідність може бути вродженою і набутою в результаті травм, інфекцій, тощо.

У бібліотеці з 1 до 10 грудня представлена інформаційна книжкова викладка "День мужніх і нескорених людей".

Міжнародний день людей із інвалідністю не є святом, а покликаний привернути увагу до проблем цих людей, захисту їхніх прав, гідності і благополуччя, акцентує увагу суспільства на перевагах, які воно отримує від участі людей з інвалідністю у політичному, соціальному, економічному і культурному житті. Цей день є нагадуванням людству про його обов’язок виявляти турботу і милосердя до найбільш незахищеної частини суспільства – людей із інвалідністю.
Увага держави та милосердя, толерантність кожного з нас допоможуть спростити життя людей з обмеженими можливостями, створити майбутнє, де б люди не були виключені з соціуму з-за проблем зі здоров`ям.


Пропонуємо ознайомитись з такими інформаційними матеріалами:



Степула Н. Петрик і фонтани/ текст Надія Степула; іл. О. Селищева. - Київ: Основи, 2019. - 32 с., іл.
Книжка розповідає про дитину з аутизмом. Що таке аутизм? Чому люди з аутизмом поводяться інакше? Як дружити з такими хлопчиком чи дівчинкою? - відповіді знайдете у цій книзі.




Бачинський А. 140 децибелів тиші/ Андрій Бачинський. - Львів: Видавництво Старого Лева, 2015. - 128 с.
В автомобільній аварії юний музикант Сергій втрачає не тільки батьків, сестричку, але й слух. Він мусить навчитися по-новому спілкуватись з ровесниками в інтернаті, подолати зневіру і відчай, аби важка втрата не вбила в ньому повністю бажання жити. А також - вирватися зі злочинного кола і врятувати названу сестру від лиха...



Оксана Мастерз//Це зробила вона. - Київ: Видавництво, 2018. - С.101., іл.
Розповідь про паралімпійку Оксану Мастерз, яка народилася з ім`ям Оксана Бондарчук через 3 роки після вибуху в Чорнобилі. Мала по шість пальців на руках і ногах, а ліва нога була коротша за праву. Батьки не прийняли таку дитину, відмовились від неї. Дівчинці довелося жити в дитбудинку. Та одного разу в дитбудинок прилетіла лікарка з Америки, удочерила семирічну дівчинку і забрала із собою за океан.
Прийомна мама Гей Мастерз боролася за дівчинку. Оксана пережила декілька операцій. Їй ампутували обидві ноги й перебили кисті рук. У 13 років познайомилась зі спортом. І відтоді сорт став її життям.
На літніх Паралімпійських іграх 2012 Оксана виборола свою першу нагороду - бронзову медаль. На зимових Паралімпійських іграх 2014 року в Сочі завоювала срібло і бронзу в лижних перегонах.
"Тяжка праця, підтримка близьких і віра в себе - складові успіху. Я вірю, що, докладаючи зусиль, кожен може втілити свою мрію в життя", - стверджує Оксана Мастерз.

 Бажаємо всім людям з особливими потребами витримки, оптимізму,   здоров`я, втілення мрій! 

Немає коментарів:

Дописати коментар