понеділок, 14 листопада 2022 р.

16 листопада-Міжнародний день толерантності

З 10 до 17 листопада розгорнуто книжкову виставку "Привілей розумних та сильних".

Ухвалення 16 листопада 1995 року Декларації принципів терпимості, поклало початок відзначенню у всьому світі Міжнародного дня толерантності.
Свято покликане шанувати рівність всіх людей, не залежно від походження, кольору шкіри, етносу, національності, релігійних вподобань, гендерної ідентичності чи світогляду. У листопаді 2015 року Верховна Рада України прийняла «антидискримінаційну» поправку до Трудового кодексу, чим додатково законодавчо закріпила недопущення дискримінації людей на робочому місці за всіма із цих ознак, вкотре підтвердивши демократичність та толерантність українського суспільства.
Варто пам'ятати, що толерантність ‒ це терпимість до іншого світогляду, способу життя, поведінки, культури і звичаїв.
Здатність терпимо і з розумінням ставитись до інакшості оточуючих, це невід'ємна складова сучасного життя та умова органічного співіснування різних людей в одному суспільстві. Адже кожен із нас унікальний.
У цей день як ніколи актуальним є гасло «Усі різні ‒ усі рівні», яке вже давно стало символом толерантності та шанування різноманіття.
Навчання толерантності починається з дитячого віку, коли варто вчитись не просто бути "такими як всі", а, поважаючи інших, висловлювати свою точку зору та відстоювати власну позицію.
Саме цій важливій темі присвячені матеріали книжкової виставки.


Пропонуємо для віртуального ознайомлення такі видання:





Що важливо знати про нашу неоднаковість?// Я і Конституція/Лариса Денисенко, Олександр Ільків, Андрій Стельмащук, Альона Шуліма. - Львів: Видавництво Старого Лева, 2019. - С.17-19.
У цьому розділі книги можна дізнатися про те, що всі люди різні. Але сила людей - у багатогранності, в рівних можливостях, у взаємоповазі і взаємодопомозі. Адже кожен з нас - унікальний. Саме тому світ навколо нас такий розмаїтий.





Сухомлинський В. О. Я розповім вам казку...Філософія для дітей/ Василь Сухомлинський; уклад. Сухомлинська О. В. - Харків: ВД "ШКОЛА", 2018. - 576 с.
Це видання - найповніша збірка творів видатного українського педагога, чудового вихователя Василя Сухомлинського. Він - автор чудових повчальних оповідань для наймолодших. Тонке відчуття світу дитини та проникнення в її психологію виявили у ньому справжній талант художника слова. Для нас завжди відкрите спілкування з дітьми в атмосфері уваги, доброзичливості, поваги і любові. Долучімося і всі ми, діти і дорослі, до цього чарівного світу.




Сковорода Г. С. Світ ловив мене, та не спіймав/ Григорій Сковорода. - Харків: Фоліо, 2006. - 607 с.
Толерантність яскраво простежується у ідеях гуманізму. І звертаючись до історії становлення і розвитку ідеї толерантності, не можна оминути таку яскраву і незвичайну постать в історії України, як філософ Г. С. Сковорода. Цю людину без перебільшення можна вважати совістю українського народу. Твори філософа з точки зору сучасного гуманістичного розуміння толерантності лежать в царині індивідуальної етики, у толерантності як невід`ємній складовій цілісної особистості. Саме толерантність має величезне значення для дотримання миру та злагоди в цивілізованому суспільстві.

Андреас Штайнгьофель. Середина світу: роман/ Андреас Штайнгьофель; переклад з нім. Ірини Загладько. - Львів: Видавництво Старого Лева, 2016. - 432 с.
Сімнадцятирічний Філ намагається знайти своє місце серед вихору людських дивацтв. він шукає порозуміння з ексцентричною мамою та відлюдькуватою сестрою-близнючкою, мріє дізнатись бодай щось про свого батька, закохується у нового загадкового однокласника, досліджує "чорні дири" власної душі разом з найближчою подругою та змалечку чинить опір "маленьким людям" - жителям провінційного містечка, на краю якого хлопець живе у великому занедбаному маєтку. Це історії про все перше, раннє, несподіване, що стається на початку життєвого шляху. Написана для підлітків, вона стала неабияк популярною в Німеччині, знайшовши читачів серед значно ширшого кола. Адже кожному важливо дізнатися, де вона - середина світу.





Лариса Денисенко. Майя та її мами/ Лариса Денисенко. - Київ: ВИДАВНИЦТВО для дітей, 2016.
Книга про те, що всі діти мають рости в любові. Неважливо, чи ти живеш із маленькою сім`єю, чи з великим родом. Неважливо, чи ти рідна дитина, чи не зовсім. Неважливо, скільки в тебе мамусь або татусів. Важливо, щоб у родині панували любов та повага, бо це і є головні цінності.





Сергій Гридін. Не такий: повість/ Сергій Гридін. - Львів: Видавництво Старого Лева, 2013. - 176 с.
Ця книга вражає своєю відвертістю. Про школу, родину, суспільство, полишених самих на себе дітей, і взагалі про життя, яким воно є - без прикрас і без купюр, сповнене суворих реалій і випробувань. Може, хтось скаже, що бути дитиною, тим паче підлітком - просто. Але якщо ти відрізняєшся від решти, скажімо, надмірною вагою, тобі не оминути зневаги і знущань однолітків і навіть дорослих. Однак у тебе залишається шанс знайти в собі силу змусити себе стати "таким", який порятує не лише себе, а й протягне руку допомоги слабшому.




Немає коментарів:

Дописати коментар