пʼятницю, 24 вересня 2021 р.

До Європейського дня мов



З 20 до 27 вересня представлено інформаційний куточок "Дякую за мови без кордонів!".
26 вересня відзначаємо Європейський день мов - свято, яке проводиться з ініціативи Ради Європи та ЄС
з 2001 року за підтримки Комісії з освіти ЮНЕСКО.





Європейський день мов дає нам можливість цінити та популяризувати всі мови та культури у Європі.
Мета проведення Європейського дня мов – актуалізація уваги до мовного й культурного різноманіття Європи, яке варто не лише підтримувати, а й усіляко популяризувати, розширюючи діапазон мов, якими люди спілкуються протягом життя, розвивати мовні навички, зміцнюючи взаєморозуміння між народами.


Цікава інформація:
• В Європейському Союзі нараховують 24 офіційні мови, близько 60 регіональних та мов меншин, та понад 175 мов, якими розмовляють емігранти. Загалом у світі ж існує близько 7 тисяч мов, більшістю з яких розмовляють в Азії та Африці.
• Щонайменше половина мешканців Планети розмовляє двома або й більше мовами, або розуміють дві мови або більше мов. Мова та комунікація зараз, як ніколи, складають серцевину Європейського суспільства. Вивчення мов відкриває шлях до нових перспектив у міжкультурних взаєминах.
• Усі рішення, що приймаються офіційними органами ЄС, перекладаються усіма офіційними мовами, і громадяни ЄС мають право звертатися до органів ЄС та отримувати відповідь на свої запити будь-якою з офіційних мов.














• Від народження людина пізнає світ, класифікуючи його на об'єкти, явища, відчуття тощо. І робить це за допомогою мови. Лінгвісти називають це "мовною картиною світу". Іншими словами, мова, якою ми говоримо, визначає, як ми бачимо світ.
• Вивчаючи мови різних народів, ми розширюємо свою картину світу, адже починаємо дивитися на нього крізь призму іншого світогляду.
• За даними ЮНЕСКО, у світі щодва тижні вмирає мова. Здавалося б, це не так і страшно, адже у світі близько семи тисяч мов. Утім, з кожною зниклою мовою людство втрачає колективну пам'ять минулих поколінь. Деякі народи це чудово усвідомлюють і роблять все можливе для збереження рідкісних мов та своєї рідної мови.











ПЛЕКАЙМО НАШУ РІДНУ МОВУ
ЯК ОДНУ З ЄВРОПЕЙСЬКИХ МОВ!
 
ВИВЧАЙМО ІНШІ МОВИ!

Немає коментарів:

Дописати коментар