середу, 1 вересня 2021 р.

1 вересня-початок Другої світової війни

З 1 до 11 вересня розгорнуто віртуальну виставку-пам`ять "Найкривавіша трагедія в світовій історії".

Друга світова війна – глобальний військовий конфлікт в історії Землі та причина найбільших трагедій ХХ століття.

1 вересня 1939 року, через тиждень після підписання договору про ненапад із СРСР (так званого пакту Ріббентропа-Молотова) нацистська Німеччина вторглася на територію Польської держави, розпочавши найбільшу та найкривавішу трагедію людства – Другу світову війну. 17 вересня 1939 року у війну на боці нацистського агресора вступив СРСР. Українські землі з перших днів опинилися в епіцентрі бойових дій, тому для українців ця війна почалася саме 1 вересня.











Війна - це трагедія і гуманітарна катастрофа, яка коштувала життя мільйонам людей і завдала непоправних втрат людській цивілізації та культурі. У відношенні до України Друга світова війна – ще одна національна трагедія, під час якої українці, позбавлені власної державності, змушені були воювати за чужі імперські інтереси і часом вбивати інших українців.



Друга світова війна в Європі//Норман Д. Європа: Історія/Дейвіс Норман.-Київ: "Основи",2014.-С.1029-1088.
Висвітлено початоке, перебіг і наслідки Другої світової війни у Європі.



Снайдер Т. Кровавые земли: Европа между Гитлером и Сталиным/Тимоти Снайдер.-Київ: Дуліби, 2015.-584с.
Книга професора Йєльського університета присвячена трагічним сторінкам в історії Східної Європи, коли було знищено 14 мільй в один і той же час.
Книга миттю стала світовим бестселером, її 29 разів видавали на 26 мовах світу.

Франк А. Щоденник/ Анна Франк.-Київ:Українсько-Американське бюро захисту прав людини, 1995.- 264 с.
Ця книга-хвилюючий документ, що неспростовно викриває людиноненависницьку політику геноциду, яку здійснювала нацистська Німеччина.
Цей щоденник вела єврейська дівчинка два роки, переховуючися від нацистів в одному з будинків Амстердама.


Трубайчук А. Друга світова війна:Коротка історія/Анатолій Трубайчук.-Київ:Наукова Думка, 1995.-192 с.
Автор без ідеологічних зашорень попередніх років, спираючись на широке коло опублікованих джерел і матеріалів, подає правдивий перебіг воєнних дій, характеризує окупаційний режим, аналізуєскладові європейського руху Опору.


Ми пам’ятаємо, яким страшним лихом для українців була Друга світова війна. Пам’ятаємо, що агресора зупинили спільними зусиллями Об’єднані Нації. Не забуваємо: той, на чиєму боці справедливість, хто захищає свою землю, завжди перемагає. Ця пам’ять робить нас сильнішими. Вона – запорука того, що в майбутньому подібна трагедія не має повториться!

Немає коментарів:

Дописати коментар