середу, 18 серпня 2021 р.

До Дня Державного Прапора України, Дня Незалежності України


З 16 до 25 серпня в бібліотеці представлено віртуальну книжкову виставку-символ «Символ духу і свободи» з нагоди Дня Державного Прапора України і віртуальну книжкову виставку-привітання «Щоб у серці жила Україна!» з нагоди Дня Незалежності України

24 серпня Україна відзначатиме найбільше державне свято – День незалежності України. Воно встановлене на честь виняткової історичної події – ухвалення у 1991 році Верховною Радою Української РСР абсолютною більшістю голосів Акта проголошення незалежності України. Цей документ увінчав тисячолітні прагнення Українського народу мати власну суверенну державу і самостійно визначати свою долю. В цьому році країна святкує 30-річчя незалежності.


Для українців свобода і гідність завжди були основоположними цінностями. Вони спонукали до боротьби за незалежність. На початку ХХ століття, в часи Української революції 1917–1921 років, наш народ зміг відродити державність, а 24 серпня 1991 року Актом проголошення незалежності України вона була відновлена. Важливим кроком до повернення історичної справедливості стало прийняття 16 липня 1990 року Декларації про державний суверенітет України. Тоді Верховна Рада УРСР підтримала прагнення народу ліквідувати політичну та економічну залежність від московського центру і розбудовувати самостійну державу, відроджувати національну культуру, історичну пам’ять.
Постання суверенної України відіграло вирішальну роль у розпаді СРСР, остаточному руйнуванні комуністичної тоталітарної системи. Це стало початком відліку нового етапу розвитку демократичної сучасної Української держави. Сьогодні незалежність України – запорука вільного розвитку держав і народів Європи і головна перешкода для російського імперіалізму, який намагається політично, економічно та духовно поглинути Україну. Нині в умовах агресії з боку Росії ми продовжуємо боротьбу за власну свободу та незалежність. Тож попереду – велика робота. Українська громада має об’єднати зусилля для подальшої розбудови держави, розвитку громадянського суспільства та консолідації нації, відстоювання територіальної цілісності держави.















24 серпня 1991 року відбулося відновлення державної незалежності України, що увінчало тривалий шлях нашого народу до самостійності. В основу відзначення 30-ї річниці ми закладаємо ідею тяглості та спадкоємності державотворчих традицій України.
Проголошення незалежності – логічне завершення українського державотворення. Відзначаючи 30-ту річницю ухвалення Акта проголошення незалежності України, ми говоримо про тисячолітню історію нашої державності. Слід вшанувати всі попередні етапи – Русь, Галицько-Волинське князівство, Велике Князівство Литовське, Українську козацьку державу, українські державні утворення початку ХХ століття. Від них сучасна Україна успадкувала традиції державності.















Вперше у ХХ столітті Україна незалежність проголосила 22 січня 1918 року. Після того ми декілька разів втрачали волю через зовнішню агресію та внутрішні чвари. Тому маємо вчитися на помилках попередників і пам’ятати, що національна єдність є обов’язковою умовою збереження державності. Наша сила в соборності, в здатності знаходити спільну мову і спільно протистояти ворожим силам.
Відновлення незалежності України у 1991 році відіграло вирішальну роль у розвалі СРСР та ліквідації комуністичної імперії.
Століття бездержавності коштували нашому народові неймовірних жертв. Лише у ХХ столітті внаслідок Голодомору, Голокосту, державного терору, депортацій та воєн загинули мільйони українців. Маємо пам’ятати, що лише сильна власна держава є гарантією неповторення подібних трагедій.

Україна успадкувала від попередніх епох традиції державотворення:


Від Русі – цивілізаційний вибір, який визначився із прийняттям християнства у 988 році; тризуб, родовий знак Рюриковичів, що став державний гербом сучасної України; Київ – столицю, політичний і культурний центр українських земель упродовж понад тисячу років; гривню – назву грошової одиниці; назву Україна, що вперше згадується в Київському літописі в складі Іпатіївського літописного зводу під 1187 роком у розповіді про смерть Переяславського князя Володимира Глібовича.




Від Галицько-Волинської держави – синьо-жовті барви національного прапора, що походять від кольорової гами герба Галицько-Волинського князівства; утвердження європейського вектора розвитку.




Від Великого Князівства Литовського – європейську традицію місцевого самоврядування – Магдебурзьке право; Пересопницьке Євангеліє – видатну рукописну пам’ятку, на якій складають присягу президенти України.



Від козацької доби – республіканські традиції народовладдя; військові традиції, які лягли в основу збройних сил Української Народної Республіки та українського визвольного руху; одну із перших європейських конституцій нового часу в сучасному її розумінні, укладену Пилипом Орликом 1710 року.




Від української державності початку ХХ століття (УНР, ЗУНР, Українська Держава на чолі із гетьманом Павлом Скоропадським) – демократичні засади державного будівництва; перший парламент, у який розвинулася Центральна Рада, створена у березні 1917 року; перший уряд, яким став Генеральний Секретаріат Центральної Ради з червня 1917-го; державні символи: герб, гімн “Ще не вмерла Україна”, прапор; соборність – об’єднання українських земель в єдиній незалежній державі; Українську Академію Наук, що була заснована Павлом Скоропадським у листопаді 1918 року.




Від Української Радянської Соціалістичної Республіки – статус засновника Організації об'єднаних націй; адміністративно-територіальний устрій, державні кордони.



Незалежність для українців – це передусім нові можливості та торжество прав людини.
Боротьба за незалежність триває й нині. Українці змушені захищати від агресії територіальну цілісність і суверенітет своєї держави. Це боротьба не лише за людей і територію, а й за право бути собою, самим вирішувати, як жити і яке майбутнє обирати.
Сильна та вільна українська держава, активне й відповідальне громадянське суспільство та потужні збройні сили – це те, що гарантує всім українцям гідне майбутнє.
30-річчя незалежної України – чудова нагода для добрих справ заради рідної країни, започаткування різноманітні ініціативи, направлені на спільне благо.
Роки незалежності продемонстрували світу, що Україна відбулася як держава, здатна утверджувати демократичні цінності, відстоювати свободу, гідність та розмаїття, захищати свій суверенітет і цілісність. Нам вдалося побудувати толерантне суспільство, в якому знаходять спільну мову та взаємну повагу різні етнічні, релігійні, соціальні групи.


Згідно з Указом Президента України від 21 жовтня 2020 року № 459 “Про відзначення 30-ї річниці незалежності України”, враховуючи історичне значення проголошення 24 серпня 1991 року незалежності України, до річниці цієї визначної події у столиці та усіх областях відбудеться низка урочистих, інформаційних, мистецьких заходів.

Гасло цьогорічного відзначення річниці незалежності України: “Ти у мене єдина”.
Візуальною символікою 30-ї річниці Незалежності України вважається квітка у національних кольорах, розроблена Міністерством культури та інформаційної політики України .

(За матеріалами Український інститут національної пам’яті; графічні матеріали: https://old.uinp.gov.ua/news/shcho-nezalezhna-ukraina-uspadkuvala-vid-chasiv-rusi-kozachchini-ta-unr-infografika, https://uacrisis.org/uk/46356-25-rokiv-nezalezhnosti)



Ірина Тараненко Книга-мандрівка. Укарїна / Ірина Тараненко, Юлія Курова, Марія Воробйова, Марта Лешак.–Київ: КНИГОЛАВ. 2017.–68 с.
«Книга-мандрівка. Україна» – це 1200 непересічних фактів про Україну та українців. Ми відшукали не лише найдивовижніше, але й найважливіше, що варто знати про Україну: унікальні місця, де слід побувати, культурні здобутки, видатних особистостей та поворотні моменти, що вплинули на хід історії та життя кожного українця. Ця книга створена з відкриттів, і ми сподіваємося, що з нею ви зможете поглянути на Україну по-новому. Це видання – не лише для дорослих, але й для родинного читання з дітьми, для українців і всіх, хто хоче дізнатися більше про нашу країну.




Майданович Т. В. Країна Українія : вірші для дітей дошкільного та молодшого і середнього шкільного віку / Тетяна Майданович; пердмова Л. І. Андрієвського; ілюстрації – І. Е. Хомчак (Гереги). – Київ, Криниця, 2016. – 120 с.: іл.
Милозвучне поетичне слово авторки та чудесні мальовані образи художниці вводять читачів у дивовижну країну Українію – через живу красу української природи та знаменні сторінки історії нашої Батьківщини. Ця країна «і звичайна, і немов казкова»: вона вкорінюється у видимій Україні і рясно квітує в уяві, а головне – приходить у людське серце. Це світ, в якому діти, весело граючись, вже вчаться бути господарями довкілля, майбутніми свідомими і творчими громадянами. Сюжети віршів цікаві саме життєвою правдою, яка у почуттях, вчинках, подіях своєрідно поєднана із казковістью.


Сергійчук В. І. Національна символіка України: Наук.-худож. Кн.: Для серед. та ст. шк. віку / Худож. оформл. Л. В. Демчишина.– Київ: Веселка, 1992.– 109 с.: іл.
Сьогодні, в час відродження національної самосвідомості, гостро постає проблема української символіки. Правильну відповідь може дати лише ретельне вивчення історичних джерел, котрі збереглися дотепер. Читач відкриє для себе багато нового й цікавого, познайомившись із маловідомою інформацією про традиції використання нашим народом гербів, прапорів, гімнів протягом тисячоліть. І зауважить, що у священних символах України народ прагнув відобразити і ясні зорі, і тихі води, і край веселий, і мир хрещений, і славу, і волю …




Іваницька Д. Дітям про Україну. Львів : Апріорі, 2016. – 56 с.: іл.
Книга запрошує читачів до мандрівки Україною.
Ви побуваєте в різних куточках нашої Батьківщини, побачите, якою гарною є українська земля, яку багату і цікаву історію мають її міста і села.
Нехай ваша мандрівка сторінками книги стане першим кроком до пізнання рідної землі, її історії та сьогодення. Гарного вам читання!



Чернецький Ю. О. Україна. Історія, природа, мистецтво [Текст]. – Харків : Книжковий Клуб «Клуб Сімейного Дозвілля», 2009. – 320 с.: іл.
Україна є державою славною, великою і дуже розмаїтою. Кожен з її регіонів має свою неповторність. Автор книжки знайомить читачів із географією різних українських теренів: описує їхній рельєф, називає найбільші річки ц озера, лимани, водосховища тощо. Подає відомості про природно-заповідний фонд, флору й фауну; розповідає про історію заселення цих країв, про представлені в них різноманітні стародавні культури, про народи й племена, які справіку замешкували територію України, а також про визначні війни й події. У книзі детально описано найвидатніші архітектурні пам’ятки нашої країни, які мають вагу світового рівня.




Рассоха-Дісс М. С. Створення української держави. – Харків: Веста, 2011. – 64 с.: іл.
Наша енциклопедія розповідає про становлення української держави, про непростий шлях нашого народу до НЬОГО.
Зараз Україна – незалежна держава, але так було не завжди.
Книга стане у пригоді школярам, як джерело необхідних знань з історії держави Україна.





Чугуєнко М. В. Моя Україна. Ілюстрована енциклопедія для дітей. – Харків: Веста: Видавництво «Ранок», 2006. – 128 с.: іл. – (Я пізнаю світ).
Наша енциклопедія розповідає про стародавню землю України, про її тисячолітню історію, про неповторні душевні якості її талановитого і стійкого народу.
Прекрасна й самобутня природа України, невичерпна багатовікова культурна спадщина українців.
Книга розрахована на широке коло читачів. Може бути використана як джерело додаткових відомостей при вивченні шкільних курсів географії та історії України.



З Днем Державного Прапора!
З Днем Незалежності України!

Немає коментарів:

Дописати коментар