пʼятницю, 23 липня 2021 р.

День Хрещення Київської Русі-України

Щорічно 28 липня відзначається державна пам'ятна дата в Україні на честь Хрещення Русі-України у далекому 988 році. 

Державне свято встановлено в Україні в рамках святкування 1020-річчя Хрещення Київської Русі-України згідно з Указом Президента України від 25 липня 2008 року №668/2008 " Про день хрещення Київської Русі-України". Це свято відзначається у день Святого Володимира - одного із засновників і покровителів нашої держави. 

До цієї дати представляємо віртуальну книжкову виставку "Духовний і культурний потенціал християнства"


1. Хрещення Русі// Сорока, Ю. 100 важливих подій історії України: Справжня історія/Юрій Сорока. - Харьків: "ФОЛІО", 2019. - С. 20-21.

Історія України схожа на мапу, яка містить безліч білих плям. Про те час завжди розставляє все по своїх місцях.Тож у цьому виданні зібрані події, які сформували ту Україну, котру ми знаємо зараз, і які сприятимуть її розвиткові й надалі. Ця книга є спробою об'єднати під однією обкладинкою найвагоміші моменти нашої історичної спадщини і продемонструвати, що, попри все, Україна пам'ятає своє минуле і має намір, враховуючи свій багатющий історичний досвід, будувати власне щасливе майбутнє.

2. Бокієвський, В.Ф. Історія Хрещення Київської Русі.- Київ: ТОВ "Видавництво Кондор", 2013. - 64 с.: іл.

У виданні широко розглядається відомі історичні події. що супроводжували процес прийняття і поширення християнства на українських землях. Книга перенесе юного читача в атмосферу історико-культурних подій, які відбувалися під час масового хрещення у 988 році мешканців Києва, а згодом й інших міст держави князем Володимиром.

3. Князь Володимир //Князі України: легенди та перекази.- Київ: "Казка", 2006. - С.38-43.

Ця книга допомагає здійснити подорож історичними стежками нашої країни. Гортаючи сторінку за сторінкою, ми дізнаємося про мудрих і непереможних князів Русі-України та про їх державні й військові справи, які тісно переплелися з долею нашого народу.

4. Ідеал милосердя. Рівноапостольний князь Володимир //Горський, В.С. Святі Київської Русі. - Київ: Абрис, 1994. - С. 93-124.

В книзі розповідається про життя князя Володимира Великого. Книга адресована всім, хто цікавиться історією української духовної культури. Тут ми знайдемо відповіді на такі питання: що таке святість, кого відзначали як святих наші предки, які моральні якості вирізняли тих, кого вшанували як святих у Київської Русі-Україні.

5. Еммеріх А.-К. Жива Євангелія: Про земні дні Господа. - Льві: Добра книжка", 1999. - 197 с.

Ця книга розповідає про життя Христа, показує весь шлях його від початку до кінця. Ми бачимо Христа серед його учнів., дорогих йому людей.

6. Православні святині Києва/ За ред. Н.М. Нікітенко. - Київ: Техніка. 2011. - 352 с.: іл.

Підготовлена відомими київськими науковцями та музейними працівниками, книга знайомить читача зі знаменитими святинями Києва, розповідає про його славетні храми та монастирі, які сформували духовний простір древнього святого міста.

7. Перлини духовності: Твори української світської літератури від часів Київської Русі до ХVII століття. Київ: "Грамота", 2003. - 560 с. - (Серія "Шкільна бібліотека")

До хрестоматії ввійшли літературні твори часів історичного становлення духовності українського народу від Київської Русі до ХVII ст.

8. Спадщина поколінь: Прадавні українські літературні пам'ятки. - Київ: "Грамота", 2002. - 591 с. - (Серія "Шкільна бібліотека")

До хрестоматії ввійшли прадавні українські літературні  пам'ятки дохристиянського періоду та часів Київської Русі.



Немає коментарів:

Дописати коментар