середу, 7 липня 2021 р.

"72 трагічних і героїчних дні". Початок оборони Києва. Липень 1941 рік.

11 липня 80 років від часу початку героїчної оборони міста Києва від нацистських загарбників. 

 Пропонуємо переглянути віртуальну книжкову виставку "72 трагічних і героїчних дні".

 

Вже в  червні 1941 року нацистська авіація бомбила Київ. З 7 липня почалась оборона Києва. Спроба нацистів раптовим ударом захопити столицю України не вдалася. 11 липня 1941 року ворога було зупинено. Йшли жорстокі бої, упертий спротив захисників Києва зірвав плани нацистської армії, надовго затримав наступ на київському напрямі. Ворог був змушений підтягувати додаткові сили.  Тільки під загрозою оточення радянські війська  залишили Київ 19 вересня 1941 року.

 Оборона Києва: (літо 1941 року) //Боровик, М. Друга світова війна та нацистська окупація у спогадах киян/ Микола Боровик, Наталія Дробкова, Тетяна Пастушенко. — Київ: Саміт-книга, 2020. — С.218-232 

Це книга про Київ і киян, в якій публікуються усні автобіографічні історії жителів міста, які були свідками Другої світової війни. Розповіді демонструють, чим була війна для звичайної людини, яка опинилась в епіцентрі світового воєнного конфлікту. Голод, примусова праця, виживання в концтаборі, але також опір і відстоювання власної гідності - про ці та багато інших аспектів життя в часи воєнного лихоліття розповідають безпосередні очевидці тих подій.

 Зубанич,Ф. Посеред  крику біди: Книга-колаж про українських "Праведників народів світу"/Федір Зубанич. — Київ: "Веселка", 2004. — 172 с.

Людина під час війни врятувала від неминучої смерті іншу людину. Українець — єврея. Держава  Ізраїль назвала це подвигом і нарекла таких людей, які, ризикуючи своїм життям, рятували інших, "Праведниками народів світу". "Той. хто врятував хоч одне життя, врятував світ".

Радянська влада скінчилась: Перша частина//Кузнєцов,А. Бабин Яр/Анатолій Кузнєцов.— Київ: САМІТ-КНИГА. 2009. — С.18-27 

Перша частина книги це розповідь про останні дні оборони Києва в вересні 1941 року. " Я побачив, як вони втікають, і зрозумів, що це кінець. Червоноармійці — у своїх захисних, вигорілих одностроях, одні зі скатками, а деякі вже і без рушниць — урозсип побігли через двори, городами, перестрибували паркани" — згадає автор перші дні відступу радянських військ. "Настала тиша... та тиша, що видається страшнішою за будь-яку стрілянину. Й було невідомо, де ми: ще під Сталіном, уже під Гітлером, чи на вузької смузі посередині?"— це спогади хлопчика, який разом з дідом слухав цю страшну тишу 19 вересня 1941 року.

Автор книги  народився та виріс у Києві, на Куренівці. неподалік від великого яру, назва якого свого часу була відома тільки місцевим мешканцям: Бабин Яр. Далі відразу, в один день, Бабин Яр став відомим усьому світу. Кожного дня тут розстрілювали євреїв, українців, росіян ... Автор каже: " Я пишу так, начебто присягаюся за юридичне свідчення на найвищому чесному суді і відповідаю за кожне своє слово. У цій книзі оповіджено тільки правду —ТАК ЯК ЦЕ БУЛО"

Київ під час Другої Світової війни (1941-1945): Розділ VIII// ІСТОРІЯ КИЄВА: від княжої доби до сучасності: Збірник документів і матеріалів: Навч. посібник. — Київ: Книги-ХХІ, 2005. — 773 с.

Посібник містить 578 документів і матеріалів з історії Києва від часів стародавньої Русі до сучасності; кожний розділ супроводжується історичною довідкою. 

КНИГА СКОРБОТИ УКРАЇНИ. МІСТО-ГЕРОЙ КИЇВ.— Київ: Пошукове-видавниче агентство "Книга Пам'яті України", 2003.— 728 с.: іл.

У Книзі Скорботи України йдеться про втрати цивільних громадян столиці в період тимчасової окупації міста нацистськими загарбниками. З плином часу жорстокість окупаційного режиму, його жахливі наслідки згладжуються в пам'яті. а саме жертви геноциду вже не захистять себе: вони замовкли навіки. Книга Скорботи нагадуватиме людям про ті страшні чорні дні. Архівні документи, спогади свідків та жертв нацизму, подані В Книзі Скорботи, надають достовірності  й об'єктивності.

 

ПОДВИГ НА ВІКИ: МІСТО-ГЕРОЙ КИЇВ. КНИГА ПАМ'ЯТІ УКРАЇНИ. — Київ: Пошукове-видавниче агентство "Книга Пам'яті України", 2000. —  912 с.: іл. 

Ця книга є великою збіркою аналітико-документального матеріалу про героїчну оборону міста, рух опору окупаційному режиму, визволення Києва та внесок населення столиці України в боротьбу з нацистськими окупантами. Велика частка книги це поіменні списки загиблих киян і уродженців інших регіонів колишнього СРСР, що покояться в землі київській.

Немає коментарів:

Дописати коментар