четвер, 10 серпня 2023 р.

З циклу заходів "Читай українською, думай українською, живи українською!"

20 квітня 2023 року Київська міська рада затвердила Міську Концепцію ствердження української мови в усіх сферах суспільного життя міста Києва на 2023-2025 роки.
 
Підтримка та розвиток української мови є важливим чинником збереження національної ідентичності.
Метою концепції є визначення стратегічних пріоритетів і створення умов для поширення української мови в усіх сферах життя міста Києва, посилення об’єднувальної ролі української мови в суспільстві як засобу захисту національного мовно-культурного та інформаційного простору, підвищення престижу використання української мови та якісне посилення українськомовного середовища столиці.
 
Наша бібліотека долучається до утвердження позиції української мови в культурно-інформаційному просторі Києва, підтримує українське мовлення шляхом проведення інформаційно-комунікативних кампаній та популяризує українську мову в публічному просторі столиці.
 
10 серпня на нашій бібліотечній галявині відбулись голосні читання дитячих книг українських авторів.







































Через роки сяє добротою поетичне слово Дмитра Білоуса; З давніх-давен до сьогодення мандруємо історією України; Доторкаємось серцем до кожного пророчого слова Великого Кобзаря; Сприймаємо світ багатогранно й неупереджено, зазираємо до світу сучасної української дитячої літератури; Бавимось на Веселій вулиці Наталки Поклад; Замислюємось над вчинками разом з щирим батьківським словом Василя Сухомлинського і вчимося доброзичливості, поваги до старших, розумних і гарних вчинків.







































Сьогодні головним завданням для українців є покращення знань солов’їної. Якщо є потреба, то перейти на неї у побуті, адже завдяки українській ми зможемо перемогти окупанта. У росії вже не буде мотиву про врятування російськомовних. Наші предки будуть нами пишатися. Наша мова обов’язково збережеться на довгі роки, адже по іншому й бути не може.
 
Українська - мова вільних, мова незламних, мова найстійкіших та найсміливіших людей на Землі, мова, якою говорять переможці!

Запрошуємо до віртуального ознайомлення з книгами, які збагачують нас, вчать любові і повазі до рідного слова:


Білоус, Д. Рідні небеса: Вірші. - Київ: Веселка, 2005.- 143 с.: іл. (Українській дитині)
В книжці Дмитра Білоуса - вірші з улюблених читачами збірок поета "Диво калинове", "Чари барвінкові", "За Україну молюся", увінчаних Національною премією України імені Тараса Шевченка, преміями Лесі Українки та імені Олени Пчілки.






Тарас Шевченко. Дитячий Кобзар. - Львів: Видавництво Старого Лева, 2014.- 64 с.: іл.
Це прекрасно ілюстроване видання для дітей знайомить з уривками з віршів і поем Тараса Шевченка, що є зрозумілими для дітей.




Хрестоматія сучасної української дитячої літератури для читання в 1, 2 класах серії "Шкільна бібліотека"/ укладач Стус Т. В., автори передмови Стус Т. В., Лущевська О. В. - Львів: Видавництво Старого Лева, 2017.- 160 с.
Сучасна читацька аудиторія- це вільні діти, відкриті до світу, значно менше за попередні покоління обмежені кордонами, реальними чи віртуальними. Вони сприймають світ багатогранно і неупереджено. Нинішні діти потребують літератури, співзвучної їхнім запитам, зацікавленням та реальним щоденним ситуаціям. Тому в цій хрестоматії - твори для читання, які відображають сучасний світ, а також ті, що дають уявлення про минуле й традиції українського народу.




Поклад, Наталка. На веселій вулиці. Для дітей дошк. та мол. шк. віку:/Ілюстрації Я. Кернер-Вернер.-Київ АВІАЗ, 2014.-40 с., іл.
Ця книга випущена на замовлення Державного комітету телебачення і радіомовлення України за програмою "Українська книга" 2014 року.
Прекрасно ілюстроване віршоване видання, з позитивними дитячими віршами.





Сухомлинський В. О. Квітка сонця: Притчі, казки, оповідання/ В. О. Сухомлинський; пер. Д. С. Чередниченка.-Харків: ВД "ШКОЛА", 2015. - 240 с.
Тут зібрано найцікавіші твори письменника для дітей: притчі, казки та оповідання. Поетичні, щирі, дотепні, з глибоким підтекстом, вони пройняті любов'ю до дитини, до рідного краю, вчать доброзичливості, поваги до старших, гарних вчинків.






 Українська - це код нації! 
 Читай українською, 
 думай українською, 
 живи українською! 



Немає коментарів:

Дописати коментар