середу, 14 грудня 2022 р.

Збереження та популяризація культурної та історичної спадщини Криму


З 12 до 20 грудня розгорнуто книжкову виставку-подорож "Дивовижні історії Криму".

За 8 років окупації росія максимально мілітаризувала Кримський півострів та використовує його як плацдарм для вторгнення на материкову частину України.

Та відповідно до Конституції України, АР Крим та місто Севастополь є невід’ємною частиною України. Жодні акти Верховної Ради Криму не могли і теоретично суперечити Конституції України. Єдиний варіант розгляду питання щодо території України – це всеукраїнський референдум.

Крим завжди був землею сонячною та привітною, і водночас-потаємною, невідомою, загадковою. Кожен народ (крім окупанта-росії), котрий приходив сюди, залишив свої скарби, свої таємниці.

То ж відчуймо красу кримської землі за допомогою книг, вирушаймо у віртуальну подорож!



Крим: енциклопедія, казка, гра/уклад. Ю. Бесєдіна.-Київ: Гамазин, 2016.-64 с.:іл.- (Серія "Енциклопедія-Казка-Гра").
Що нам відомо про Крим? Сонце, море, гори. Маленькі містечка, пишні палаци, військова слава Севастополя й загадки античного Херсонесу, легенди Бахчисараю та перекази Генуезької фортеці... Хто розбере, що тут правда, а що вигадка?
Тепер ти сам, без сторонньої допомоги можеш це зробити. У цій книжці зібрано казки та легенди кримчаків, і водночас-основну інформацію про історію, культуру та життя Криму в давні часи і до сьогодні.



Кримськотатарські народні казки та легенди/Упоряд. Умкров Н.: пер. укр. Кононенко Д. - Київ:Етнос, 2007. - 512 с.:іл.- Кримськотатар., укр.
Видання знайомить читачів з побутом, звичаями та усною народною творчістю кримськотатарського народу, який є невід'ємною частиною багатомільйонного народу України. До збірки увійшли казки побутового, повчального, чарівного змісту, а також історичні легенди, зібрані упорядником з різних джерел фольклору кримських татар.



Білоусов Євген. Казки та легенди Криму/ Іл. Т. О, Лисюк, Є. В. Попова, Л. Ф. Стукан. - Київ: Веселка,-ВУТ "Просвіта", 2005. - 159 с.
Книжка відомого українського дитячого письменника, лауреата Державної премії Автономної Республіки Крим, володаря міжнародного диплому IBBY ім. Г.-К. Андерсена Євгена Білоусова розповідає про історію Криму з найдавніших часів до сьогодення. Тут розповідається про минуле Криму - далекі доісторичні часи, грецькі поселення, Тмутараканське князівство, козацькі походи, незвичайний рослинний і тваринний світ півострова.



Хайд. Л. Омріяний край: Роман/Лілі Хайд.- Київ: Дуліби, 2014. - 240 с.
Роман британської письменниці Лілі Хайд - це щемлива і водночас світла оповідь, яка ведеться від імені кримськотатарської дівчинки Сафі. Разом з батьками, дідусем та бабусею вона повертається на ту землю, яку з дитинства вимріяла, уявляючи її як рай, але замість нього, вона зіткнулась з жорсткою постсовковою реальністю. Крізь отруйні тенета розчарувань проростають паростки безмежної любові до рідного Криму, який на очах у дівчинки стає реальним раєм.




Гук В. Гілочка кримського тиса: поезія/ В'ячеслав Гук. - Київ: Фенікс, 2018. - 224 с.
До поетичної збірки сучасного українського письменника В'ячеслава Гука ввійшли вірші, написані після 2014 року, а також ті, що були створені ще у Криму. Провідною в ній, як і в попередніх книжках поета, є тема часу.




Немає коментарів:

Дописати коментар