понеділок, 21 лютого 2022 р.

21 лютого-Міжнародний день рідної мови



З 14 до 22 лютого представлено книжкову виставку-шану "Мова єднає всіх!"

Рідна мова є важливим елементом культурної та національної свідомості людини. Вона не просто засіб спілкування, а історія народу, його світогляд. Вона є найсильнішим інструментом збереження і розвитку нашого матеріального й духовного спадку.





Міжнародний День рідної мови (International Mother Language Day) – подія, яку відзначають щороку 21 лютого, починаючи з 2000 року. Міжнародний день рідної мови був проголошений Генеральною конференцією ЮНЕСКО 17 листопада 1999 року. Запроваджено його було з метою сприяння мовній і культурній різноманітності й багатомовності.
Дата для Дня рідної мови була вибрана на згадку про трагічних події, що сталися в Бангладеш 21 лютого 1952 року. Тоді від куль поліцейських загинули студенти, котрі вийшли на демонстрацію на захист своєї рідної мови бенгалі, вимагаючи визнати її однією з державних мов країни. Відтоді ця дата у Бангладеш стала днем полеглих за рідну мову, а весь світ відзначає День рідної мови.

Рішенням про впровадження Дня рідної мови ЮНЕСКО прагне підтримувати мову як ознаку культурної приналежності особи, адже близько половин із 6000 розмовних мов світу нині загрожує зникнення. Також організація певна, що це є важливим кроком до визнання необхідності захистити різноманіття культур і зберігати повагу до мови як показника культури.
В Україні рідній мові присвячене ще одне свято – День української писемності та мови. Відзначається воно щороку 9 листопада, в день вшанування пам’яті преподобного Нестора Літописця, який був послідовником творців слов’янської писемності Кирила і Мефодія.
Цікаві факти про українську мову
Українська мова належить до слов'янської групи індоєвропейської мовної родини. Вчені запевняють, що найближчою генеалогічно до української мови є білоруська. Ці дві мови мають 84% спільної лексики. Далі йдуть польська і сербська (70% і 68% відповідно) і лише потім – російська (62%).
В українській мові, на відміну від решти східнослов'янських мов, іменник має 7 відмінків, один із яких – кличний.
Українська мова багата на синоніми та зменшувальні форми. Найбільша кількість слів в ній розпочинається на літеру «П», а найменш уживаною є буква «Ф».
Понад те, українська мова – одна із найбільш вокальних та милозвучних у світі, вона є однією із найдавніших на нашому континенті й має чимало говірок.

Пропонуємо для віртуального перегляду такі інформаційні матеріали:

Україна в словах: Мовоукраїнознавчий словник-довідник: Навч. посіб./Упоряд. і кер. авт. кол. Н. Данилюк. - Київ: ВЦ "Просвіта", 2004. - 704 с.
Навчальний посібник "Україна в словах" містить назви, пов'язані з традиційною матеріальною і духовною культурою українців. Вони дібрані з підручників, посібників, художньої літератури, усної народної творчості, публіцистики, науково-популярних праць. матеріал розміщено за 12 тематичними групами. У словникових статтях подаються заголовні іменники, їх граматична характеристика, прямі та переносні, символічні значення, приклади використання в контекстах, українознавчі відомості, типові означення, порівняння, фразеологізми, загадки, прислів'я, приказки, народні прикмети.
Це перший в українській лексикографії мовокраїнознавчий тематичний словник-довідник, призначений для учнів загальноосвітніх шкіл, гімназій, ліцеїв. Він може бути корисним для учителів, студентів, тих, хто вивчає українську мову і прагне глибше пізнати культуру вкраїнського народу.

Гуць М. В. Українська мова у професійному спілкуванні. Навчальний посібник./ Гуць М. В., Олійник І. Г., Ющук І. П. - Київ: Міжнародна агенція "BeeZone", 2004. - 336 с.
Посібник містить теоретичний і практичний матеріал, що стосується різних аспектів ділового спілкування, мовного й ділового етикету, етикету різних країн, розглядаються моделі поведінки й аспекти створення образу ділової людини. Вправи для роботи над мовою мають на меті вдосконалення правописних навичок. Ґрунтовно викладено правила складання й оформлення найуживаніших ділових паперів.
Розрахований на студентів вищих навчальних закладів, викладачів, державних службовців, а також стане в пригоді тим, хто прагне вдосконалитись у мовній майстерності в аспекті професійного спілкування.

Ткаченко О. Б. Мова і національна ментальність (Спроба сучасного синтезу). - Київ: Грамота, 2006. - 240 с.
Вирішальну роль у державотворенні відіграє національна свідомість, що виробляється на основі національної ментальності, найяскравішим виявом якої є мова. Працю "Мова і національна ментальність" присвячено дослідженню зв'язків між цими явищами, установленню різних типів національної ментальності у зв'язку із своєрідністю певної мови й визначенню серед них місця української мови й ментальності.
Про складні проблеми автор розповідає просто й дохідливо, переконливо аргументуючи свою позицію, залучаючи багатющий матеріал із галузі лінгвістики, історії, соціології, народознавства тощо.
Книжку з інтересом прочитають філологи, історики, соціологи й усі ті, хто цікавиться особливостями української ментальності та перспективами розвитку нашого суспільства й держави.


Мова - це теж Батьківщина/Упорядн. Н. Николин. - Львів: Свічадо, 2008. - 80 с.
Цей цитатник присвячений наболілій темі української мови в сучасний період нашого національного буття, але часом він сягає ширшого історично-географічного контексту. Авторами поданих думок є як відомі постаті, вчені-лінгвісти, так і прості люди.
Книжка виразно стоїть на захисті права мови повноцінно жити на своїй споконвічній території - в українській душі.
Призначена для громадян України, від свідомості яких залежить її доля.

Іван Огієнко (Митрополит Іларіон) Історія української літературної мови / Упоряд., авт. передмови і коментарів М. С. Тимошик. - 2-ге вид., випр. - Київ: Наша культура і наука, 2004. - 436 с., іл.
Це одна з етапних праць ученого, яка за радянських часів вважалася особливо крамольною. В історичному розрізі, доступно і переконливо автор показав той воістину тернистий шлях, яким пройшла українська мова в умовах століть заборон, утисків, і обмежень, дослідив феномен незнищенності її як "душі нації", "найціннішого скарбу" народу. Водночас переконливо з'ясовується, яких негативних наслідків завдали процесові творення літературної мови репресії цензурних відомств царської Росії та політика партійно-більшовицького терору проти українського відродження в 20-30-х роках ХХ століття.
Для студентів вищих навчальних закладів, викладачів, учителів, старшокласників, усіх, кому небайдужий процес ствердження української мови як державної.

Зрозумій мене: Тлумачний словник української мови: Близько 7,5 тис. 390 слів / Мал. О. Міхнушева. - Київ: Довіра, 2003. - 295 с.
Уміння висловлювати власну думку зрозуміло, грамотно, чітко дає людині усвідомлення власної повноцінності. А якщо ви до всього ще вмієте сказати влучно й дотепно, ви - душа товариства. Та передусім необхідно засвоїти, збагнути лексичне багатство рідної мови, щоб свідомо й доречно використовувати слова.
"Зрозумій мене" - закликає допитливих цей словник, що вміщує понад сім з половиною тисяч слів, і готовий розкрити їхній зміст і значення, підказати, де і яке з них краще вжити.
Видання стане порадником і другом школяреві й студентові, учителю й вихователю, усім шанувальникам української мови.


Савченко Л. Г. Розмовляй українською правильно / Л. Савченко; худож.-оформлювач Л. П. Вировець. - Харків: Орбіта, 2016. - 191 с.
Довідник містить відомості із сучасної української мови, які можуть знадобитися учням середньої школи як допоміжний матеріал для занять, для підготовки до ЗНО. Пропонуємо цей довідник і тим, хто хоче вивчити українську мову чи поглибити знання з певного розділу.
У посібнику матеріал розміщений у такій послідовності: вступ, фонетика та орфоепія, лексикологія, фразеологія, орфографія, морфеміка та словотвір, морфологія, синтаксис і пунктуація, стилістика та культура мовлення.





Авраменко О. 100 експрес-уроків української: посіб./ Олександр Авраменко. - Київ: КНИГОЛАВ, 2018. - 192 с.: іл.
Цей кишеньковий посібник містить 100 експрес-уроків, які в доступній формі навчають норм сучасної української мови.
Для читачів, які прагнуть підвищити рівень свого мовлення.





Авраменко О. 100 експрес-уроків української. Частина 2: посіб./ Олександр Авраменко. - Київ: КНИГОЛАВ, 2018. - 192 с.: іл.
Ця кишенькова книжка, що є продовженням уже відомого посібника "100 експрес-уроків української", містить ще одну сотню мовних історій, які в доступній формі навчають норм сучасної української мови.
Для читачів, які прагнуть підвищити рівень свого мовлення.



Ми могутні й міцні в своїй мові! Наше слово – наша сила!

Немає коментарів:

Дописати коментар