понеділок, 14 лютого 2022 р.

20 лютого-День Героїв Небесної Сотні



З 10 до 21 лютого представлено книжкову виставку-пам'ять "Це початок новій Україні, а точніше - це наше прозріння!"

День Героїв Небесної Сотні – пам’ятний день, що вшановує подвиг учасників Революції Гідності та увічнює пам’ять героїв-патріотів.

Молоді, сміливі, повні мрій і сподівань, вони боролися за майбутнє України, захищаючи ідеали демократії, заплативши за свої погляди та переконання найвищу ціну — власне життя… Вісім років минуло з того часу, коли перемогли гідність і свобода. Але ми завжди пам’ятатимемо ціну цієї перемоги.
Згадаємо сьогодні подвиг Героїв Небесної Сотні, які поклали свої голови за наше майбутнє…














Пропонуємо для віртуального ознайомлення такі матеріали:

Небесна сотня/ К. Богданович, Х. Бондарева, Ю. Бухтоярова та ін.. - Харків: Фоліо, 2015. - 206 с.: іл.
Це книга-реквієм. Книга-посвята тим учасникам Революції Гідності, які віддали найцінніше - своє життя - заради того, аби Україна та всі ми встали з колін. Щоб почали змінювати свою державу, а наші діти та онуки дістали змогу жити в іншій країні.
Герої цієї книги - звичайні люди з різних куточків нашої держави. Вони дуже різні - заробітчани, науковці, підприємці, вчителі... Якби не Майдан, вони б ніколи не зустрілися. Це він об'єднав їх, зробив побратимами та "воїнами світла".Ця книга була написана заради того, аби пам'ять про величезну самопожертву героїв Небесної сотні назавжди залишилася в серцях українців. Вона - німе нагадування всім нам про те, якою ціною ми здобули свободу та новий шанс для своєї країни стати справжньою європейською державою.



Кобзар В. Ф. Хроніка буднів: новели, повість/ В. Ф. Кобзар. - Київ: "Видавництво"Фенікс", 2016. - 160 с.
Збірку складають сімнадцять новел і повість "Двадцять другого травня". У новелах ідеться про драматичні, а часом трагічні події, які трапляються в житті будь-якої людини, переважно наших сучасників, коли мусиш зробити вибір, як жити далі. Кілька новел тематично пов'язані з феноменом Революції гідності. 
В оформленні використано фрагмент графіті з київських вулиць.




Євромайдан. Звичайні герої. - Київ: Брайт Стар Паблішинг, 2015. - 144 с.
Це збірка розповідей про звичайних і водночас неймовірних людей, які створили революцію 2013-2014 років. Тут усього потрошку: долання меж і страхів, шалена любов до Батьківщини, рішучість діяти, бажання залишити нащадкам єдину та квітучу Україну, переосмислення буття й відкриття нового себе, сміливість відстоювати свободу, перемога над байдужістю, буденні дива. Але основа всіх подій єдина - прагнення змінити світ на краще та віра, яка не знає слова "неможливо".



Морозенко Марія. Доросла зима: повість/ Марія Морозенко. - Київ: Саміт-книга, 2020. - 176 с.
Коли в країні розпочинається революція та війна, і коли у твоєму рідному місті з'являються переселенці, а у класі - новенька з Криму, і коли життя щедро засипає тебе, ніби снігом, нескінченістю запитань і тривог - тоді неминуче приходить ДОРОСЛА ЗИМА. Твоя особлива пора, в якій ти перестаєш бути дитиною, переживаючи дорослі проблеми, дорослу відповідальність, і, звісно, дорослу закоханість...






Революція Гідності//100 важливих подій історії України/ Юрій Сорока. - Харків: Фоліо, 2019. - С. 188-189.
Про феномен Євромайдану, причини Революції гідності. про те, як Україна оплакувала Небесну сотню.






Майдан і Церква. - Київ: Техніка, 2015. - 656 с.: іл.
Книга є наслідком моніторингу подій зими 2013-2014 рр., що відбулися в Україні після непідписаної Україною угоди про асоціацію з Євросоюзом, коли українці вийшли з мирними протестами проти політики влади. Фокус зроблений на зборі та аналізі інформації про реакцію релігійних організацій України та їх лідерів на мирні протестні народні акції та спроби придушення волевиявлення народу. тут експертні оцінки політиків, державних діячів, а перш за все - релігієзнавців, які покликані об'єктивно і неупереджено, позаконфесійно і полісвітоглядно розкрити суть майдану, зміст Революціїї Гідності, показати роль релігії і церкви в становленні громадянського суспільства та сучасних соціально-політичних процесах.


Щоденник Майдану. Майдан від першої особи. Мистецтво на барикадах/упоряд.: Тетяна Ковтунович, Тетяна Привалко; Укр. ін-т нац. пам'яті. - Київ: "Видавництво "Фенікс", 2016. - 304 с.: іл.
У збірнику подані фрагменти спогадів очевидців протестних акцій, що відбувалися в Україні з 21 листопада 2013 року до 22 лютого 2014 року і названі Революцією гідності. Інтерв'ю зібрані Українським інститутом національної пам'яті у рамках проекту "Майдан: усна історія". До збірника увійшли спогади митців, що представляють різні жанри, види та напрями мистецтва. У спогадах творчих людей відображено їхній суб'єктивний досвід пережитого та узагальнені міркування про роль мистецтва у протестних акціях Революції Гідності. Видання покликане сприяти збереженню пам'яті про Майдан та його учасників.





Марчук Г. О. Вибороти долю/ Г. О. Марчук. - Київ: Видавництво"Фенікс", 2017. - 256 с.
Книга написана в період з 2013 по 2015 роки. Це книга про долю людини, про її призначення в цьому світі, про надії і сподівання. У цій книзі перед нами проходить ціла галерея жінок - сильних і красивих - здатних на велике всеперемагаюче кохання. Кожна з них сама виборює свою долю, жертвуючи багато чим, однак кожна залишається вірною тому призначенню, яке написав їй Господь. А ще - книга про роль Майдану у житті кожного з нас. Книга дуже болюча, як і наше сьогодення.





Гідність + свобода + відвага + єдність +честь = цінності Революції Гідності.
Герої не вмирають!

Немає коментарів:

Дописати коментар