пʼятницю, 1 жовтня 2021 р.

30 вересня-Всеукраїнський день бібліотек


До Всеукраїнського дня бібліотек представлено книжкову виставку "Бібліотека-море книг, скарбниця знань, духовний оберіг!"

Бібліотеки - одне з найцінніших надбань нашої цивілізації.
Вже багато століть цей осередок культури доводить свою ефективність в процесах збереження, накопичення і передачі людських пізнань.

Всеукраїнський День бібліотек відзначається 30 вересня згідно з Указом Президента України від 14 травня 1998 № 471/98.
В Україні він відзначається 30-го вересня.















Трохи історіїї: Перші бібліотеки в Київській Русі почали відкриватися при церквах і монастирях після ухвалення в 988 році християнства. Найбільшою і найбагатшою у той час була бібліотека Софії Київської, заснована у 1037 році Ярославом Мудрим. У цілому в бібліотеці налічувалося до 900 томів рукописних книг - грандіозна для середньовіччя кількість.
Книги, які виходили з майстерень Софійського собору, стали основою інших бібліотек, зокрема величезної бібліотеки Печерського монастиря, яка з кінця ХІ ст. стала найбільшим центром культурного життя Київської Русі.
Під час монголо-татарського нашестя книги загинули у війнах і пожежах. З тих часів збереглися лічені екземпляри бібліотеки Софії. Найвідоміші: Рейнське євангеліє (яке донька Ярослава Мудрого Анна вивезла до Франції з Києва). На цій книзі приносили присягу французькі королі, а нині дають клятву президенти Франції, Остромирове євангеліє (1056-1057), два Ізборники 1073 та 1076 рр.., Мстиславове євангеліє XII ст.
У Західній Україні активний бібліотечний рух починається зі створення галицько-волинського князівства (приблизно з ХІІІ ст.). При дворі князя Володимира Васильковича - книжника і філософа - існувала величезна книжкова майстерня.














З появою книгодрукування в середині XV ст. відбуваються значні зміни у всьому європейському книговиданні і, звичайно, у бібліотечній справі. Значний розвиток бібліотеки набули в XVI ст., Великі книгосховища з'явилися при школах в Острозі й у Львові. У XVII ст. організована бібліотека Київської академії. У XVIII ст. значні бібліотеки мали заможні благородні пологи, козацька старшина, єпископи, монастирі, різні школи.
У другій половині ХІХ - на початку ХХ ст. в Західній Україні, яка входила на той час до складу Австро-Угорщини, діяла мережа культурно-освітніх осередків «Просвіта». Це суспільство вже в 1914 мало по всьому краю 78 філій, 2944 читальні. У 1914-му власні читальні діяли в 75% українських населених пунктів Галичини, в 1939-му мережею філій та читалень «Просвіти» було охоплено 85% західноукраїнських земель.
У радянські часи бібліотечна справа стала частиною державної політики.
Сьогодні в Україні налічується близько 40 тисяч бібліотек. Серед ведучих - Національна бібліотека імені України В.І. Вернадського, Національна парламентська бібліотека України, Державна бібліотека України для дітей, Державна історична бібліотека України та інші.


Пропонуємо віртуальний перегляд деяких видань з нашого фонду:

Адлер М. Як прочитати книгу. Класичний посібник із розумного читання/ Мортімер Дж. Адлер, Чарльз Ван Дорен; пер. з англ. І. Дубей, В. Зайця.-Київ: Вид. група КМ-БУКС, 2018.-456 с.
Найкращий та найпопулярніший у світі посібник із розуміння прочитаного тексту для вибагливих читачів. Ця книга вперше вийшла 1940 року і відтоді видавалась понад півмільйонним накладом різними мовами світу. Ви дізнаєтесь про різні рівні читання та як на них перейти-від початкового читання до систематичного поверхового читання та ознайомчого читання, і так аж до швидкочитання. Ця книга містить опис різних читацьких технік, що найкраще підходять для читання окремих жанрів-практичних книг, художньої літератури, п`єс, поезії, історичних праць, книг із точних та природничих наук, філософії та соціальних наук.




Князі України.-Київ:Казка, 2006.-64 с.:іл.
Книга містить адаптовані для юних читачів легенди та перекази про видатних князів Русі-України. Завдяки цікавому викладу, оригінальним ілюстраціям читач дізнається про зведення Софійського собору та бібліотеку Ярослава Мудрого.






Огієнко І. Історія українського друкарства/Іван Огієнко.-Либідь, 1994.-448 с. ("Пам`ятки історичної думки України")
Видана у 1925 р. (у Львові) монументальна праця визначного діяча українського відродження Івана Огієнка більше як шість десятиліть зберігалася в бібліотечних спецсховах і тому практично була недоступною навіть для фахівців.
У книзі переконливо і аргументовано простежується не лише розвиток специфічної друкарської галузі в Україні від початків її заснування, а й доля самої української культури, непроста, часто трагічна історія українського друкованого слова, яке в умовах заборон, обмежень усе ж пробивалося до читача, будило його думку, піднімало народ з колін.



Порхун І. 27 причин читати книгу.-Київ:ПП "Агентство по розповсюдженню друку", 2016.-88 с.: іл.
У книзі розповідається, чому читання й на сьогодні є популярним заняттям. Розкрито таємниці привернення уваги школярів до мистецтва прочитання текстів. Наведено переваги сучасних умов для самостійного читання книжок порівняно з тими, що були колись.





Цуріка Л. Історія дитячої книги зі стародавніх часів до сьогодення. Для дітей шк. віку/Людмила Цуріка.-Київ: АВІАЗ, 2013.-72 с.: іл.
Це видання розповідає про зародження дитячої книги у 18 столітті; розвиток дитячої літератури у 19 столітті; літературу для дітей у 20 столітті (радянський період); розвиток дитячої літератури у 21 столітті.
Дитяча книга-це беззвучний наставник покоління, предмет історії, культури. Відомо, що все найважливіше в людину вкладається ще в її дитинстві. Дуже важливо читати в ранньому віці "потрібні книжки", видавати так само, як для дорослих, тільки краще. Книга має навчати, залучати, захоплювати, бути красивою.


У цей день ми поспішаємо приєднатися до привітань на адресу всіх працівників, друзів та партнерів бібліотек!
 
Бажаємо усім міцного здоров’я, наснаги та впевненості у тому, що завдяки
БІБЛІОТЕКАМ, КНИЗІ та ЧИТАННЮ
наша країна стане сильною, гармонійною країною мудрих та самодостатніх людей!
 
Любіть і шануйте бібліотеки, цінуйте книги і вбачайте у читанні та навчанні шлях до майбутніх змін у нашій країні!
 
Зі святом бібліотек!

Немає коментарів:

Дописати коментар