середу, 4 листопада 2020 р.

6 листопада-День Визволення Києва від нацистських загарбників

З 2 до 12 листопада розгорнуто книжкову виставку-пам`ять "Героїчний штурм і тисячі смертей".

Історики називають бої за Київ найкровопролитнішими у ході Другої світової війни.
До цих пір не вщухають суперечки з приводу того, скільки солдатів поклали свої голови на берегах Дніпра-Славутича. Але фахівці єдині в думці, що ця битва стала проявом справжнього людського патріотизму.

Окупація Києва тривала 778 днів. Гітлерівці встановили в Києві жорсткий окупаційний режим. У місті створили концтабори (Дарницький та Сирецький). Урочище Бабин Яр стало місцем масового знищення військовополонених та мирних жителів. У Києві нацисти знищили понад 200 тисяч осіб, близько 100 тисяч вивезли до Німеччини в концтабори та на примусові роботи. Коли радянські війська ввійшли в Київ, то їм відкрилася страшна картина: будинки спалені, розтрощені, музеї, бібліотеки, театри пограбовані й зруйновані. Велике місто, у якому до війни проживало 900 тисяч людей, майже спорожніло. У листопаді 1943 року у Києві залишилося всього 176 тисяч жителів.

Ставка головнокомандування та керівництво І Українського фронту прийняли рішення про перевезення наступальних сил на новий плацдарм у район Лютежа. Такого маневру нацисти не очікували. Після запеклих боїв 6 листопада 1943 року столиця України була повністю звільнена від загарбників.

Боротьба за Київ стала однією з трагічних і найяскравіших сторінок та завершила корінний перелом у ході Другої світової війни.



Ілюстрована історія Києва.-Київ: Фенікс,2012.-424 с.,іл.

Тепер, коли на наших очах виникають контури єдиної Європи, внесок Києва і киян у розвиток європейської та світової цивілізації стає предметом загального інтересу. Тут ви побачите багатобарвну, героїчну, часом трагічну історію міста-героя Києва.




















Історія Києва:від княжої доби до сучасності. Збірник документів і матеріалів: Навч.посібник/За заг. ред. В. Ф. Колесника, А. П. Коцура, Н. В. Терес.-Київ:Книги-ХХІ, 2005.-773с.

Посібник містить 578 документів і матеріалів з історії Києва від часів стародавньої Русі до сучасності. Кожний розділ супроводжується історичною довідкою.




















Раиса Писаренко. Остановитесь на мгновенье.-Киев,2015.-608 с., іл.

У книзі ви познайомитесь з багатьма пам`ятниками і пам`ятними місцями Києва.







Вічна пам'ять!
Вічна слава визволителям!

Немає коментарів:

Дописати коментар