пʼятницю, 2 жовтня 2020 р.

4 жовтня - Всесвітній день захисту тварин


З 1 жовтня до 9 жовтня представлено книжкову виставку "Дітям про тварин: любити, знати, захищати".
Також увазі користувачів пропонуємо фотоколаж "Історії про відданих", створений з фото улюбленців наших маленьких читачів.

Ставлення до тварин є одним із показників моральних цінностей людини, її гуманності, культури і вихованості. Багато людей мають вдома пухнастих улюбленців, допомагають бездомним тваринам, беруть участь у численних акціях на захист збереження біологічного різноманіття. Тваринний світ – досконалий, мудрий, він дає нам уроки наполегливості, справедливості, ставлення один до одного і до природи загалом. 





















Приємно, що в переддень Всесвітнього дня тварин ухвалено остаточне рішення щодо заборони полювання на лося, і це стало спільною перемогою в боротьбі за збереження видів тварин в Україні. А дикі коні Пржевальського, які у ХХ столітті були винищені в природі, але збережені в зоопарках, наразі заселяють Чорнобильську зону. Види, над якими нависла загроза зникнення, заносять до Червоної книги і вони підлягають особливій охороні на всій території країни. Це, зокрема, зубр, рись, бурий ведмідь, горностай, кіт лісовий та інші види тварин.

Людина в гонитві за благами цивілізації часто завдає непоправної шкоди природі. Так, згідно із статистикою, щогодини на Землі безповоротно зникають три види тварин. Нещодавно вся планета із сумом спостерігала за зникненням останнього білого носорога. Зміна клімату, вирубка лісів, втрата середовища існування та глобальне потепління прискорюють цей безповоротний процес скорочення біологічного різноманіття планети.












Всесвітній день тварин було запроваджено у Берліні у 1925 році німецьким письменником і зоозахисником Генріхом Ціммерманном. Спочатку свято відзначалося 24 березня, але з 1929 року його було перенесено на 4 жовтня. Ідею письменника підтримали у Німеччині, Австрії, Швейцарії та Чехословаччині, а у 1931році на Міжнародному конгресі, що проходив в італійському місті Флоренція, ініціювали установити щорічний Всесвітній день захисту тварин, який було прийнято відзначати 4 жовтня на честь дня пам’яті відомого католицького священика Франциска Ассизького, великого покровителя тварин.

Всесвітній день тварин покликаний посилити активність у сфері захисту тварин, розширити обізнаність людей про загрози, з якими вони стикаються. Крім того, мета цього Дня - визнання важливої ролі представників фауни у житті людини, поліпшення зв’язку та співіснування людини і дикої природи, а також впровадження різноманітних програм задля комфортного існування різних видів тварин.
(За матеріалами https://mepr.gov.ua/news/33792.html)

Даррелл Дж. Моя сім`я та інші звірі: Повість: Для серед. шк. віку .- Тернопіль:Навчальна книга - Богдан, 2010. - 240 с.
Твори Джеральда Даррелла актуальні донині, вони наповнюють людей у всіх куточках Землі любов`ю та повагою до того, що він називав - "цей чарівний світ".
Сподіваємось, що ви також, ознайомившись із книгами та біографією письменника, зможете почерпнути щось для себе.
Адже він писав: "Тварини - це ті, хто найбільше позбавлений права голосу та слова, їм не вижити без нашої допомоги".

Рейчел Вільямс, Емілі Гокінс. Атлас тварин. - Київ: Книголав, 2018. - 88 с. - (Серія "Дитяча полиця").
Досліди цей яскравий ілюстрований атлас дикої природи та дізнайся про надзвичайні пригоди тварин з усієї планети.
Роздивляйся карти семи континетів і знайомся з тваринами, які рік у рік живуть та виживають, попри всі випробування!
Тут сотні подробиць і фактів з життя дикої природи!

  


Цеханська О. Ф. Світ тварин. - Харків: "Ранок", 2006. - 320 с.: іл.
Наша енциклопедія розповість про найбільш цікавих та яскравих представників Царства тварин. Ви дізнаєтесь, де живуть і чим живляться, познайомитесь з їхніми звичками.




Шаламов Р. В. Тваринний світ України. - Харків: ВД "ШКОЛА", 2006 - 144 с.:іл.
Довідник знайомить читача із дивними створіннями, що живуть не в далеких екзотичних краях, а поруч з нами, на нашій рідній землі. Можна дізнатися не тільки про основні, поширені групи тварин, а й про мало відомі, хоч і не менш цікаві види.













Кожному з нас потрібно пам’ятати: у природному світі має панувати гармонія, кожен із нас відповідальний за збереження екосистеми, адже наші нащадки не повинні залишитись самотніми на планеті!

Немає коментарів:

Дописати коментар