понеділок, 28 вересня 2020 р.

29 вересня - 79 р.трагедії Бабиного Яру


До 79-х роковин трагедії Бабиного Яру з 21 до 30 вересня розгорнуто книжкову виставку-пам`ять "Без права на забуття!"

Братською могилою і символом Голокосту в Україні став Бабин Яр. З вересня 1941 року до кінця вересня 1943-го він був місцем регулярних розстрілів і захоронень, які проводили органи нацистської поліції безпеки та айзантцгрупи СД разом із військовою та цивільною владою Києва. 


Лише за 2 дні німці вбили близько 34 тисячі мирного населення, переважно дітей і жінок єврейської національності. 1, 2, 8 і 11 жовтня розстріляли тих, хто не з’явився за наказом, – ще близько 17 тисяч осіб. 

 

Згідно з німецькими документами розстріли в Києві безперервно продовжувалися до середини листопада 1941-го. Основну масу розстріляних у цей період становили євреї. 
Втім, із середини жовтня цього ж року у Бабиному Яру та його околицях починаються спеціальні акції, під час яких були розстріляні комуністи-підпільники, роми, душевнохворі, заручники, моряки Дніпровської флотилії. 

            

Незабаром нацисти розгортають свої репресії не лише проти бандерівців, але й представників інших течій українського визвольного руху. Загалом у Бабиному Яру загинув 621 український патріот. Тут обірвалося життя української поетеси, члена ОУН (м) Олени Теліги. 
Останній розстріл відбувся 4 листопада 1943-го, а 6-го до Києва увійшла Червона армія. 
Окремою сторінкою в історії Бабиного Яру є порятунок приречених євреїв. Національний інститут пам’яті Катастрофи і Героїзму "Яд Вашем" у 1963 році затвердив критерії для отримання почесного звання «Праведник народів світу». У квітні 1989-го було встановлене почесне звання «Праведник Бабиного Яру». Першим його отримав православний священик Олексій Глаголєв (посмертно) та члени його сім’ї. Наразі 662 особи удостоєні звання «Праведник Бабиного Яру». Як правило, це цивільні беззбройні жителі окупованих територій: люди похилого віку, діти, жінки. Часто євреїв переховували великі сім’ї. Серед тих, хто отримав звання «Праведник Бабиного Яру», люди різних національностей: українці, росіяни, поляки, білоруси, татари, вірмени, греки й німці. Вшановуючи їх, мусимо пам’ятати, що, рятуючи інших, вони ризикували своїм життям. 

  

Бабин Яр – це некрополь для більше ніж 100 000 цивільних громадян та військовополонених. 
Меморіальний центр Голокосту «Бабин Яр» на території урочища Бабиного Яру 29 вересня планує представити низку проєктів до 79 роковин трагедії, зокрема відкрити аудіосвітлову інсталяцію. 
Про це Укрінформу повідомили в Меморіалі Голокосту «Бабин Яр». 
Аудіовізуальна інсталяція буде тимчасовою, її встановлять на відстані не менше ніж 10 метрів від ймовірної найвіддаленішої лінії кордонів єврейського кладовища. 
«На 79-ті роковини трагедії ми представимо перші проєкти на території яру. Найбільший з цих проєктів – 40 метрів в діаметрі, буде відкритий на ділянці, де планується зведення меморіалу. Довгий час тут був полігон для автошколи, вигулювали тварин та грали у футбол. Це результат політики забуття, яка провадилася щодо цього місця за радянських часів. І це має змінитися», – прокоментував генеральний директор Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр» Макс Яковер. 
Також Меморіальний центр Голокосту спільно із Національним історико-меморіальним заповідником «Бабин Яр» проводить роботи зі встановлення аудіоінсталяції на території Бабиного Яру. Вона буде джерелом звуків, які сприятимуть обізнаності людей про трагічні події часів окупації Києва. Частина аудіоінсталяції буде розташована Дорогою Скорботи та на площі біля пам'ятника «Менора». 
Окрім того, на території урочища до Дня пам'яті жертв Бабиного Яру будуть встановлені монокуляри, завдяки яким кожен відвідувач зможе побачити, як виглядала ця територія 79 років тому. 
(За матеріалами https://www.ukrinform.ua/rubric-kyiv/3095490-u-babinomu-ari-vidkriut-audiosvitlovu-instalaciu.html) 

Бабин Яр - біль нашої пам`яті! 
Пам`ятаймо заради майбутнього! 

Немає коментарів:

Дописати коментар