четвер, 18 червня 2020 р.

До Дня Конcтитуції України

Для перегляду онлайн розгорнуто книжкову виставку "Фундамент нашого суверенітету".

Конституція - це найголовніший закон в країні, який впливає на всі сфери нашого життя, і захищає права кожної людини.



В Україні Конституцію прийняли 28 червня 1996 року Верховною Радою, і з тих пір, на згадку цієї події, ми відзначаємо свято - День Конституції саме в цей день.
Конституція має найвищу силу і вплив на дії громадян. Правила, що записані в ній, мають верховенство над правилами в інших законах.
Це дуже важливо, щоб ухвалити новий закон, треба співставити, аби він відповідав Конституції.
Конституція складається зі вступу та 15 розділів, які містять в собі 161 статтю.
В них розписано все-все про найважливіші сфери суспільного та державного життя.
Починаючи від правил утворення нашої країни, її складових, закінчуючи правами громадян.


Найголовніші права людини, які вказані в Конституції і які має повинен знати кожен:

По-перше: право на життя, і обов`язок держави охороняти та захищати життя кожного;
право на повагу до гідності: не можна проводити досліди, знущатися, та будь-яким чином ганьбити недоторканність - це означає, що нікого не можна просто взяти і позбавити волі, арештувати без причини, а тільки за умови, що суддя надасть дозвіл та буде проведений справедливий суд.
Також є статті, які надають права на недоторканність життя, це означає, що ніхто не має права без дозволу людини потрапити в домівку.
Кожна людина має право на секретне листування, право на невтручання в особисте життя, свободу пересування, свободу думки та слова.
Людина має право на житло та достойний життєвий рівень, охорону здоров`я, право на освіту.

Україна стала першою країною, яка створила першу Конституцію.

Наша Конституція була схвалена 5 квітня 1710 року.
Цей вікопомний документ української політичної думки склався як договір поміж трьома основними політичними силами козацької держави: гетьманом, генеральною старшиною та Військом Запорозьким.
Як і польська конституція 3 травня 1791 р., Конституція гетьмана Пилипа Орлика була схвалена у часи боротьби за незалежність: польська конституція постала поміж першим (1772) та другим (1793) поділами Польщі, що в той час не обіймала усіх польських територій. Влада гетьмана П. Орлика поширювалася на Правобережну Україну, що тоді була під зверхністю Туреччини, союзниці Карла ХІІ. Обидві конституції діяли досить короткий час: польська - у 1791-1795 рр. (до третього, кінцевого, поділу Польщі), а українська - у 1710-1714рр.

Лариса Денисенко, Олександр Ільков, Андрій Стельмащук, Альона Шуліма
Я і Конституція. - Львів: Видавництво Старого Лева,2019.
В цій книжці ти побачиш як може поміститися все наше життя і життя всієї країни. Адже Конституція - це не просто набір правил про державу, про вибори, права і обов`язки суспільства та кожного громадянина. Це найвищий закон, який встановлює та визначає державний устрій, конторолює владу, нагадує про повагу і який, наче компас, дозволяє тобі почуватися у безпеці та здійснювати усі свої мрії.
В цій книжці про те, хто ти як особистість і хто ми як народ на карті світу, яка наша точка відліку і який керунок маємо обрати, щоб іти у правильному напрямку.

Конституція надійно захищає дітей та дорослих, але слід пам`ятати, що кожна людина створює світ навколо себе, і впливає на нього. Потрібно бути дуже відповідальним та сміливо нести за собою почесне звання Людини, з усіма правами та обов`язками.

Вітаємо з Днем Конституції!


Немає коментарів:

Дописати коментар