четвер, 4 червня 2020 р.

7 червня - Свята Трійця (П`ятидесятниця)


Для перегляду онлайн розгорнуто книжкову виставку "Ой, земле, радістю умийся - прийшла до нас Зелена Трійця!".

На 50-ий день після Воскресіння Христового апостоли зібралися до молитви у Сіонській світлиці. З ними була і Матір Божа. Раптом здійнявся шум, який буває під час бурі чи великого пориву вітру. Він заповнив увесь дім, де вони знаходилися. Цієї ж миті серед світлиці в повітрі з`явилися вогненні язики, які осіли на Божу Матір і на кожного апостола. Це було сходження Святого Духа.


Досі апостоли знали лише одну мову - єврейську. Раптом вони почали розмовляти на всіх тоді відомих мовах. 

Таким чином, слово про Спасителя швидше розповсюджувалося серед різних народів.

Зішестя Святого Духа на апостолів відзначається Православною Церквою як одне з найбільших свят (Дух Святий зійшов на 50-ий день після Воскресіння Іісуса Христа і тому називається П'ятидесятницею або днем Трійці, тому що люди навчилися поклонятись і прославляти Три Лиця Єдиного Божества: Отця, Сина і Святого Духа).











Свято Трійці у народі називають ще Зеленою Неділею, бо цього дня встановився звичай прикрашати оселю і подвір`я зеленню - гіллям клена, верби, липи, ясена, горіха, дуба.

Тому її також називають "клечальною" неділею. Гілки встромляли в стріху, ставили на ворота, біля вікон, за іконами. Долівку встеляли пахучими травами, любистком, м`ятою, особливо аїром. А наступний день після свята Трійці називається днем Святого Духа і присвячений прославлянню Святого Духа.







Вітаємо зі святом Трійці!




Немає коментарів:

Дописати коментар