понеділок, 15 квітня 2019 р.

Мистецька зустріч - презентація "Магія сонячного мистецтва: Марія Примаченко надихає" (спільно з художньою школою №9)


12 квітня 2019 року відбулась мистецька зустріч - презентація "Магія сонячного мистецтва: Марія Примаченко надихає". Захід відбувся спільно з дитячою художньою школою № 9.













У цьому році виповнилося 110 років від дня народження української художниці.
Бібліотекарі підготували змістовну розповідь про життя і творчість Марії Примаченко, цікаві факти її біографії, книжкову виставку - шану "Дивовижний світ Марії Примаченко".














Увазі присутніх також була представлена відеопрезентація.
Марія Овксентіїївна Примаченко залишила по собі ненціненний спадок - дивовижний світ добра, мудрості, фантазії, освячений великою любов`ю власного серця.




















Її творчість - прекрасне, дивовижне і до кінця не осягнуте явище, що привертає до себе увагу знову і знов.
Це мистецтво відкриває шлях до мудрості і любові, розуміння теми боротьби світла і темряви, добра і зла.





















"Народ називає живопис Марії Примаченко сонячним, - писав В. Касіян, - тому що в ньому - світло і тепло її серця, мудрість народного художника".











Про творчість художниці, що захоплює і надихає, є гарним стимулом для натхнення, створення власних творчих проектів розповідає Бондар Олена Павлівна, заступник директора художньої школи № 9, викладач.

































































Учні художньої школи №9 створили власні творчі роботи за мотивами творчості Марії Примаченко і презентували їх присутнім (викладачі: Бондар Олена Павлівна, Петренко Анастасія Олександрівна, Баришполець Наталя Михайлівна).














































Таке буває лише в дитинстві: фантастичний світ казкових квітів, дивовижних птахів і тварин.
Картини - яскраві, сонячні, самобутні, несуть радість і тепло. 
Усе так, як у казці: звірі, дерева, квіти діють, розмовляють, стверджують добро.
В образах і персонажах у кольоровій гаммі відчувається велика внутрішня свобода.
У цій барвистій стихії - безмежний простір для самовираження.











В основі творчості Марії Примаченко лежить український фольклор, і дивовижні образи на наших писанках, й орнаменти глиняних виробів, і сміливі, фантастичні зображення тварин і птахів.














"Люблю все українське...Я люблю все живе. Люблю малювати квіти, різних звірів і птиць: лісових і польових Я одягаю їх у святкову одежу, і такі вони веселі в мене, аж танцюють, тому що я люблю природу і землю" (М. Примаченко).
Захоплюючись малярством Марії Примаченко, цивілізована Європа схилила голову перед талантами жінки зі звичайного українського села.







Бібліотека висловлює вдячність ЦРБ ім. Некрасова та її працівникам - Борисенко Г. М. та Кобилко Й. Л. за технічну підтримку заходу.









Немає коментарів:

Дописати коментар