неділю, 19 жовтня 2014 р.

"Тарас Шевченко: поет, художник"


17 жовтня 2014 року відбувся перегляд мультимедійного компакт - диску "Тарас Шевченко: поет, художник", присвячений 200-річчю від дня народження Генія українського народу.








Присутні користувачі бібліотеки ознайомились з творами Кобзаря у виконанні знаних майстрів художнього читання - Г. Юри, А. Паламаренка, Н. Крюкової, Н. Ужвій, М. Садовськго, співаків -О.Петрусенко, І. Паторжинського, Д. Петриненко та ін., на музику М. Лисенка, К. Стеценка, П. Майбороди та інших композиторів.



















Увазі читачів також були представлені художні твори Тараса Шевченка, як широко відомі, так і незовсім.



Ярошенко Маша
і Самойлова Валя
декламували вірші Тараса Шевченка

"Не вмирає душа наша
Не вмирає воля,
І неситий не виоре
На дні моря поле,
Не скує душі живої
І слова живого.
Не понесе слави Бога,
Великого Бога".
                                           
Тарас Шевченко










































"Це ті слова, яких "одні незлюбили", а інші почули в них те, що резонує в лад з усім діапазоном "спільних, не до кінця виказаних знань, почуттів, вражень". Справді, Т. Шевченко ніби розкодовує великі змісти в рідному слові, а за ними з плином часу відкриваються нові й нові додаткові змісти. Тому твори і сприймаються як одкровення з високим змістом, який вичитують нові й нові покоління. І цих Великих слів ані замазати, ані засмальцювати, ані розтерти: ними наповнений наш національний простір. Тому Він завжди свій, рідний, спокревний... Саме тому наше Слово - безсмертне, але воно потребує постійного вірування, доторкування нашого артикуляційного апарату до Слова Шевченка: потрібно його декламувати, співати, читати, охоплювати думкою, чуттєво його забарвлювати. І кожне нове покоління прочитує це слово по - своєму. Озвучує його по - своєму, трактує його по - своєму, співвідносячи свій час з Великою національною Позачасовістю" (Павло Мовчан).

Вшановуємо Великого Українця Разом!

Немає коментарів:

Дописати коментар