вівторок, 14 жовтня 2014 р.

"Моя Україна - козацька слава!" (До Дня українського козацтва)

З 10 жовтня 2014 по 20 жовтня 2014 відбуваються перегляди книжкової виставки "Моя Україна - козацька слава!" (До Дня українського козацтва).








14 жовтня ми з вдячністю і вірою приймаємо заступництво і клопотання за нас перед Богом Пресвятої діви Марії і згадуємо історичні події козацької доби.








Цікавою для користувачів є книга "Українське козацтво" (Лепко В. І.) з серії "Моя Україна". В передмові ло книги розповідається: "Кожен в Україні чув про козаків. Про них написано багато наукових книжок і художніх творів, знято фільмів. Про козацькій рід і його ватажків говориться в урочистій пісні нашої держави - гімні Україні. Козків можна побачити на парадах українського війська, їх зображення є на українських грошах і поштових марках...Козак в уявленні українця - це звитяжний воїн, що не розлучається з шаблею, захисник Вітчизни, оборонець прав, віри, звичаїв та гідності кожного, хто живе під небом України...".
Читачів старшого шкільного віку приваблює книга "Козаки: Лицарський орден України: Факти. Міфи. Коментарі" (Косенко Л. О.). В цій книзі запорозьке козацтво розглянуто у паралелі з різними військовими спільнотами: іллірійськими піратами, вікінгами, а також із сучасниками запорожців - флібустьєрами Карибського моря ( феномен запорозького козацтва розглянутий у різних аспектах).

Книжкова виствка містить багато інформації про славетних гетьманів України, представлено книгу "Перша Конституція України гетьмана Пилипа Орлика. 1710 рік."





Також користувачі бібліотеки мають змогу відповісти на питання вікторини "Знавці історії. Козацькі часи", де зібрані цікаві факти: "Як називалася Січова церква?", "Як називалася улюблена козаками юшка з риби й борошна?", "Яку річ цінували на Січі на рівні з гострою шаблею і добрим конем?", "У якому випадку 40 - річний козак називав 20 - річного "Батьком?", "Як називались розвідники у козаків?".


Сьогодні слова французького історика і дипломата Ж. - Б. Шерера звучать цілком по - сучасному: "Цей народ, пам`ять якого повна спогадів про предків, скинув із себе ярмо, - і саме цього не хочуть йому пробачити".




Зі святом Покрови Святої Богородиці!
З Днем українського козацтва!

Немає коментарів:

Дописати коментар