четвер, 17 жовтня 2024 р.

"Мова й книга-наша сила! То є наші вільні крила!"-бібліотечний урок-екскурсія


17 жовтня до бібліотеки завітали учні 1-В класу гімназії №260.

Спілкувались про мову як основу української єдності та значення книги в житті людини.






















Мова – наш ідентифікаційний код, яким ми пишаємося. Він робить нас українцями.
А свідоме життя людини починається з її знайомства з книгою.
Попри розвиток технічного й наукового прогресу, книга була й залишиться джерелом знань про життя, себе, своє оточення, минуле, сьогодення та навіть майбутнє.




















Переглядали сучасні українські видання для дітей, книжкові виставки та творчі виставки дитячих робіт


"Мова й книга-наша сила! То є наші вільні крила!"

середа, 16 жовтня 2024 р.

18 жовтня - Європейський день боротьби з торгівлею людьми

З 14 до 19 жовтня представлено інформаційну викладку "Запобігти рабству: як протидіяти торгівлі людьми"
Щорічно 18 жовтня відзначається Європейський день боротьби з торгівлею людьми, мета якого – висвітлення проблеми торгівлі людьми, необхідність об’єднання зусиль для протидії цьому явищу, переслідування злочинців, надання допомоги постраждалим особам.
Торгівля людьми — протизаконна торгівля в цілях комерційної сексуальної експлуатації або примусової праці – сучасна форма рабства. Ця діяльність є найшвидше зростаючою кримінальною діяльністю у світі і пов’язана з незаконною торгівлею зброєю, як другою за величиною після торгівлі наркотиками.
Зіткнувшись із прямим чи опосередкованим впливом війни з рф, внутрішнім переміщенням та економічним спадом, населення стало більш схильним та уразливим до різних форм експлуатації. У зв’язку з цим актуалізується проблема потрапляння громадян України у ситуації торгівлі людьми.
Торгівля людьми може відбуватись у різних формах:
- вербування, перевезення, передача, продаж;
- усиновлення (удочеріння) у комерційних цілях;
- використання в порнобізнесі, примус до заняття проституцією;
- використання у військових конфліктах;
- залучення до злочинної діяльності;
- трансплантація чи насильницьке донорство;
- рабство і ситуації, подібні до рабства, примусова праця;
- залучення в боргову кабалу;
- використання шантажу, погроз, насильства.
Тому сьогодні кожному важливо знати, якщо щодо людини вчинялися наступні дії, – це ознаки торгівлі людьми:
- забрали паспорт або інші документи;
- позбавляли вільного пересування та спілкування з рідним;
- пообіцяли добре оплачувану роботу (за кордоном чи в Україні), а потім не заплатили обіцяних грошей;
- погрожували, били, ґвалтували, знущалися з людини або чинили психологічний тиск;
- за допомогою фізичного чи психологічного насильства примушували виконувати роботу, якою особа не хотіла займатися;
- примушували відпрацьовувати вигадані борги;
- працю людини використовували, не виплативши повністю або частково обіцяної заробітної плати;
- людина не мала можливості за власним бажанням кинути роботу;
- примушували працювати понаднормово, при цьому реальні умови роботи були значно гірші, ніж обіцяли;
попри волю людини примушували жебракувати, здійснювати злочинну діяльність або використовували у збройному конфлікті та ін. схожі дії.
Жертвою торгівлі людьми може стати будь-хто, будь-яка людина, незалежно від статі, віку, соціального статусу, рівня освіти тощо. 
Якщо ви чи ваші знайомі стали жертвою торгівлі людьми або ви володієте інформацією щодо таких злочинів негайно повідомте за телефонами:
102 – поліція;
1547 – гаряча лінія з протидії торгівлі людьми;
527 – Національна гаряча лінія з протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів;
112 – служба екстреної допомоги в ЄС;
0 800 213 103 – Контакт-центр системи безоплатної правової допомоги;
0 800 500 335 або на короткий номер 116 123 – Гаряча лінія з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації;
0 800 500 225 або на короткий номер 116 111 Національна дитяча гаряча лінія;
1545 (обрати цифру 3) – Урядова консультаційна лінія з питань безпеки дітей в Інтернеті
(за матеріалами https://oda.zht.gov.ua/news/18-zhovtnya-yevropejskyj-den-protydiyi-torgivli-lyudmy/)
За оцінками Представництва Міжнародної організації з міграції, в Україні з 1991 року понад 230 тисяч українців постраждали від різних форм сучасного рабства.
Відповідно до Закону України «Про протидію торгівлі людьми», торгівля людьми – здійснення незаконної угоди, об’єктом якої є людина, а так само вербування, переміщення, переховування, передача або одержання людини, вчинені з метою експлуатації, зокрема сексуальної, з використанням обману, шахрайства, шантажу, уразливого стану людини або із застосуванням чи погрозою застосування насильства, з використанням службового становища або матеріальної чи іншої залежності від іншої особи.
Торгівля людьми вважається особливо тяжким злочином в Україні!
Стаття 149 Кримінального кодексу України передбачає, що злочини, пов’язані з торгівлею людьми, караються позбавленням волі на строк від 3 до 15 років.
Особам, які постраждали від торгівлі людьми, українським законодавством гарантується одноразова матеріальна допомога та комплексна допомога (психологічна, медична, правова, допомога у працевлаштуванні тощо), виходячи з їхніх особистих потреб.

четвер, 10 жовтня 2024 р.

"Простір дитячої книги"

10 жовтня відбулась бесіда "Простір дитячої книги" (З циклу "Читай українською, думай українською, живи українською!").

Спілкувались про різноманітність творів українських письменників за тематикою, жанром, емоційною спрямованістю.






















Саме це допомагає дітям сприймати літературу як незвичайний і захоплюючий світ, у якому кожен може знайти щось цікаве для себе.






Даруймо собі незрівнянне відчуття нового знайомства та приємної розмови наодинці!


10 жовтня-Всесвітній день психічного здоров'я

З 2 до 11 жовтня представлено інформаційну викладку-пораду "Ментальне здоров'я: як подбати про себе?"

Всесвітній день психічного здоров’я або День ментального здоров’я (World Mental Health Day) у світі та в Україні відзначається щороку 10 жовтня. Цей день покликаний звернути увагу на проблеми, пов’язані з психічним станом людини, обізнаністю про профілактику ментальних розладів, способи турботи про ментальне здоровʼя та для підтримки людей з подібними захворюваннями. Основна мета цього Дня – скоротити поширеність захворювань, пов’язаних з психічними розладами.
























Психічне здоров’я – це стан благополуччя, в якому особистість реалізує свої здібності, може протистояти життєвим викликам, особливо це актуально в такі складні воєнні часи. Цей день зосереджує нашу увагу на важливості щоденного піклування про свій психічний стан.

Окрім того, Всесвітній день ментального здоров’я спрямований на підтримку людей, які не страждають на серйозні відхилення з боку психіки, проте переживають скрутні часи та потребують сили волі й характеру, які б допомогли їм впоратися з будь-якими життєвими труднощами.

Дбаймо про психічне здоров’я!

Бережіть себе і своїх близьких!

четвер, 3 жовтня 2024 р.

4 жовтня-Всесвітній день захисту тварин

З 1 до 7 жовтня представлено книжкову виставку ""Ні!" жорстокості"

4 жовтня – Всесвітній день захисту тварин (World Animal Day)

Рішення відзначати Всесвітній день захисту тварин було прийнято 4 жовтня на Міжнародному конгресі прибічників руху на захист природи, який проходив у Флоренції в 1931 році. 
Товариства захисту тварин багатьох країн світу заявили про готовність щороку організовувати масові заходи для захисту довкілля, підвищення активності в захисті тварин. Дата 4 жовтня була вибрана не випадково. 

Це день Франциска Ассизського – католицького святого, якого вважають покровителем тварин. За переказами, святий міг спілкуватися з тваринами і проповідував птахам. В Україні День захисту тварин, які є однією з важливих складових довкілля та екосистем, відзначають також щороку 4 жовтня. Постійний їхній захист передбачає стаття 51 Закону України «Про тваринний світ», згідно з яким ведеться державний облік та кадастр тваринного світу, порядок проведення таких робіт визначено Постановою Кабінету Міністрів України №772 від 15 листопада 1994 року. 
(за матеріалами https://www.ecoleague.net/forumy-konferentsii-kruhli-stoly-seminary/ekolohichnyi-kalendar/zhovten/item/567-vsesvitnii-den-zakhystu-tvaryn)



У цей день проводяться інформаційні заходи та акції, які привертають увагу до проблеми вимирання тварин від дій людини.





Під час війни цей день особливо важливий, адже наші менші брати теж потерпають від бойових дій. Тварини в українських зоопарках і в дикій природі дуже страждають від бойових дій. Їхні природні місця проживання забруднюються боєприпасами і хімічною зброєю, заповідні зони під окупацією не обслуговуються належним чином, а зоопарки знаходяться під обстрілами.


День тварин – це привід нагадати людям про їхню відповідальність, підвищити свідомість суспільства щодо необхідності захисту тварин.

Давайте не забувати про те, що ми одна велика сім’я на маленькій планеті і, роблячи добру справу, допомагаючи нашим братам меншим, ми допомагаємо собі.

вівторок, 1 жовтня 2024 р.

1 жовтня - Покрова Пресвятої Богородиці, День захисників і захисниць України, День українського козацтва

З 1 до 12 жовтня розгорнуто книжкову виставку "Звитяга наша-з давніх літ й донині!"
1 жовтня, впродовж дня, відбуваються патріотичні години "Щира подяка Вам, наші Герої, рідні, незламні, мужні, хоробрі!"

1 жовтня, у християнське свято Покрови Пресвятої Богородиці, українці святкують День захисників і захисниць України та День козацтва.

День захисників і захисниць України – державне свято, яке було започатковане 14 жовтня 2014 року президентським указом як День захисника України. 14 липня 2021 року Верховна Рада перейменувала свято на День захисників і захисниць України. Його відзначали 14 жовтня, але торік дату свята перенесли на 1 жовтня з огляду на реформу церковного календаря.











Сьогодні ми висловлюємо щиру вдячність усім нашим захисникам і захисницям — справжнім героям, які щодня боронять Україну на землі, в небі й на морі. На передовій і в тилу ворога. Ми знаємо, за що боремося: за наш дім, за наших рідних, які мріють про мирне небо. За міста і села, що чекають на визволення.


 Нехай Пресвята Богородиця оберігає Україну 
 та надає нам сил для справедливої боротьби!