неділя, 23 червня 2024 р.

23 червня-День Святої Трійці, П'ятидесятниця


З 17 до 24 червня розгорнуто книжкову виставку "Трійця Свята єднає серця!"

У християнстві східного обряду (православних та греко-католиків) П’ятидесятниця, Трійця і Сходження Святого Духа – це тотожні назви, одна нерозривна подія, яка відзначається на п’ятдесятий день після Воскресіння Христового.

Згідно християнського вчення, перед своєю загибеллю Ісус пообіцяв своїм апостолам, що Отець пошле їм Духа Святого, який їх втішить, навчить і нагадає про все, що говорив Христос.

















Тож у п’ятдесятий день після Воскресіння на учнів Ісуса зійшов Святий Дух і створив з них особливу спільноту, покликану навчати людей слів Спасителя. Тобто, у цей день повною мірою світу явилась Свята Трійця: Бог-отець, який послав на землю Христа, Бог-син, який страждав і воскрес після загибелі та Бог-дух, який зійшов від отця через сина.

















П’ятидесятниця вважається днем заснування Церкви Христової (триєдність Бога та єдина церква – одна з головних догм християнства, встановлена на Нікейському соборі 325 року).

Дата святкування Трійці залежить від дати Великодня, тож вона змінна і відрізняється у християн східного і західного обрядів. Завершуються Зелені свята Відданням П’ятедисятниці у суботу.



Світ навколо зеленіє
І душа цьому радіє!
Вже вінки плетуть дівчата -
Це ідуть Зелені свята!
Дух святий з небес зійде
Свято в кожний дім прийде!
Хай із вами, добрі люди,
Благодать Господня буде!
Миру, щастя вам, любові,
Щоб усі були здорові!
І зібрати на гостину
За столом усю родину!



Немає коментарів:

Дописати коментар