середу, 5 жовтня 2022 р.

Всесвітній день захисту тварин




До Всесвітній дня захисту тварин (04.10) з 3 до 10 жовтня 2022 р. у бібліотеці представлено книжкову виставку «Для людей вони загадкові, Дуже дивні і трошки казкові!»
А також фотоколаж-захоплення «Ті, хто навчають мене вірності і відданості».






Щороку 4 жовтня 
відзначається Всесвітній день захисту тварин. Цей день –  привід нагадати людям про їхню відповідальність за домашніх тварин, які стали дійсно незамінними членами сім'ї, та мешканців дикої природи,  замислитися про екологічну ситуацію у всьому світі.


















Історія цього дня починається з 1925 року, коли його вперше організував у Берліні німецький письменник і зоозахисник Генріх Ціммерманн. Спочатку Ціммерманн проводив день 24 березня, але 1929 року переніс його на 4 жовтня. 
Він активно просував свою ідею, і 1931 року міжнародний конгрес прихильників руху захисту прав тварин, який проходив у Флоренції (Італія), одноголосно ухвалив пропозицію оголосити 4 жовтня всесвітнім днем тварин.
Дата проведення всесвітнього дня тварин вибрана не випадково. 4 жовтня — день пам'яті Франциска Ассізького, одного з найшанобливіших в католицькій церкві святих. Франциск Ассізький вважається у католиків за покровителя тварин.
(За матеріалами: https://uk.wikipedia.org/wiki/Всесвітній_день_тварин)














Пропонуємо ознайомитись з деякими матеріалами виставки:

Сетон-Томпсон, Е. Оповідання про тварин: Снап. Лобо. Доміно. – Київ: Форс Україна, 2018. – 128 с., іл.
Ернест Сетон-Томпсон – канадський письменник шотландського походження, який долучився до створення скаутського руху. Піші прогулянки з дітлахами, заняття альпінізмом і спортом, дослідження лісової флори і фауни спонукало письменника до створення циклу оповідань про тварин. До книги увійшли історії з життя пса Снапа, вовка Лобо й чорно-бурого лиса Доміно. Кожне з оповідань розкриває особливості непростого існування братів наших менших як у природному для них середовищі, так і поряд із людьми. І щоразу ми не відаємо, хто переможе у протистоянні людини й природи. Кожна з історій западає в душу як дорослим, так і дітям, знайомлячи нас із особливостями тваринного світу й непростого виживання у ньому.


Морозенко, М. М. Найвірніші: Історії про собак. – Київ: Вид. група КМ-БУКС, 2016. – 288 с.: іл.
Собаки – справді неймовірні істоти. Кожна людина, котра колись мала собаку, скаже вам, що зв’язок між чотирилапим другом і хазяїном – особливий, ні з чим не зрівняний. Виділивши у своєму серці куточок для собаки, ми отримуємо вірного союзника і найщирішого друга. Існує безліч зворушливих історій про героїчну відданість собак, про їхні неймовірні саможертовні вчинки. У цій книжці розповідається про собак, які своїм життям довели вірність людям.



Ауер, М. Школа чарівних тварин. Повний відпад! – Харків: Видавництво «Ранок», 2017. – 224 с.: іл.
Конфлікт у класі чарівних тварин! Міс Корнфілд ловить Сіласа на досить гидкому вчинку. Хлопцеві загрожує виліт зі школи … Але замість цього він отримує чарівну тварину. Зухвалого крокодила Ріка з Флориди, у якого смердить із рота. Що це: нагорода чи покарання? І чи доброю ідеєю буде взяти крокодила в поїздку з класом? Уперед до пригод!




Тварини: Енциклопедія для дітей. – Київ: Махаон-Україна, 2007. – 64 с.: іл. – (Сер. «Знайомся, це...»)
Маленький читач дізнається про цікавих тварин Європи і Азії, Африки й Америки, Австралії і Антарктиди та їх спосіб життя і повадки. Яскраві ілюстрації та пізнавальні тексти сподобаються усім, а цікаві запитання можна використати у вікторині.





Друзі незрадливі: Збірка творів українських авторів. – Львів: Видавництво Старого Лева, 2014. – 128 с.
Під цією обкладинкою – оповідки-бувальщини від різних авторів, що не пошкодували часу і натхнення, аби розповісти про своїх друзів незрадливих. Коти і пси, їжаки і рибки, пташки і гризуни, і навіть рослина стали головними персонажами, заслуживши таку честь своєю любов’ю та вірністю.



Стрєлков, Д. Г., Цеханська, О. Ф. Енциклопедія тварин. – Харків: Пегас, 2005. – 64 с.: іл.
Ця книга – перша з тритомного видання, присвяченого прекрасному і незбагненному тваринному світу нашої планети. Допитливий читач познайомиться з комахами і рибами, плазунами і птахами, великими й маленькими звірами Євразії і Африки, Північної й Південної Америки, Австралії й Океанії, з мешканцями Арктики й Антарктики. Чимало нового дізнаєтесь ви і про тварин України, (!)зокрема нашої рідної Харківщини.



Генріх, К. Асканія-Нова. – Київ: Основи, 2019. – 28 с., іл.
Віммельбух «Асканія-Нова» - це проект Ради німців України, видавництва «Основи» та ілюстраторки Каті Генріх. У веселій та яскравій формі книга знайомить юних читачів із засновником заповідника Фрідріхом Фальц-Фейном, рідкісними тваринами та птахами, які мешкають у Асканії-Нова, захоплюючими історіями і легендами цього місця.
Авторка книги відкрила для себе Асканію-Нова лише у 23 роки. Під враженням від заповідника вона намалювала книгу-путівник для маленьких друзів тварин.




На жаль сьогодні від війни та окупації страждають люди, тварини і вся жива природа. Але віримо в перемогу, встановлення миру і відновлення навколишнього світу у всіх його барвах!



Немає коментарів:

Дописати коментар