середу, 5 січня 2022 р.

7 січня-Різдво Христове

З 4 до 11 січня розгорнуто книжкову виставку-привітання "Відвічна ласка Божого Різдва".

Різдво Христове – чудове свято любові та надії, яке шанобливо відзначають у колі родин і дотримуються усіх традицій цього дня. Для усіх православних Різдво – це найбільше свято в історії людства, свято на честь того, що сам Бог, Творець неба і землі, Всемогутній, втілився, став людиною, щоб спасти людей усього світу.
У цей день прийнято вибачати образи минулого та дякувати тим, хто підтримував людину увесь рік.
Проте Різдво ще й овіяне загадками та цікавими традиціями, які відрізняються залежно від регіону країни.


Найцікавіші факти про Різдво Христове.
1. Історичний факт: християнське Різдво запозичене з давніх язичницьких культів. У дохристиянських релігіях так само святкувались народження богів – у давніх єгиптян святкували народження Осіріса, у давніх греків – бога вина Діоніса тощо. І дати цих днів народжень припадали традиційно на закінчення грудня – початок січня.
2. Один із найдавніших українських звичаїв – Вертеп. Історія вертепу в Україні бере свій початок, як мінімум, з XVII століття.
3. Перед Різдвом – 6 січня – традиційно святкують Святий вечір, обов’язковим атрибутом якого є 12 пісних страв на столі. Існують дві версії трактування цього числа: за однією – це кількість апостолів, а за іншою – кількість місяців у одному році.



4. Святкова ялинка насправді є атрибутом саме Різдва, а не Нового Року. Плутанина, яка є сьогодні, відбулася у далеких 30-х роках ХХ століття, коли радянська влада вела антирелігійну пропаганду та забороняла святкувати Різдво. У ті часи ставили ялинку на Новий Рік і забули, що зірка на верху дерева – це не просто прикраса і вже точно не символ тоталітарного режиму – а Віфлеємівська зоря.
5. На території Київської Русі Різдво почали святкувати у Х столітті, незадовго після хрещення. Проте всі свята у той час цілеспрямовано змішували із звичними народу – язичницькими святами. Так сталось із Різдвом – яке припадало на давнє свято Коляда.
6. У ніч перед Різдвом і добрі і злі духи блукають по світу, а кожен може обрати свій шлях: святкувати народження Христа за столом чи відправитись на шабаш до відьом. У цю ніч, сповнену потойбічних духів, найкращий час для гадань, які виявлялись, за віруваннями, найбільш правдивими. Традиція ворожити у цю ніч, давніша, ніж саме Різдво в Україні. Дівчата в нашій країні і сьогодні ворожать на свою долю.

7. Західна традиція класти подарунки дітям на Різдво у панчохи перед комином – теж мала б бути близькою по духу українцям. Адже вона бере свою історію не від Санти, а від святого Миколая – який є дуже шанованим у нашій країні. За легендою, він допоміг родині, у якій батько хотів видати заміж своїх доньок за чужих людей, аби врятувати їх від бідності. Святий Миколай підкинув їм через комин три мішечки з монетами, які впали прямісінько у панчохи, що сушилися причепленими під комином.
8. Одна із найдавніших сімейних традицій у переддень Різдва – після застілля з родиною нести вечерю хрещеним батькам. Брали кутю та інші страви і йшли в гості на декілька годин, але потім обов’язково вертались додому аби зустріти ранок Різдва з сім’єю. Після обіду вже могли навідати бабусь та дідусів, що живуть окремо або інших родичів.
9. Здавна повелося, що зустрічати Різдво годиться в святковому одязі, виставляти на стіл найгарніший посуд та стелити найновішу скатертину. А спізнитися до святкового столу було дуже поганою прикметою: будеш блукати десь на чужині весь наступний рік.
10. І найпрекрасніша традиція – колядки. У різних регіонах України вони відмінні, як і час для колядування – десь прийнято колядувати уже на Святвечір, а десь уже на Різдво та навіть наступний день. Адже це триденне свято.
(За матеріалами https://pon.org.ua/novyny/8438-ckav-fakti-pro-rzdvo-hristove.html)

Пропонуємо для віртуального перегляду такі цікаві книги про Різдво:


13 різдвяних історій/ Упорядник Мар`яна Савка. - Львів: Видавництво Старого Лева, 2013. - 176 с.
Ці 13 різдвяних історій від сучасних українських письменників насправді дуже різні, і водночас вони взаємно доповнюють одна одну, як пазли великого полотна. Як саме життя. Як, зрештою, Різдво для кожного з нас., яке містить у собі значно більше сенсів, аніж традиційна картинка родинної ідилії - довкола столу з дванадцятьма стравами. Тут реальність і містика, гумор та іронія, філософське осмислення буття і трепетне світло любові, яка є істинним поводирем, як Вифлеємська зірка - крізь темінь різдвяної ночі.


Гордер Ю. Різдвяна містерія/ Перекл. з норвезької Наталія Іліщук. - Львів: Літопис, 2019. - 252 с.
Відомий норвезький письменник Юстейн Гордер у своїй книжці майстерно передає атмосферу очікування великого дива Різдва Христового. Розповідь у формі передріздвяного календаря дає змогу читачам разом із хлопчиком Йоакимом прожити і пережити знову біблійну історію за допомогою магічної мандрівки крізь простір і час у Вифлеєм, коли там сталася радісна новина - народилося Дитятко Ісус.



Чарльз Діккенс. Різдвяна Історія/ Перекл. з англійської Івана Андрусяка. - Львів: Видавництво Старого Лева, 2015. - 160 с., іл.
Старий Скрудж - непривітний скнара, від якого годі чекати доброго слова чи доброї справи, - зневажає навіть таке велике свято, як Різдво. та одного разу до нього приходить дух його померлого компаньйона - аби дати шанс стати іншою людиною з новим майбутнім. Але перш ніж змінити хід подій, Скрудж має пережити моторошні зустрічі з трьома привидами...




Гаврош О. Різдвяна історія ослика Хвостика: повість/ Олександр Гаврош, художниця Світлана Сова. - Київ: Фонтан казок, 2019. - 128 с., іл.
Ослик Хвостик - справжній актор. Він неперевершено грає роль віслюка в різдвяній виставі - вертепі. та ось саме перед Різдвом стається дуже прикра річ: злі люди викрадають Хвостика. Йому вдається втекти від крадіїв - однак із цього осликові пригоди лише починаються. Бо навколо глупа ніч, темний ліс, куди йти - невідомо, адже за кожним кущем на бідолаху можуть чекати хижі звірі, а ще страшніше - користолюбні люди...
Сповнена дивовижних пригод справжня різдвяна історія від одного з найкращих сучасних українських дитячих письменників Олександра Гавроша.



Толкін Дж. Р. Р. Листи Різдвяного Діда/ З малюнками Дж. Р. Р. Толкіна; за редакцією Бейлі Толкін; переклала з англійської Олена О`Лір. - Львів: Видавництво "Астролябія", 2017.- 160 с.
Щороку в грудні дітям Дж. Р. Р. Толкіна приходив конверт зі штемпелем Північного Полюса, а в середині - лист, написаний химерним тонким почерком і оздоблений чудовими кольоровими малюнками. Всі ці листи були від Різдвяного Діда і розповідали дивовижні історії про життя на Північному Полюсі.




Зої Загг. Дівчина Онлайн: роман/ Зої Загг; пер. з англ. Наталії Ясіновської. - Львів: Видавництво Старого Лева, 2019. - 424 с.
Пенні - шістнадцять, тож, як і в багатьох підлітків, її життя не таке просте, як видається. Дівчина захоплюється фотографією, має найкращого друга Елліота, та не може порозумітися з однолітками. Про свої розчарування, конфузи, стосунки з хлопцями та панічні атаки вона чесно й відверто розповідає у своєму блозі під ніком Дівчина Онлайн.
А тоді весь світ наче змовляється проти неї. І Пенні разом з родиною та Елліотом втікає на Різдво до Нью-Йорка, де раптово закохується. Це найромантичніше Різдво в її житті, проте невдовзі дівчина опиняється в епіцентрі мережевого скандалу...





 Щиро вітаємо усіх з Різдвом Христовим! 






Немає коментарів:

Дописати коментар