середу, 24 лютого 2021 р.

26 лютого - День спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя


З 18 лютого до 1 березня представлено патріотичну книжкову виставку "Повернення Криму як національна ідея".

26 лютого, в Україні відзначають День опору Криму російській окупації, відзначення якого започатковано у 2016 році.
Таким чином Верховна Рада України вшанувала мужність і патріотизм кримських татар.
Саме у цей день, сім років тому, у Сімферополі біля будівлі кримського парламенту відбувся мітинг кримських татар і проукраїнських активістів на підтримку територіальної цілісності України. 15 тисяч людей вийшли, щоб сказати «ні» російській окупації Криму.
Тисячам кримських татар, які не визнають законності окупації Криму, довелось покинули рідну землю.


Володимир Зеленський, президент України, наголосив, що повернення Криму до України – це не лише його мета як голови держави та позиція громадянина. "Це запорука безпеки на планеті. Це відновлення віри. Віри у міжнародне право та справедливість", – прокоментував він.
Президент запевнив, що світова спільнота підтримує Україну в її боротьбі за повернення Криму. "І ми знаємо, що цей день обов’язково настане", – передбачає Зеленський.




Крим: енциклопедія, казка, гра/уклад. Ю. Бєсєдіна. - Київ.: Гамазин, 2016. - 64 с.: іл. - (Серія "Енциклопедія - Казка-Гра").
Що нам відомо про Крим? Сонце, море, гори.Маленькі містечка, пишні палаци, легенди і перекази... У цій книжці зібрано казки та легенди кримчаків, і водночас - основну інформацію про історію, культуру та життя в Криму в давні часи і сьогодні.




















Гуркіна Г .О., Сердюк О. В. Традиції та звичаї українців. - Харків: "ТОРСІНГ ПЛЮС", 2008. - 95 с., іл.
Книжка розповідає про стародавні й сучасні звичаї і традиції українців, про їх вірування та світогляд, знання та народну мудрість. Ви дізнаєтесь про найважливіші свята українців, їх побут та життя, а також чим відрізнялося життя українців, які мешкали у різних регіонах.





Гук В. Гілочка кримського тиса: поезія/ В`ячеслав Гук. - Київ: Фенікс, 2018. - 224 с.
До поетичної збірки сучасного українського письменника ввійшли вірші, написані після 2014 року, а також ті, що були створені ще у Криму. Провідною в ній, як і в попередніх книжках поета, є тема часу.





Хайд Л. Омріяний край: Роман/ лілі Хайд; [пер. з англ. Лукії Зурнаджи]. - Київ.: Дуліби, 2014.- 240 с.
Роман британської письменниці Лілі Хайд - це щемлива і водночас світла оповідь, яка ведеться від імені кримськотатарської дівчини Сафі. Разом з батьками, дідусем та бабусею вона повертається на ту землю, яку вона з дитинства вимріяла, уявляючи її як рай, але замість нього, вона зіткнулася з жорсткою реальністю. Крізь отруйні тенета розчарувань проростають паростки безмежної любові до рідного Криму, який на очах у дівчинки стає реальним раєм.




















Палій Олександр. КОРОТКИЙ КУРС ІСТОРІЇ УКРАЇНИ. - Київ.: А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2017. - 464 с., іл.
У книзі викладено історію України з давнини до наших днів. Вичерпно подано найважливіші події української історії.






Належність Криму Україні є аксіомою, яка не потребує доведення.
Для України дуже важливо робити все можливе для відновлення історичної справедливості й прав кримськотатарського народу як корінного народу України.
Повернення Криму – це безспірна частина нашої національної ідеї!

Крим – це Україна!

Немає коментарів:

Дописати коментар