вівторок, 15 жовтня 2019 р.

«За честь і гідність України!» (Патріотичний вечір).


11 жовтня відбувся патріотичний вечір, присвячений Дню українського козацтва, Дню захисника, Дню Покрови Пресвятої Богородиці. До бібліотеки завітали наші друзі – учні 4-Б класу школи №220, вчитель Костоловська О. В. 

















Була презентована книжкова виставка-історичний екскурс «Українська Слава і Свобода!». Книги про козацьки часи дуже зацікавили, діти активно переглядали, зачитували окремі уривки, розглядали ілюстрації, знайомились з правилами життя козаків в Запорізькій Січі: 













- Козак з біди не заплаче; 
- Де козак, там і слава; 
- Козак не боїться ні хмари, ні грому;
- Степ та воля – козацька доля;
- Терпи, козак, отаманом будеш;
- Хліб та вода – то козацька їда;
- Без гетьмана військо гине;
- Бог не без милості, козак не без долі;
- До булави треба голови...

Існує досить поширена думка, що в запорізькі козаки брали всіх, хто приходив на Січ і вмів перехреститися та сказати, що вірує в Бога. Проте це не зовсім так. Щоб стати справжнім козаком, слід було пройти нелегку школу навчання й скласти суворі іспити, які витримували не всі, тож не всі й ставали козаками.

Щоб стати справжнім козаком, новачка, незалежно від віку, приймали спочатку в «молодики». Молодик сім років вчився фехтувати, стріляти, на коні сидіти, виконувати гопак (різновид бойового мистецтва). Молодий козак розвивав у собі силу й спритність. Керували навчанням досвідчені воїни, при яких юнаки служили джурами.

Козак мав добре знати грамоту. 
Одним із основних правил поведінки, життя козаків – це повага до батьків. При старших не дозволяли сидіти, курити люльку і говорити без дозволу. 
Одяг для козака – це друга шкіра. 
Невід’ємний атрибут зовнішності козака – зачіска-оселедець та вуса. 
Страшенна ганьба для козака бути спійманим на брехні. 
Козаки не крали ані у своїх, ані у гостей. 
Козаки не терпіли боягузів. 
Козаки були людьми справи, і часто говорили «Від зайвих слів слабшають руки». 
Кінь для козаків – друг і вірний супутник. 
Однією з важливих переваг козаків перед ворогом окрім сили, зброї, бойової майстерності була хитрість та кмітливість.





















Як колись для козака почесною була служба в Запорізькій Січі, так і сьогодні захищати рідну землю – це почесний обов’язок для наших юнаків. 

Разом з дітьми згадували наших воїнів, які зараз знаходяться на Сході країни. З сумом згадали тих, хто загинув за ці важкі роки війни. 

Діти розповіли, що вони допомагають нашим бійцям, збирають подарунки до свята. 

У бібліотеці зараз продовжує експонуватися виставка дитячих малюнків учнів Марь’їнської школи №2 (за сприяння БО "Благодійний фонд "Місія добра України" та їх представників Олени Седляр та Олексія Тараканова, а також співпраці з Київською художньою школою № 9










Ми віримо, що небо нашої України стане мирним, адже його оберігають славні воїни. Ми повинні розуміти, як важко нашим воїнам знаходитися далеко від своїх родин і друзів, як важко кожного дня переживати смертельні ризики та втрати побратимів. Наші захисники повинні постійно відчувати нашу підтримку, повагу. 






Слава Україні 
Героям Слава! 

Немає коментарів:

Дописати коментар