четвер, 22 листопада 2018 р.

21 листопада - День Гідності і Свободи


З 12 до 23 листопада 2018 року представлена інформаційна викладка "Революція Гідності:здобутки і втрати"
21 листопада відбулась інформаційна година "Народ мій є, народ мій завжди буде!"


"Цього дня, з інтервалом у дев'ять років, розпочалися дві доленосні для сучасної України події: Помаранчева революція 2004-го та Революція Гідності (листопад 2013 - лютий 2014 років).
21 листопада 2013-го року на майдані Незалежності у Києві розпочалася акція протесту проти рішення Кабінету Міністрів України призупинити підготовку до підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом. 












Спочатку зібралося кілька сотень, а вже 24 листопада - понад сто тисяч прихильників євроінтеграції. Після того як 29 листопада на Євромайдані відбувся мітинг із закликом до відставки уряду та дострокових парламетських виборів, влада застосувала силу проти молодих учасників. 30 листопада вночі відбувся кривавий розгін майданівців. Стало зрозуміло, що країна рухається до авторитаризму. Це відчуло на собі українське суспільство: зневага до прав людини, корупція, свавілля правоохоронних органів, репресії проти незгідних. Протести перетворилися з проєвропейських на антиурядові та стали значно масштабнішими.
18-20 лютого - в найтрагічніші дні Революції, сталися сутички в центрі Києва, підпалено Будинок профспілок, снайпери вбили понад 70 євромайданівців. Їх ми називаємо Героями Небесної Сотні.
Вночі на 22 лютого тодішній президент Янукович утік з України. Відбулися позачергові президентські вибори, які засвідчили європейський вектор орієнтації.
На відміну від подій Помаранчевої революції, відстоювання власної гідності і свободи коштувало Україні багатьох життів патріотів.












14 листопада 2014 року чинний Президент України підписав Указ "Про День Гідності та Свободи". Метою запровадження пам'ятної дати є утвердження в Україні ідеалів свободи і демократії, вшанування патріотизму й мужності громадян, які стали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини, національних інтересів держави та її європейського вибору" (Інститут національної пам'яті).


Немає коментарів:

Дописати коментар