четвер, 15 лютого 2018 р.

До свята Масляної, свята Стрітення

З 8 до 18 лютого 2018 року представлено інформаційну викладку "Свято Масляної: перемога світла і тепла".
Останній тиждень перед Великим постом - це Масляна (Масляниця, Сирна неділя, Масляниця, Запусти, Колодка, Колодій).
У цьому році це період з 8 лютого до 18 лютого.
Це свято символізує перемогу сили світла та тепла над темрявою та холодом. Масляну на Україні ще називали "колодієм". Так іменували і майстра, що робив колеса.
Масляна складається з трьох частин: зустрічі, що починається у понеділок, кульмінації або "перелому" у "широкий" четвер і "прощальної неділі".
Головною їжею українців на Масляну були вареники з сиром і сметаною, які годилося варити щодня, а також гречані млинці, смажені на маслі або смальці.
Люди намагалися магічним способом прискорити процес оновлення всього живого, звільняючись від зими, смерті, мороку.
Масляна - час ігор і розваг.
Завершувалось свято "прощальною неділею", коли всі прощались з м асляним, смачним і веселим тижнем і водночас просили у близьких вибачення за всі образи.
У сучасному житті своє місце знайшло трансформоване свято Весни (або проводи Зими), що увібрало в себе чимало рис давньої Масляної.
Розважальну частину свята складають народні ігри та розваги.













З нагоди свята Стрітення Господнього у бібліотеці 15 лютого 2018 року відбулась година духовності "Велике таїнство Богоявлення".
Стрітення належить до числа давніх свят. Його описують ще у церковних творах ІІІ - V століть.
Біблія розповідає, що коли маленькому Ісусові було сорок днів, батьки принесли його до храму, де зустріли праведну та благочинну людину, яку звали Симеон. Бог обіцяв Симеону, що він помре тоді, коли побачить Месію. Взявши Ісуса на руки, Симеон сказав: "Нині відпускаєш раба твого, Владико". Так зустрівся старий Симеон з Господом. Звідси й назва - Стрітення.
За народними віруваннями, цього дня - 15 лютого - зима зустрічається з весною. Якщо до вечора стало тепліше - перемогла Весна, якщо холодніше - Зима.
У цей день у церквах святять воду, якій приписують магічну силу. Це - цілюща вода, нею натирають хворі місця, кроплять і поять худобу.
Коли батько проводжав сина на війну, то він кропив його стрітенською водою, промовляючи: "Боже тебе збережи!"










Немає коментарів:

Дописати коментар