пʼятниця, 30 серпня 2024 р.

1 Вересня-День знань




З 31 серпня до 7 вересня розгорнуто книжкову виставку "З Днем знань вітаємо сьогодні! Знання-це світло, неуцтво-безодня!"

День знань — це особливе свято, яке символізує початок нового навчального року і перший дзвінок для учнів та студентів по всій Україні. Це день, коли школярі ступають на поріг своїх навчальних закладів з новими сподіваннями, мріями та азартом до здобуття нових знань.





1 вересня в Україні відзначається як День знань, що офіційно знаменує початок нового навчального року в усіх навчальних закладах країни. Це свято має багаті традиції та широко й урочисто відзначається протягом багатьох років.
Історія та значення: День знань був офіційно встановлений у 1984 році, але його коріння сягає глибше, до часів Київської Русі, коли освіта цінувалася й поважалася.
Цей день символізує важливість освіти та знань у житті людини, а також віддає данину пошани вчителям та їхній невтомній праці.
1 вересня є днем, коли мільйони школярів, студентів та їхніх батьків збираються разом, щоб розпочати нову сторінку у своєму навчальному житті.

Традиції святкування:
 Урочисті лінійки: Цей день розпочинається з урочистих лінійок, які проводяться у шкільних дворах або актових залах. На лінійках піднімають прапор, лунає гімн України, виступають з промовами директори шкіл, почесні гості, а також першокласники.
Перший дзвоник: Особливою традицією є перший дзвоник, який символізує початок нового навчального року. Його зазвичай дають учні старших класів, а першокласники роблять перший крок у світ знань.
Квіти для вчителів: На 1 вересня прийнято дарувати квіти вчителям на знак поваги та вдячності за їхню працю.
Святкові уроки: Після лінійки зазвичай проводяться перші уроки, які часто мають тематичну спрямованість, присвячену Дню знань, миру, патріотизму або іншим важливим темам.
Подарунки для першокласників: 1 вересня першокласники отримують перші подарунки від вчителів, батьків та друзів. Це можуть бути книги, канцтовари, іграшки або інші пам’ятні речі.
Особливості святкування в Україні: В Україні День знань має особливе значення, адже освіта вважається одним із пріоритетних напрямків розвитку держави.
До цього свята готуються заздалегідь: школи прикрашаються, учні готують святкові вірші та пісні, а вчителі продумують план перших уроків.
1 вересня в Україні є не лише офіційним святом, а й днем, коли всі члени родини збираються разом, щоб підтримати своїх дітей на шляху до знань.
День знань – це не просто день, коли починається новий навчальний рік, це день, коли вся країна збирається разом, щоб відзначити важливість освіти та знань. (За матеріалами https://info-day.pro/events/den-znan/)

Перше вересня
 
 Над рікою тумани сиві. 
 Перше вересня на порі. 
 Діти в школу — такі красиві! 
 Йдуть учитися школярі. 
 В вишиванках чарівних діти, 
 Ніби квітами зацвіли. 
 І в руках у них квіти, квіти… 
 В світ науки вони прийшли. 
 То ж нехай вам здоров’я буде, 
 Успіх, радість, ясні літа. 


 Щастя, світло і мир повсюди, 
 І наука — завжди свята. 
 Хай вам легко усе вдається, 
 До мети, до зірок дійти. 
 Хай вам сонце ясне сміється 
 І відкриються всі світи. 
 Будьте завжди щасливі, діти, 
 Йдіть до власного майбуття. 
 А щоб гарно у світі жити, 
 Вчитись треба усе життя. 
                                    Надія Красоткіна


  Вітаємо з Днем знань!  

середа, 28 серпня 2024 р.

До Дня пам'яті захисників України

29 серпня в Україні відзначається День пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.
Цей день об’єднує різні покоління, кожне з яких має своїх Українських Героїв, які віддали своє життя в ім’я суверенності та єдності нашої держави.

Сьогодні Україна переживає найбільше випробування в своїй новітній історії – збройну боротьбу за незалежність і територіальну цілісність проти російського агресора.
Указом Президента України від 23 серпня 2019 року №621/2019 установлено в Україні День пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, який відзначається щорічно 29 серпня.

Уряд затвердив План заходів із відзначення у 2024 році Дня пам’яті захисників України. План розробили фахівці Мінветеранів.

З нагоди Дня пам’яті захисників України, який щорічно відзначається 29 серпня, заплановано провести такі національно-патріотичні заходи: 
Всеукраїнську акція пам’яті “Сонях”;
щорічний забіг в пам’ять про загиблих воїнів “Шаную воїнів, біжу за героїв України”;
виставку знищеної військової техніки і озброєння збройних формувань рф на території України;
урочисте покладання квітів на Михайлівській площі біля Стіни Пам’яті у м. Києві та інших населених пунктах України.

Також будуть проведені тематичні виставки та публікації наукових праць, збірок документів і матеріалів, енциклопедичних, довідкових, науково-популярних та інших видань, присвячених вшануванню Захисників і Захисниць України.

Ми в скорботі схиляємо голови перед величним подвигом Героїв, які полягли в боях за вільну, незалежну і нескорену Україну.


Вічна шана та пам’ять!

пʼятниця, 23 серпня 2024 р.

До Дня Державного Прапора України, Дня Незалежності України

З 16 до 26 серпня представлено книжкові виставки "Будемо міцно наш Прапор тримати - ніколи народ ворогам не здолати!" та "України сила - у єднанні, ти у світі здобула визнання!"

Ці свята мають велике загальнодержавне значення як свята суспільної злагоди і миру, єднання людей в ім’я процвітання рідної країни.
Наш прапор – це символ Свободи і Незалежності, слави і відродження України. Під його знаменом багато поколінь українців йшло до проголошення самостійної України. Під ним український народ утвердив віковічну ідею про державність і самостійність. Це прапор миролюбства. Його барви – блакить неба й зерновий лан символізують велику працю наших людей від сходу до заходу України й з півночі до півдня.


























День Державного прапора та день Незалежності України - це не просто дати. Це пам’ять про цілі покоління наших предків, що творили націю і боролися за державність. Це Дні, коли на карті світу з’явилася незалежна держава Україна із своїми державними символами. Зараз Україну, як незалежну державу, знає весь світ. Та доля склалася так, що на плечі нашого покоління впало тяжке випробування – відстояти власну, віками омріяну незалежність.

Для українців свобода та гідність завжди були основоположними цінностями. Вони спонукали до боротьби за незалежність. На початку ХХ століття, в часи Української революції 1917–1921 років, наш народ зміг відродити державність, а 24 серпня 1991 року Актом проголошення незалежності України вона була відновлена. Важливим кроком до повернення історичної справедливості стало прийняття 16 липня 1990 року Декларації про державний суверенітет України.















Сьогодні ми схиляємо голови перед гарячими серцями кращих синів і дочок, котрі вірили у незгасну зорю України, наближали її незалежність, тими, хто сьогодні, не шкодуючи життя, захищає її від агресора.
З 2014 року цей день набув ще більшої знаковості, адже волю, свободу і незалежність нам доводиться виборювати зі зброєю в руках.





  Слава Україні!  



вівторок, 6 серпня 2024 р.

До 80-х роковин депортації кримськотатарського народу

В 2024 році минають 80-ті роковини депортації кримськотатарського народу з території Кримського півострова радянським тоталітарним режимом.
6 серпня відбувся літературно-мультимедійний захід "Хайтарма тривалістю в півстоліття". Зустріч складалась з бесіди-огляду літератури "Пам'ятаємо історію-повертаємо територію" та перегляду анімаційних фільмів.






















Користувачам бібліотеки було презентовано комікс для дітей про депортацію кримських татар. Цей мальопис для дітей розробив Всесвітній рух "Amnesty international Ukrainе". Комікс дивись тут






















Також відбувся перегляд анімаційного фільму за книгою "Книга-мандрівка. Україна", 4 серія.
Серію присвячено жертвам радянської депортації та всім внутрішньопереміщеним особам, які продовжують рахувати світанки, аби повернутися додому.
Анімаційний фільм озвучено голосом співачки Джамали, яка добре знає історію, що торкнулася і її родини.
"Книга-мандрівка. Україна"- перший український мультсеріал, заснований на реальних подіях і нереальних пригодах.
"Книга-мандрівка. Україна" є у фонді нашої бібліотеки. Тож запрошуємо до читання!

 
У культурі кримських татар є народний танець під назвою "Хайтарма"-повернення.
Він існує понад двісті років, але у ХХ ст. цей танець став символом боротьби за повернення додому, а слово "Хайтарма"-гаслом для кількох поколінь кримськотатарського народу.

Про злочини росії проти кримськотатарського народу варто пам'ятати усьому світу, адже історія, як бачимо, повторюється.
Депортація українців з наших територій тому підтвердження в сучасній війні.
Мальопис і анімаційний фільм допомагають розповісти про трагічну історію дітям простою мовою.

Пам'ятаємо історію-повертаємо територію!