понеділок, 15 листопада 2021 р.

20 листопада-Всесвітній день дитини

До Всесвітнього дня дитини розгорнуто книжкову виставку "Є маленькі люди на планеті!"

Людство зобов’язане дати дитині найкраще - Декларація ООН про права дитини. У всьому світі, в середньому жінка народжує приблизно 6,89 дітей. Найвищий рівень народжуваності в Нігері, де жінки народжують в середньому 7,58 дітей. Найнижчий в Сінгапурі - 0,8 дитини на одну жінку.
Яка б не була розумна і талановита дитина, вона все ж потребує дорослу опіку й увагу, турботу, любов, захист і постійну підтримку. Ми люди і зовсім нелюдяно відмовляти нашим дітям у всьому цьому, особливо враховуючи ті реалії, які вперто супроводжують нас у нашому непростому світі.

Свято - Всесвітній день дитини виникло в середині минулого століття, а саме в 1954-му році, коли Генеральна Асамблея Організації Об’єднаних Націй затвердила свою резолюцію № 836 (IX), рекомендувавши всім країнам відзначати цей день, починаючи з 1956-го року. За даними проекту DilovaMova.com, спочатку дата святкування Дня дитини рекомендувалася виключно на розсуд кожної держави, яка визнає для себе доцільним відзначати цей день. Так, у колишньому СРСР, а зараз і в багатьох суверенних державах, виник Міжнародний день захисту дітей, який відзначається 1-го червня. Пізніше, 20-го листопада 1959-го року прийняли «Декларацію прав дитини». Потім, в 1989-му році, також 20-го листопада всесвітнім співтовариством була прийнята «Конвенція прав дитини» та питання з єдиної для всіх датою святкування цього дня було вирішено само собою. Тепер в офіційних документах всесвітньої організації об’єднаних націй фігурує саме ця дата.
Метою святкування Всесвітнього дня дитини є привернення уваги широкої громадськості, організацій та урядових установ до питань, спрямованим на практичну реалізацію заходів щодо забезпечення благополуччя дітей в усьому світі. Відзначається щорічно відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН A/RES/836 (ІХ). Актуальність проблем дитинства залишається високою, на жаль і до цього дня. Численні заходи та дії, навіть на законодавчому рівні, не в змозі повністю вирішити весь комплекс цих проблем, так як вони лежать швидше в моральній площині людського світогляду. Однак завдяки постійним загальним зусилям і заходам, що вживаються, йде успішне сприяння підвищенню активності у вирішенні безлічі з існуючих і виникаючих проблем нашого підростаючого покоління.
Дуже характерно, що саме у 20-е листопада відзначають своє професійне свято «День педіатра» і дитячі лікарі, які поклали на себе вирішення проблем здоров’я наших дітей.
У Всесвітній день дитини ми приєднуємося до цієї славної ініціативи і вітаємо всіх наших дітей! Вітаємо всіх, хто своєю працею і своєю наполегливістю зміцнює благополуччя підростаючого покоління, сприяє розвитку здорових стосунків і взаєморозуміння в цьому юному середовищі! 
(за матеріалами https://www.dilovamova.com/index.php?page=10&holiday=302&year=2021)

Пропонуємо для віртуального перегляду такі матеріали нашої книжкової виставки:




ПРАВА ДИТИНИ. Збірник документів.-Львів: Оксарт,1995.-112 с., іл.
Книга подає найважливіші міжнародні документи, що стосуються прав дитини, такі як "Декларація праві дитини", "Конвенція ООН про права дитини", "Всесвітня декларація про забезпечення виживання, захисту і розвитку дітей", витяги із "Пекінських правил" та інше. Видання ілюстроване добіркою фоторобіт на тему "Світ дитинства".





Лариса Денисенко, Олександр Ільков, Андрій Стельмащук, Альона Шуліма
Я і Конституція/Лариса Денисенко, Олександр Ільков, Андрій Стельмащук, Альона Шуліма. - Львів: Видавництво Старого Лева, 2019. - 88 с.
Чи знаєш ти, що таке Конституція України? І як в одній книзі помістити все наше життя і життя всієї країни? Адже Конституція - це не просто набір правил про державу, про вибори, права і обов`язки суспільства та кожного громадянина. Це найвищий закон, який встановлює та визначає державний устрій, контролює владу, нагадує про повагу і який, наче компас, дозволяє тобі почуватися у безпеці та здійснювати усі твої мрії.



Бреніф'є О. Хто Я? [Текст]/Бреніф'є Оскар; пер. В. Каденка, Д. Бібікової; мал. О. Деба.-Київ: Дух і Літера: Маміно, 2018.-95 с.: іл.- (Мистецтво мислити).
"Діти багато запитують, у них безліч різних запитань, часто дуже важливих. У книжці "Мистецтво мислити" до кожного запитання я пропоную не одну, а кілька відповідей. деякі очевидні, деякі загадкові, деякі дивні, а деякі просто спантеличують. І кожна породжує нові запитання, адже роздуми - це шлях без кінця..." (Оскар Бреніф'є)



Бреніф'є О. Що таке свобода? [Текст]/Бреніф'є Оскар; пер. А.. Абрамової, іл. К. Ребени.-Київ: Дух і Літера: Маміно, 2020.-95 с.: іл.- (Мистецтво мислити).
Чи можна робити все, що тобі заманеться? Чи обмежують твою свободу люди? Чи потрібно подорослішати, щоб стати вільним? Чи може в'язень бути вільним? Чи всі мають право на свободу? Навіщо тобі свобода?





Бреніф'є О. Що таке щастя? [Текст]/Бреніф'є Оскар; пер. А.. Абрамової, іл. К. Мьорісс.-Київ: Дух і Літера: Маміно, 2019.-95 с.: іл.- (Мистецтво мислити).
"Чи мусять батькі відповідати на важливі запитання? Ваша відповідь може допомогти у становленні особистості. Проте дорослі також мають навчити дитину самостійно мислити і робити висновки, бутинезалежною у своїх судженнях, брати на себе відповідальність. Життя, любов, краса та добро завжди лишатимуться запитаннями. Однак запитання окреслюють шлях. Ведімо діалог, який, повірте, буде однаковою мірою цінний і дітям, і дорослим" (Оскар Бреніф'є).


 Зі святом! 
 Нехай дитинство буде щасливим! 

Немає коментарів:

Дописати коментар