суботу, 16 березня 2019 р.

До 380 - річчя від дня народження Івана Мазепи, гетьмана України



З 13 до 25 березня 2019 року представлено книжкова виставку - портрет "Іван Мазепа: прагнення до свободи"
.

Матеріали книжкової виставки висвітлюють постьать українського військового, політичного і державного діяча, гетьмана війська запорозького, очільника козацької держави на Лівобережній і Наддніпрянській Україні.



Народився Іван Мазепа в шляхетній православній родині на хуторі Мазепинці Київського воєводства (нині місцевість, що неподалік від міста Біла Церква Київської області).
У 1665 році Мазепа обіймав посаду Чернігівського підчашого, а через чотири роки став ротмістром гвардії гетьмана Дорошенка.
У 1674 році потрапив до запорозьких козаків, де через кілька років став генеральним осавулом.
З 1687 року Іван Мазепа був обраний гетьманом Війська Запорозького лівого берега Дніпра, а з 1704 року, після об`єднання територій Лівобережної та Правобережної України, - війська Запорозького обох сторін Дніпра.
Тривалий час Мазепа був одним з найближчих сподвижників російського царя Петра І і багато зробив для економічного підйому Лівобережної Січі. Мазепа був першим українським гетьманом, який незмінно тримав гетьманську булаву протягом майже 22 року. Цей період характеризувався економічним розвитком України, стабілізацією соціальної ситуації, піднесенням церковно - релігійного життя та культури.

На початку ХVIII століття гетьман Іван Мазепа в союзі з польським королем Станіславом Лещинським та шведським королем Карлом ХІІ здійснив спробу реалізувати військово - політичний проект. Його метою був вихід з - під впливу Московської держави і утворення на українських землях незалежної держави. У 1708 році гетьман таємно перейшов на бік противника Російської держави в Північній війні - шведського короля Карла ХІІ. За зраду присязі Іван Мазепа був відданий громадянській страті з позбавленням титулів і нагород, які він отримав від царя. У 1709 році Петро І наказав виготовити в єдиному екземплярі Орден Іуди, яким планували нагородити Мазепу за зраду російського царя.

Втікаючи після поразки від переслідування російської кінноти, Іван Мазепа І Карл ХІІ знайшли притулок у Молдові, що належала Османській імперії. Там, біля міста Бендери у селі Варниця, Іван Мазепа помер 21 вересня 1709 року.
У славнозвісному вірші "Дума" Іван Мазепа зобразив всю велич своєї політичної ідеології. Цей вірш є цінним документальним зображенням становища України кінця ХVІІ століття.





"...І ви, панство полковники,
Без жодної політики,
Озьмітеся за руки, 
Не допустіть горкой муки
Матці своїй більш терпіти!
Нуте врагів, нуте бити!
Самопали набивайте,
Гострих шабель добувайте,
А за віру хоч умріте
І вольностей бороніте!
Нехай вічна буде слава,
Же през шаблю маєм права!"
                                                       (Іван Мазепа, фрагмент вірша "Дума")

Немає коментарів:

Дописати коментар