середу, 6 грудня 2017 р.

"Сторінками історії і культури Кримської землі" (В рамках Програми поширення культури та історичної спадщини Кримського півострова)



4 грудня 2017 року відбулась інформаційна година "Сторінками історії і культури Кримської землі".

Користувачів бібліотеки ознайомлено з історією, географією, культурою Криму. Культурою та історією корінних жителів - кримськотатарського народу.












Розповідалось про те, що 9 грудня виповнюється 100 років першого Курултаю кримськотатарського народу (засідання першого Курултаю кримських татар розпочалося 9 грудня 1917 року в Залі суду Ханського палацу в Бахчисараї) .

13 грудня було проголошено Кримську Народну Республіку, 14 грудня затвердили символіку і ухвалили першу Конституцію Криму - "Кримськотатарські основні закони", 18 грудня було сформовано національний уряд.

Наприкінці січня 1918 року більшовики захопили весь Крим, 22 січня оголосили про розпуск Курултаю. Розпочався терор і погроми татарських селищ.
Таким чином, Кримська Народна Республіка, проіснувавши 5 тижнів, впала, але цього часу вистачило, аби кримськотатарський народ став суб`єктом історичного процесу.
Революційні потрясіння 1917 року позначилися на національному житті кримських татар, які від культурницького становлення перейшли до політичного націєтворення.






























Увазі користувачів також було представлено Кримськотатрські народні казки та легенди, творчість Олександра Гріна, книгу Євгена Білоусова "Тарасове перо".
Євген Білоусов - дитячий письменник з Криму, що акцентує свою увагу на громадянській гідності українця.



Немає коментарів:

Дописати коментар