вівторок, 19 грудня 2017 р.

До 80 - річчя від дня народження В`ячеслава Чорновола.



З 15 до 28 грудня 2017 року представлено книжкову виставку-пам`ять "В`ячеслав Чорновіл: Я б обрав життя, яке прожив".

Матеріали виставки висвітлюють життєвий шлях боротьби за незалежну Україну В`ячеслава Максимовича Чорновола - очільника Народного Руху, журналіста і дисидента, символа Української Незалежності кінця 20 століття, Героя України.



















Також користувачі бібліотеки мають змогу ознайомитися з Указом Президента України "Про відзначення 80 - річчя від дня народження В`ячеслава Чорновола".

"Сьогодні можемо говорити не лише про загальне спрямування душі, а саме про сумірність масштабів. Щоб осягнути масштаб Чорновола, потрібен час.
Він не став Президентом України. Але став її Національним Героєм - посмертно. Його вбили в русі - в дорозі, на шляху до тієї, іншої України, за яку він платив здоров`ям, життям.
Ця рана не загоїться ніколи. В`ячеслава Чорновола було вбито жорстоко й підступно, після тривалої психологічної облоги, після масового творення облудної громадської думки.
Вбито, як було вбито й потоптано Андрія Сахарова, генерала Петра Григоренка, Галину Старовойтову; а ще раніше - Аллу Горську, Тихого й Литвина, Валерія Марченка, Оксану Мешку...
Істинним героєм стає той, хто мужній перш за все до самого себе.
Зі світу розп`ятих, закатованих, убитих за українську національну ідею В`ячеслав Чорновіл дивиться на нас своїми променистими очима і ніби каже: "Облишмо високі слова - мучеництво, жертовність, офіра... Ми думали про інше. Все мало свій сенс. І якби мені довелося...Я б обрав життя, яке прожив" (За книгою "Біля витоків Незалежності". - Київ, 2011 (Спогади Леся Танюка про В`ячеслава Чорновола).


Немає коментарів:

Дописати коментар