четвер, 6 липня 2017 р.

7 липня - День Пророка Іоанна Хрестителя, свято Івана Купала



З 03.07.2017 до 10.07.2017 розгорнуто книжкову виставку "Свято Івана Купала: традиції святкування".

Різдво Іоанна Хрестителя святкуємо 7 липня.



Господь сказав, "що серед усіх народжених не поставало більшого пророка, ніж він".
Іоанн Хреститель був сином священника Захарії та праведної Єлизавети, родички Пресвятої Богородиці. Як оповідає Євангеліст Лука, архангел Гавриїл, з`явившись його батькові Захарії у храмі, сповістив про народження його сина. І ось у благочестивого подружжя, до старості позбавленого дітей, нарешті народжується син, якого вони випросили у Бога.
Саме Бог зберіг його від смерті серед тисячі убитих немовлят у Віфлеємі та околицях.
Ріс святий Іоанн у дикій пустелі, готуючи себе до великого служіння суворим життям - постом і молитвою. Носив грубий одяг, підперезаний шкіряним поясом, і харчувався диким медом та сараною. Він залишався пустельником доти, поки Господь не закликав його в тридцятирічному віці до проповіді серед народу.
Підкоряючись Божому поклику, пророк Іоанн з`явився на берегах Йордану, щоб приготувати народ до прийняття очікуваного Месії.
Прийшов до Іоанна хреститися і сам Ісус Христос. Хрещення Христа супроводжувалося дивом - сходженням Святого Духа у вигляді голуба та голосом Бога Отця з неба: "Це й є Син мій улюблений..."
Дізнавшись про Ісуса Христа, пророк Іоанн сказав народові про Нього: "Ось Агнець Божий, який бере на Себе гріхи світу". Почувши це, двоє з учнів Іоанна приєдналися до Ісуса Христа.
Це були майбутні апостоли Андрій (Первозваний) та Іван (Богослов).
Хрещенням Спасителя святитель Іоанн завершив своє пророче служіння.
Він безбоязно та суворо викривав пороки як простих людей, так і сильних світу цього..
Зокрема, царя Ірода за те, що, залишивши законну дружину, той блудно жив з Іродіадою, дружиною свого брата Пилипа. За це пророк потрапив до в`язниці.
У день свого народження Ірод влаштував бенкет, на який з`їхалося багато знатних гостей.
Соломія, дочка блудної Іродіади, своїм танцем під час бенкету до того догодила Іродові та гостям, що цар із клятвою обіцяв їй дати все, чого попросить вона, навіть половину свого царства. Танцівниця, за порадою матері, негайно ж попросила дати їй на блюді голову Іоанна Хрестителя. Засмучений таким проханням, він, одначе, не зміг порушити дану ним при гостях обітницю і послав стражника, який відтяв Іоанну голову, віддав її Соломії, а та віднесла голову матері.
Благочестива Іоанна, дружина Ірода, поховала святу голову Іоанна Хрестителя на Елеонській горі. Святе тіло Іоанна Хрестителя взяли тієї ж ночі його учні і поховали у Севастії, там, де відбулося злодіяння.
Суд Божий відбувся над Іродом, Іродіадою і Соломією ще при їхньому земному житті.. Соломія, переходячи взимку ріку Сикоріс, провалилася під лід.
Аравійський цар Арефа в помсту за безчестя своєї дочки пішов війною проти ірода, якого згодом разом з Іродіадою заслали в ув`язнення.
Серед інших святих Іоанн Хреститель має найбільшу пошану - протягом церковного року на його честь святкується аж шість дат. Серед них - свято Зачаття. Різдва, Усікновення Голови, Собор Іоанна Хрестителя після Богоявлення.














Різдво святого Іоанна Хрестителя збігається з язичницьким святом Івана Купала.

Це час літнього протистояння Сонця, а за народним повір`ям, трави і квіти набирають найбідьшої сили.

В основі купальських обрядів лежать культи вогню, води та рослинності.
Купальські вогні - це відгомін культу Сонця, купальська вода - символ цілющої сили, папороть - символ щасливої долі, чудодійна роса забезпечувала красу і кохання, а купальське дерево - родючість і щастя.
Обрядові ігри та вірування супроводжувалися купальськими піснями, веселими забавами, хороводами, плетінням вінків і ворожінням, розкладанням багаття, купанням та обливанням водою.


Купальська ніч вважалася чарівною, тому дівчата у цей час ворожили за допомогю вінків на свою долю. Від того, куди попливе вінок, судили, куди дівчина піде заміж. Чий вінок плив швидше, та швидше вийде заміж, якщо він зупинився, то це означало, що вона не вийде заміж, а коли потонув - що помре.
А ще у цю ніч найсміливіші шукали квітку папороті, яка, вважалося, розквітає опівночі, загорається вогнем і тут же осипається. За повір`ям, тому, хто встигне зірвати квітку папороті, відкриються заховані скарби, а сам він дістане чудодійну силу та знання.
Вважалось, що в цю чарівну ніч відбуваються дива, тварини розмовляють людською мовою, дерева переходять з місця на місце, можна побачити водяників і русалок.


Немає коментарів:

Дописати коментар