пʼятниця, 3 листопада 2023 р.

Європейському Союзу — 30 років!

З 1 до 8 листопада представлено книжкову виставку "Цікаві факти про ЄС".
 
30 років тому, 1 листопада 1993 року, набув чинності Договір про утворення Європейського Союзу, більш відомий за місцем підписання у нідерландському місті Маастрихт як Маастрихтська угода, підписана 7 лютого 1992 року. Після ратифікації 12 державами-членами Договір про Європейський Союз підбив підсумки тривалого процесу об’єднання європейських країн, розпочатого після Другої світової війни зі створення Європейської спільноти з вугілля та сталі, Європейської економічної спільноти та Європейської спільноти з атомної енергії (Євратом).
30 років тому остаточно утвердилась назва загальноєвропейського об’єднання — Європейський Союз, який визначив своїми головними цілями створення на європейському континенті простору без жодних внутрішніх кордонів та бар’єрів задля сприяння всебічному прогресу країн-членів та гарантування їхньої безпеки. Відтоді Європейський Союз став прикладом і зразком утвердження дієвого єднання країн, заснованого на принципах взаємоповаги між державами й неухильного дотримання прав людини та громадянина.
Країни Європейського континенту, які не увійшли до складу Європейського Союзу на момент його створення, висловили прагнення долучитися до об’єднання, внаслідок чого воно пережило кілька хвиль розширення. Прагнення доєднатися до Європейського Союзу як мирної з’єдиненої Європи стало одним із засадничих прагнень українського народу. 
Засвідчене й утверджене під час Революції Гідності 2013–2014 років, воно є дороговказом зовнішньої політики держави Україна.
Сьогодні, в 30-ту річницю набуття чинності Маастрихтського договору, Володимир Зеленський наголосив на тому, що Україна докладає всіх зусиль, щоб досягти політичного рішення щодо переговорів про вступ до ЄС уже цього року.
— Нехай український єврооптимізм служить стабільнішому майбутньому всієї Європи! — написав Президент України Володимир Зеленський у своєму офіційному акаунті в соціальній мережі Х (колишній Twitter), зазначивши, що Європейський Союз повинен розширитись на весь європейський континент без жодних «сірих зон». 
(За матеріалами: https://armyinform.com.ua/2023/11/01/yevropejskomu-soyuzu-30-rokiv/)

Немає коментарів:

Дописати коментар