понеділок, 29 серпня 2022 р.

29 серпня – День пам’яті захисників України


З 22 до 31 серпня 2022 року в бібліотеці розгорнуто книжкову виставку-шану «Уклонімося пам’яті загиблих героїв».

29 серпня в Україні відзначають День пам'яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. В цей день вшановуються військовослужбовці і учасники добровольчих формувань, які загинули, відстоюючи незалежність України.

24 серпня 2019 року Президент України Володимир Зеленський підписав Указ про затвердження пам'ятного дня.
Дата приурочена до дня найбільших втрат української армії на Донбасі — дня виходу з оточення в Іловайську 29 серпня 2014 року.
Символікою цього дня є квітка соняшника, адже у серпні 2014 року на полях саме із цією рослиною полягло багато українських воїнів.























У День пам’яті захисників по всій країні приспускають Державні Прапори на будівлях органів влади, державних підприємств, установ і організацій, обмежуються трансляції розважальних радіо- і телепрограм, відбуваються меморіальні заходи, тематичні книжкові й фотовиставки, кінопокази, концерти-реквієми.
Із 2016 року на Михайлівській площі в Києві 29 серпня  проводять акцію пам'яті про загиблих в Іловайській трагедії.


"Сьогодні – День пам'яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність нашої держави. Наш народ ніколи не забуде кожного й кожну, хто бореться за Україну, хто віддав за неї своє життя. І наша пам'ять – це не все, що в нас є. Наша незалежність, яку ми збережемо й передамо нашим дітям і онукам, наша перемога, яка обов'язково буде, стануть найкращим ушануванням пам'яті всіх, хто загинув у цій війні. Герої живуть вічно!" 
Президент України Володимир Зеленський

Немає коментарів:

Дописати коментар