четвер, 14 січня 2021 р.

22 січня - День Соборності України


З нагоди свята Дня Соборності України представлено віртуальну книжкову виставку "Разом - сильніші!".

Однією з найважливіших історичних дат є саме 22 січня (проголошення Першої Незалежності у 1918 році та проголошення Акта злуки УНР і ЗУНР) — День Соборності.

Офіційно святкувати День соборності в Україні почали лише у 1999 році після указу президента Леоніда Кучми. Щорічно в цей день відзначають важливу історичну подію, що відбулася в 1919 році – проголошення Акту злуки Української народної республіки і Західноукраїнської народної республіки.

Саме від Акта злуки 1919 року ведеться відлік цілісної Української держави. Ця подія продемонструвала можливість цивілізованого демократичного збирання територій в єдину суверенну державу. Також вона спростовує міф, буцімто до 1939 року, коли Йосип Сталін приєднав до УРСР західноукраїнську територію, Україна не була об`єднаною.
Дві ключові події історії України - проголошення незалежності й Акта злуки - мають багато спільного. І це не тільки один календарний день із різницею в рік. Ухваленню обох документів передував тривалий національно - визвольний рух. адже спочатку треба було вибороти та розбудувати власні державні утворення - УНР і ЗУНР.



22 січня 1919 року на Софійській площі в Києві у святковій атмосфері проголосили Акт злуки УНР і ЗУНР.
Остаточно завершити об`єднання в єдиний механізм завадила окупація українських земель польськими і українськими військами. 
Проте Акт злуки 22 січня 1919 року втілив ідею соборності, яку українці відстоювали багато століть. Відтоді питання єдності української нації в українській політичній думці вже ніколи не ставилося під сумнів.
Упродовж наступних десятиліть Акт злуки залишався символом боротьби за незалежну соборну державу. 



Нагаєвський І. Історія української держави двадцятого століття. - Київ, 1993.
Книга доктора Ісидора Нагаєвського , написана в еміграції, висвітлює події в Україні часів Центральної Ради, Гетьманату, Директорії (1917-1921 рр.). На основі документів, свідчень учасників, на тлі тогочасних подій в Європі автор розгортає картину боротьби за державність України в усій її складності і суперечливості. Думка автора полягає в тому, що Україна могла стати незалежною державою ще тоді.




Сорока Ю. 100 важливих подій історії України/Юрій Сорока; худож.-оформлювач О. А. Гугалова - Мєшкова. - Харків: Фоліо, 2019 - 205 с.:. - (Справжня історія)
Ця книга є спробою об`єднати під однією обкладинкою найвагоміші моменти нашої історичної спадщини і продемонструвати, що, попри все, Україна пам`ятає своє минуле і має намір, враховуючи свій багатющий історичний досвід, будувативласне щасливе майбутнє.





Солдатенко В. Проект "Україна". - 1917-1920 рр. Постаті/В. Ф. Солдатенко. - Кіровоград: Імекс-ЛТД, 2013.-511 с.
У книзі подані короткі матеріали про тих, хто стояв біля витоків відродження нації, розробляв платформуУкраїнської революції, керував її втіленням в життя, очолював політично-координаційний центрнаціональної державності - М. Грушевського, В. Винниченка, М. Міхновського, Д. Дорошенка, П. Христюка, С. Голубовича, М. Порша та багатьох інших.



Нагадуємо низку визначальних для державотворення історичних подій ХХ століття:
 
22 січня 1918 року – проголошення незалежності Української Народної Республіки;
 
22 січня 1919 року – проголошення Акта злуки Української Народної Республіки і Західно-Української Народної Республіки;
 
15 березня 1939 року – проголошення незалежності Карпатської України;
 
30 червня 1941 року – проголошення Акта відновлення української державності;
 
16 липня 1990 року – ухвалення Декларації про державний суверенітет України;
 
1 листопада 1918 року – день “Листопадового чину”, українського повстання у Львові, за результатами якого постала Західно-Українська Народна Республіка;
 
1 грудня 1991 року – Всеукраїнський референдум на підтвердження Акта проголошення незалежності України від 24 серпня 1991 року.

З Днем Соборності, Україно!

1 коментар: