середу, 7 лютого 2018 р.

До 85 - их роковин Голодомору 1932 - 1933 рр.

З 05.02.2018 до 21.02.2018 увазі користувачів бібліотеки представлено книжкову виставку "Час говорити : гіркі слова правди", що висвітлює жахливий злочин комуністичного режиму - Голодомор 1932 - 1933 рр.
"Українська демократична революція, що розпочалася у березні 1917 року, стала переломним моментом вітчизняної історії.
В процесі цієї революції сформувалась ідея державної незалежності, яка визначила подальший розвиток українського народу. Революція значно прискорила становлення української політичної нації, формування культурної еліти та економічно незалежне і національно свідоме селянство.
Форсована індустріалізація та суцільна колективізація кінця 1920-х років призвели до невдоволення людей у різних регіонах СРСР.














Найактивніше спротив чинила Україна, яка мала досвід власної державності у попередній період. Центром опору більшовицькій політиці стало українське село.
Головна ж причина вчинення злочину Голодомору полягала у тому, що українська нація, друга за чисельністю в СРСР, мала величезний культурно-історичний спадок, власні славетні традиції державотворення, досвід національно-визвольної боротьби, Україна стояла на заваді створення тоталітарної комуністичної імперії.
Широкі кола інтелектуалів та економічно самостійне селянство не сприймали політики комуністичного керівництва.
Тому режим поставив за мету знищити українців як політичну націю, котра рано чи пізно могла поставити питання про створення незалежної держави.













Для досягнення цієї мети був обраний жахливий інструмент - вбивство голодом.
Голодомор був спеціально спланованою і ретельно замаскованою каральною операцією.
Внаслідок умисного створення умов, несумісних із життям, за менш ніж календарний рік (зима 1932 - літо 1933) в Україні загинули мільйони людей.


Голод став зброєю масового біологічного знищення українців.
Він на довгі десятиліття порушив природний та політичний розвиток українців як спільноти, призвів до морально - психологічних змін у свідомості нації, наслідки цієї катастрофи відчуваємо і понині" (За матеріалами Українського інституту національної пам`яті).

Немає коментарів:

Дописати коментар